fbpx

Je Vrhovno sodišče res vreča brez dna, kjer se brezglavo zapravlja?

Vrhovno sodišče (Foto: STA)

V nedeljo, 10. marca 2019, je Jože Možina v oddaji Intervju na TVSLO1 gostil enega najbolj prepoznavnih slovenskih sodnikov, Jana Zobca. V oddaji sta razpravljala o slovenskem krivosodju, ki je še kako pravi izraz za trenutno stanje sodstva v Sloveniji, predvsem v primerih Patria, Kangler in Novič.

Gospod Jan Zobec je med drugim povedal: “Po drugi strani se pa velika sredstva namenjajo nekim projektom, ki jih sodstvo rabi, kot riba bicikelj. … In potem se ti projekti povezujejo še z nekimi finančnimi tokovi, tudi v zvezi z raznimi svetovalnimi pogodbami. Vem, da neka PR agencija na Trubarjevi nasproti Roga kar precej sodeluje s tem, vem, da za nek priročnik Sodimo skupaj, ki ga ne potrebujemo, zaradi česar ni ena odločba vrhovnega sodišča boljša, smo recimo namenili kar 200 tisoč evrov.”

Dr. Anže Logar, poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije iz vrst stranke SDS, je zato na ministrico za pravosodje Andrejo Katič naslovil poslansko vprašanje, v katerem je povzel zgornjo izjavo Jana Zobca in ministrici zastavil še nekaj vprašanj v zvezi z vrhovnim sodiščem. Poslansko vprašanje objavljamo v celoti:

“Spoštovani,

Vrhovni sodnik Jan Zobec je 10. marca 2019 v oddaji Intervju na TVS1 med drugim dejal: ‘Po drugi strani se pa velika sredstva namenjajo nekim projektom, ki jih sodstvo rabi, kot riba bicikelj. … In potem se ti projekti povezujejo še z nekimi finančnimi tokovi, tudi v zvezi z raznimi svetovalnimi pogodbami. Vem, da neka PR agencija na Trubarjevi nasproti Roga kar precej sodeluje s tem, vem, da za nek priročnik Sodimo skupaj, ki ga ne potrebujemo, zaradi česar ni ena odločba Vrhovnega sodišča boljša, smo recimo namenili kar 200 tisoč evrov.’

V zvezi s tem sprašujem:

1. Ali ste na ministrstvu za pravosodje preverili smotrnost porabe sredstev na vrhovnem sodišču? Če da, kdaj in kakšne so ugotovitve? Če ne, ali jih boste sedaj na podlagi te izjave vrhovnega sodnika Zlobca?

2. Ali ste kdaj pozvali računsko sodišče, naj preveri smotrnost porabe sredstev na vrhovnem sodišču? Kdaj je nazadnje računsko sodišče to preverjalo?

3. Posredujte seznam vseh svetovalnih, avtorskih in podjemnih pogodb z navedbo zneskov, datuma sklenitve, datuma in zneska izplačila in namena porabe za posamezno leto od leta 2008 naprej.

4. Kakšni so bili po mnenju ministrstva za pravosodje učinki priročnika Sodimo skupaj na kakovost judikatur vrhovnega sodišča?”

M. M.