Je zaradi nasprotovanja strica iz ozadja kulturne scene Mitje Rotovnika pri imenovanju kulturnega ministra ogrožen stolček prvaka SD Dejana Židana?

Foto: STA

Če je v javnosti obstajal vtis, da v Židanovi stranki SD zaradi interesa šaleškega lobija vlada pestro dogajanje le pri izbiri pravosodnega ministra, pa je očitno burno tudi na področju kulture. Nad izbiro direktorja Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani Dejana Prešička za kulturnega ministra več kot očitno ni navdušen večni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, sicer član SD, ki velja za strica iz ozadja kulturne scene in ga je z direktorskega stolčka na presenečenje vseh pred nekaj leti odnesel (upokojil) takratni minister za kulturo Uroš Grilc. Da mu je uspelo Rotovnika le uradno umakniti iz CD, ne pa iz zakulisja v širšem pomenu, dokazujejo naslednja njegova dejanja v javnosti. Svojo pisarnico skupaj s svojim bivšim šefom CK Milanom Kučanom pa ima kar v kavarnici Cankarjevega doma. 

S pestrim dogajanjem okrog imenovanja kulturnega ministra se je bilo mogoče seznaniti  v pristranskem prispevku v sredinih Odmevih, kjer je bilo veliko pozornosti namenjene imenovanja Dejana Prešička, v ospredju so bili namreč pomisleki in mnenje Rotovnika, ki želi, da bi se na vrh kulturnega ministrstva zavihtel njegov kandidat Miran Zupanič.
Svojo nasprotovanje utemeljuje s prepričanjem, da kultura danes potrebuje ali močno politično osebnost, ali izjemnega strokovnjaka, ali prepoznavnega menedžerja, skratka človeka, ki bo v vladi imel besedo, moč in avtoriteto. “Absolutno nič od tega Prešiček nima,” navaja Rotovnik.

Dejan Prešiček (Foto: STA)

Kdo je Dejan Prešiček, čigar imenovanje gre tako v nos Rotovniku?
Prešiček je saksofonist, ki je končal študij na glasbeni akademiji za glasbo v Frankfurtu, prejel pa je celo zlato medaljo in častno nagrado mesta Bordeaux za saksofon in komorno igro. Med drugim je soustanovitelj in član Tria Slavko Osterc in kvarteta saksofonov Ensemble 4saxess, soustanovil pa je tudi slovensko društvo saksofonistov Saksofonija, katerega predsednik je postal leta 2010. Preizkusil se je kot solist in komorni glasbenik na številnih festivalih, kot solist igral z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Celjskim godalnim orkestrom in mnogimi drugimi. Od snemanja za različne televizijske in radijske hiše ga je pot vodila na mesto direktorja Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, kjer poučuje saksofon in komorno igro, od leta 2009 dalje pa ta dva predmeta na Akademiji za glasbo v Ljubljani poučuje kot docent honorarni sodelavec.

Foto: STA

Velja za strica iz ozadja kulturne scene
Enaka klima, kot jo je mogoče zaslediti ob imenovanju Prešička, je bila prisotna leta 2000 pri Andreji Rihter, ko so ji tedaj očitali, da ne more postati ministrica za kulturo, ker “prihaja iz celjske province” in je zaposlena v celjskem muzeju. Če se kdo vpraša, čemu se 75-letni Rotovnik sedaj toliko ukvarja z imenovanjem kulturnega ministra, je odgovor na dlani. Rotovnik namreč velja za strica iz ozadja kulturne scene, ki je vedno želel kadrovati, kjerkoli se je le dalo. Dolgoletni direktor Cankarjevega doma kulturnikom očita, kar je sam počel, pri čemer moramo omeniti njegovo partnerico, igralko Polono Vetrih, ki je igrala tako za Cankarjev dom kot za gledališče v BTC-ju (zasebno gledališče), Rotovnik pa se je vedno pritoževal, da drugi igralci tega ne smejo delati. Spomnimo tudi na družinske posle v Cankarjevem domu, ki jih je razkril Reporter, in sicer, da je bilo iz blagajne Cankarjevega doma na transakcijski račun podjetja Icom d.o.o., katerega lastnik je kar Rotovnikov sin Matej Rotovnik, nakazanih nekaj več kot 61.000 evrov.

Dobro povezan s Kučanom
Večni direktor Cankarjevega doma kot del globoke države s svojimi dejanji dokazuje, da če si “naš-naš”, si primeren, če pa nisi, si odpisan.
Znano je, da ima Rotovnik dobre povezave z zadnjim predsednikom Komunistične partije Slovenije Milanom Kučanom, zato ne čudi, da je skupaj z Vetrihovo med ustanovitelji Foruma 21. Rotovnik je na karierni poti na področju kulture deloval v različnih partijskih organih, Kučan pa je bil v CK Zveze socialistične mladine Slovenije njegov šef. Zaradi dobrega poznanstva s Kučanom se ni mogoče čuditi, da mu je ta leta 2002 podelil srebrni častni znak svobode RS za izjemne zasluge v slovenski kulturi in za dolgoletno vodenje Cankarjevega doma.

Foto: STA

Rotovnik, nesojeni minister, saj je bil predlagan za kulturnega ministra, ampak se mu je Borut Pahor odrekel, ker je Gregor Golobič vztrajal, da to postane Majda Širca, očitno na vsak način želi, da novi kulturni minister postane nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija Miran Zupanič, ki poučuje kot profesor filmske režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).
Profesor na AGRFT, kjer ne manjka kulturnih vstajnikov, ki so pripomogli k rušenju desne vlade, je očitno Rotovniku bliže kot nevtralni Prešiček, ki bi lahko situacijo na ministrstvu za kulturo oziroma med kulturniki nevtralno rešil, brez političnega ozadja. Glede na to, da po navedbah Matjaža Hana Židan podpira Prešička, se človek vpraša, ali to pomeni, da se Židanu trese stolček, če ne bo zadovoljil interesov Rotovnika in njegovega klana?

H. M.

 • Slovenka

  Kultura in prosveta, to naša bo osveta.

 • pajot

  je čisto vseeno kdo bo nekulturni minister,slabe filme bojo še naprej snemali za naš denar. In za 300 gledalcev. Juhej!

  • šmentanamuha

   Ne, žal, ni vseeno.

   • Zgornji

    JA, NI ČISTO VSEENO KAJ NAM NAŠI PARAZITI POČNEJO Z NAŠIM DENARJEM !!! ! !!!

 • Srce

  Ste že kdaj zažgali slamnatega moža?
  Kriźi po slivenskih gorah so že goreli.

 • Stajerka

  osebno me zanima in čakam na samo eno situacijo……in sicer Levico na hearingu Katićeve in potrditve v DZ……njihov član, Hanžek, je vodilo preiskovalno komisijo za TEŠ6 in postavil krepke ugotovitve……pljuvanja po sodstvu s strani Levice tudi ni manjkalo……pa da nam je videt dvoličnost, oportunizem in klientelezem oz, kretenizem ortodoksne, skrajne Levice……
  ps – naj Židanu nekdo že v startu obrazloži nekatere termine in sopomenke……fčasih mam občutek, da je obtičal v 3. razredu OŠ……težko bo spremljat seje DZ, res težko!!!

 • Olga2345

  77 udbomafijca iz Murgl za rešetke in odrezati njegove hobotnice, to je edina rešitev za Slovenijo! Geriatrija NE more in NE sme odločati o slovenski sedanjosti in prihodnosti!
  Kdo je Židan, pa tako vemo! Včeraj je nalagal pri Peskovi, da on “nikogar ne izključuje”!??? A res?!! Laž je nesmrtna duša komunizma!

 • Amerikanc

  Grims je težaven za poslušalce drugega – levega pola, ker zadeve pove kakršne so. Včeraj jim je lepo razložil (levi opciji), da je laž nesmrtna duša komunizma. Ker je zadeve tudi dokumentiral in obrazložil, se levaki niso niti posmehovali niti replicirali. praktično so se z vsem strinjali; tako levaki kot extra levaki, ki so v koalicijski opoziciji – če bog to zastopi.

  • Mojca pokraculja

   Ne bog, Milanče to zastopi! Nadtudirano v nulo!

 • Marjan Šarac

  Premalo korit, sedaj pa se jezijo na mene.

 • Franc Šink

  Naj poiščejo ministre na Dobu in na Igu Bogata izbira in za vsakega nekaj.

 • VERRZIFIKATOR

  Trese da se prascu stolček končno
  in da krivec je za to prašiček,
  pa v ozadju grdi Mitko striček?
  Vreme v hipu je postalo sončno!

 • sloustava

  To je mogoce samo zato, ker si ti, volivec, ostal doma! Tem norim ljudem si dovolil, da te zasmehujejo! Magari samo pol leta, dokler ne bo prodan bankomat kucanistov, NLB! Sram te bodi, volivec, zaradi tvojega pismeuharstva bos tudi ti zrl travo, nesposobnezi pa se bodo valjali v Parlamentu! Celo EU, ki se ne zanima dosti za sloveski narod, se sprasuje, kako si lahko polozil svojo prihodnost in prihodnost svojih rodov v roke Kucana, Golobica, presstitucije!

  • Zgornji

   AMENNNNNNN !!! ! !!! POZNAM JIH … NEKATERI SO OSTALI DOMA ZARADI BREZBRIŽNOSTI, NEKATERI PA IZ ČISTE ZLOBE KATERO SO SKRIVALI POD BREZBRIŽNOSTJO IN SE POTEM ŠE SKLICEVALI NA TAKRATNI ZAKON O NEDELJSKEM ODPRTJU TRGOVIN PRI KATEREM SE NI VEČ POSLUŠALO LJUDSTVA , TEMVEČ SAMO POHLEP IN TEPTANJU NEDELJSKEGA POČITKA !!! ! !!!

 • Zgornji

  A NI NIKOGAR KI BI NAREDIL RED Z ODSTRANITVIJO VSEH TEH STRIČEVSKIH PARAZITOV V OZADJU ??? !!! ???

 • Zgornji

  KULTURNA SCENA ??? ? ??? PA SAJ TA BEDEN MRTEV NAROD SPLOH NIMA NOBENE KULTURE VEČ !!! ! !!! TISTI PARAZITI KI PA SE ŠTEJEJO POD “KULTURNIKE” SO PA ITAK DUHOVNO POVSEM DEGENERIRANI IN PRAZNI, TAKO DA NI POVSEM NIČ Z TAKIMI MRTVIMI DUŠAMI IN SI NAROD NE MORE NIČ POMAGATI Z NJIMI , ZATO SPADAJO MED PREOSTALE NAVADNE PARAZITE !!! ! !!! Žaaal.

  • Silka

   Moje slovensko ljudstvo ni nobeden “BEDEN MRTEV NAROD”. Če je kaj “bedno” si to sam.

   • Zgornji

    Tudi jaz sem nekoč tako naivno mislil kot ti zdaj , ampak, žal zdaj vem, da je Slovenski narod žal Mrtev narod !!! ! !!! Se mar težko sprijazniš z resnico ?

    • šmentanamuha

     Zdej si pa začel mal težit.

     • Zgornji

      Ja, malo me je zmotila zagrizena slepota nekaterih slepih duš. Ampak, saj jih razumem, kajti , težko je iz te hude pasti slepote ven priti , če jo niti ne opazimo ne . Meni pa tudi včasih potrpljenje malo upade , in potem je takole malo “zapleta” … ;-)

 • Dragan Krstič

  A bo še en kamničan v vladi Marjana Šarca. Mitjo Rotovnika se spomnim še ko je kot otrok v strganih hlačah in bos letal okoli lesenih nemških barak pri spodnji železniški postaji v Kamniku. Tam je namreč živela družina Rotovnik.

 • mona lisa

  Mafijski posli.

 • montyamp

  Udbomafijska kultura me ne zanima , zato bo treba partijske fosile pospremiti s piedestalov na katerih kastrirajo svoje omejeno nasledstvo .
  Zakaj omejeno ???????????????
  Ja zato , ker v sosednjih normalnih državah , negativna selekcija SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE ni mogla priti do izraza , zaradi zdravih oblasti .
  Naša oblast je pa polna HUDOJAMSKIH morilcev in poglejte kaj so banditi naredili iz deželice , ki je še pred 100 leti tekmovala z razvitim zahodom .
  Stalinova glistavost je napadla podalpski svet , zato izvažamo bolne otroke , to je plod kurčanizma , katerega podpirajo kastrirani UDBOVSKA DECA , mladiči povojne morije .
  Kdaj in kje so morilci vzgojili normalne naslednike ???????????
  Kdaj in kje so morilci storili normalno državo ?????????????
  Zaradi nature ki je še najbolj podobna obnašanju tropa hijen , se narodu politika gabi in posledično imamo 50% volilno udeležbo .
  SMRT KOMUNISTIČNI PARTIJI – UDBOMAFIJSKEMU FAŠIZMU ,
  SVOBODA SLOVENSKEMU LJUDSTVU

  • montyamp

   PREIMENOVANJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

   1. Predno so si spremenili ime v
   —————–SD—————-
   , so se imenovali ZLSD – Združena lista socialnih demokratov.
   2. Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA.
   V ZLSD so se kakor združili s “Semulićevo SZDL”,*
   ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUS bodo začeli v murglskosrbskem jugokomunističnem agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe
   o uspehu nje”, ko za predsednika DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela Viktora.
   * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji – ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku: SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
   3. Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije – Socialdemokratska prenova Slovenije.
   4. Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka demokratične prenove.
   5. Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov Slovenije-Stranka demokratične prenove.
   6. Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV JUGOSLAVIJE
   https://i.imgur.com/D4LXeH6
   7. Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

   • Mojca pokraculja

    Še vedno so komunisticna partije jugoslavije,

 • Nšo-či

  V obeh primerih…ni za pričakovati zmanjšanja dvornih kulturnikov. Praviloma so kulturni delavci tisti, ki kot “največji” in najbolj prepoznavni umi posredno in neposredno povzdigujejo Levico in njene ideje v času volitev. Zato jih mora Levica v zahvalo “nahraniti”. Ne verjamem, da je “hranjenje” odvisno od izbranega Ministra. Zato je ta navidezni boj Židan/Rotovnik vreden le smeha.

  • Mojca pokraculja

   Teater potrebuje teatralnost! Publika pa ne vidi za oder, tam se vse dogaja.

 • montyamp

  Trezni lovci bi se morali spraviti na jago , pijani naredijo preveč škode narodu .

 • Lea Pralines

  Desničarji..kaj se pa zaletavate z glavo v beton?delali boste tako kot bo rekla vlada in naredila bo točno tako kot bo ONA hotela.Vi pa boste lahko samo opazovali in ploskali Šarcu in njegovim partnerjem.Bolana je že izpeta zgodba murgle pa udbomafija pa…kaj še?Bolj pokvarjene politike kot jo ima desnica sds je še ni videla slovenija ,ni pa se za čudit kovidiš kaki jo predstavljajo.grims,pa debeloglai mahnič,pa janša…ja saj iz takega testa res ne mora obstati in biti bobra stranka.Taki fičfiriči so zajebali sd stranko ,katera ima sigurno tričetr dobrig članov.In tu se vidi kaj pljuvanje in žaljenje drugih članov strank in polpretekle zgodovine kam to pripelje.V POPOLNO IZOLACIJO STRANJE SDS,zaradi par pokvarjenih makinovcev ki se imajo za ČUDO STVARSTVA SLOVENIJE…PODN DA GRE ČLOVEKU NA KOZLANJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Mojca pokraculja

   To kozla nej se ti! Cim boljkozlaj, se bomo potrudili, da bos kozlal drek na usta. Miserere!

   • Soave

    Hja. . . . . . ima pa delno prav. Pljuvanje kar naprej in prav po vsakem ?? Ni dalo rezultata., kot vidimo.

    Tudi o sijajnem človeku g. Capudru niso prav veliko napisali. Zakaj že ? Ker je bil Krščanski demokrat ?

    • Mojca pokraculja

     Imaš prav, kozlanje in pljuvanje? Stvar želodca, ki se mora nujno očistiti,sprazniti. Bi bilo dobrodošlo, če bi tudi v odnosih to veljalo. Pa kaj, ko vedno znova goltajo neprebavljivo, strupeno, pozrtno “jedačo”.
     In ne vidijo/mo, da ni rezultata.
     Nedoumljivo in hkrati logično je, zakaj nekega umetnika kujejo v zvezde, drugega pa niti po smrti ne morejo spoštovati. Samo pomisli in primerjaj Balantič, Zlobec, Capuder…. ! Zakaj ?!

     Poznaš tole lepo pesem, leto 1963 ?
     https://www.youtube.com/watch?v=x8sZm7mglc0

  • mginko

   Se vidi, da že kozlaš. Kozlaj še naprej, da boš še bolj pokozlana. No tudi take pokozlane nosi ta Zemlja nekaj časa, ………

  • Vladimir Štuhec

   TI KAR KOZLAJ, TUDI KOZLANJA TI BO KMALU ZMANJKALO

  • Polde Bastič

   No, pa se spet nekdo oglaša, ki tuli z mrhovinarji, ali še slabši od najslabših. Desno sredinske stranke so in bodo z vsemi velikimi potenciali kot so Janša, Grims, Logar,-SDS, NSI, SLS in mnoga civilna združenja pravi garant,da potegnejo voz iz blata, ki je še krvav od povojnih zločinov in zatiranja drugorazrednih državljanov, katerim jemljete svobodo govora.

 • Antonius

  Na, pa se je zgodilo. Rdečkast SAZU je izgubil enega člana, ZZB tudi, pokojninska blagajna se je znebila velikega stroška, kultura pa precenjenega rimarja. Umrl je nenadomestljivi slovenski partizanski apologet, Ciril Zlobec.

  • CIA

   Ne spominjam se več, kako je že bilo s tistimi informacijami o datumu razglasitve samostojne Slovenije (Kdo, komu?)

   • Soave

    Gianni De Michelis, minister v letih osamosvajanja Slovenije. In, kolikor se spomnim prijatelj tov. Zlobca.

  • Soave

   Pa kakšne hvalospeve so mu peli včeraj na Tv-

   Oh tisto, kar je bilo iz blagajne namenjeno njemu, bo pač dobila njegova žena !!

 • tohuvabohu

  Trikrat lako ugibate, zakaj Židan podpira Prešička …
  Najbrž ne zato, ker sta oba Dejana.

  • Anton

   po Ljubljan se govori , da ima Židan ljubimca, morda je ta ljubimec prav Prešiček?

   sarkazem press

 • tohuvabohu

  Brglez se seli v SD (kako nepredvidljivo)! Hahaha, zdaj bo treba na novo narediti razdelitev fevdov v Serpentinškovi vladi.

 • xtc

  Komunisti so hujši kot hijene in volkovi skupaj ko zavonjajo plen.

 • črnaovca

  kULTURNO MINISTRSTVO? pOVEJTE MI KAKŠNO KULTURNO MINISTRSTVO IMAJO V zda

  • ZatonMesecnikov

   Ko ga je Ivan janez hotel ukiniti, je fasal Kulturnike v trenerkah na Ulico v tako imenovani Zimski vstaji.

   Dejstvo je, da tiste države, ki nimajo kulturnega ministrstva, ustvarjajo najboljše izdelke na področju kulture. Kot ZDA naprimer….

  • Soave

   Zakaj pa bi ga imeli. Tam vse normalno deluje !
   Ponudba in povpraševanje. . . . .

 • Klič! M …

  Napišite, da je Židan od Židov ogrožen,Da se malo nasmejemo.

 • Soave

  Ko smo že pri ” moji ” temi – kulturi, pripenjam čudovit In memoriam, g. Andreju Capudru, novinarja Steinbucha.
  https://www.portalplus.si/2860/in-memoriam-andrej-capuder/
  Nova, zelo malo ste napisali o njem.

  Se pa kar bojim, kaj boste pisarili o Zlobcu.Zame si ne zasluži nobenega posebnega spoštovanja, pa vendar. . . . .

  Saj ne znate pisati takih člankov. Prvo se napiše kdo, ali kaj je nekdo bil. Kaj je, ali pa ni naredil. In potem pridejo na vrsto vse svinjarije, ki jih je naredil

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!