fbpx

Je zaradi nasprotovanja strica iz ozadja kulturne scene Mitje Rotovnika pri imenovanju kulturnega ministra ogrožen stolček prvaka SD Dejana Židana?

Foto: STA

Če je v javnosti obstajal vtis, da v Židanovi stranki SD zaradi interesa šaleškega lobija vlada pestro dogajanje le pri izbiri pravosodnega ministra, pa je očitno burno tudi na področju kulture. Nad izbiro direktorja Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani Dejana Prešička za kulturnega ministra več kot očitno ni navdušen večni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, sicer član SD, ki velja za strica iz ozadja kulturne scene in ga je z direktorskega stolčka na presenečenje vseh pred nekaj leti odnesel (upokojil) takratni minister za kulturo Uroš Grilc. Da mu je uspelo Rotovnika le uradno umakniti iz CD, ne pa iz zakulisja v širšem pomenu, dokazujejo naslednja njegova dejanja v javnosti. Svojo pisarnico skupaj s svojim bivšim šefom CK Milanom Kučanom pa ima kar v kavarnici Cankarjevega doma. 

S pestrim dogajanjem okrog imenovanja kulturnega ministra se je bilo mogoče seznaniti  v pristranskem prispevku v sredinih Odmevih, kjer je bilo veliko pozornosti namenjene imenovanja Dejana Prešička, v ospredju so bili namreč pomisleki in mnenje Rotovnika, ki želi, da bi se na vrh kulturnega ministrstva zavihtel njegov kandidat Miran Zupanič.
Svojo nasprotovanje utemeljuje s prepričanjem, da kultura danes potrebuje ali močno politično osebnost, ali izjemnega strokovnjaka, ali prepoznavnega menedžerja, skratka človeka, ki bo v vladi imel besedo, moč in avtoriteto. “Absolutno nič od tega Prešiček nima,” navaja Rotovnik.

Dejan Prešiček (Foto: STA)

Kdo je Dejan Prešiček, čigar imenovanje gre tako v nos Rotovniku?
Prešiček je saksofonist, ki je končal študij na glasbeni akademiji za glasbo v Frankfurtu, prejel pa je celo zlato medaljo in častno nagrado mesta Bordeaux za saksofon in komorno igro. Med drugim je soustanovitelj in član Tria Slavko Osterc in kvarteta saksofonov Ensemble 4saxess, soustanovil pa je tudi slovensko društvo saksofonistov Saksofonija, katerega predsednik je postal leta 2010. Preizkusil se je kot solist in komorni glasbenik na številnih festivalih, kot solist igral z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Celjskim godalnim orkestrom in mnogimi drugimi. Od snemanja za različne televizijske in radijske hiše ga je pot vodila na mesto direktorja Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, kjer poučuje saksofon in komorno igro, od leta 2009 dalje pa ta dva predmeta na Akademiji za glasbo v Ljubljani poučuje kot docent honorarni sodelavec.

Foto: STA

Velja za strica iz ozadja kulturne scene
Enaka klima, kot jo je mogoče zaslediti ob imenovanju Prešička, je bila prisotna leta 2000 pri Andreji Rihter, ko so ji tedaj očitali, da ne more postati ministrica za kulturo, ker “prihaja iz celjske province” in je zaposlena v celjskem muzeju. Če se kdo vpraša, čemu se 75-letni Rotovnik sedaj toliko ukvarja z imenovanjem kulturnega ministra, je odgovor na dlani. Rotovnik namreč velja za strica iz ozadja kulturne scene, ki je vedno želel kadrovati, kjerkoli se je le dalo. Dolgoletni direktor Cankarjevega doma kulturnikom očita, kar je sam počel, pri čemer moramo omeniti njegovo partnerico, igralko Polono Vetrih, ki je igrala tako za Cankarjev dom kot za gledališče v BTC-ju (zasebno gledališče), Rotovnik pa se je vedno pritoževal, da drugi igralci tega ne smejo delati. Spomnimo tudi na družinske posle v Cankarjevem domu, ki jih je razkril Reporter, in sicer, da je bilo iz blagajne Cankarjevega doma na transakcijski račun podjetja Icom d.o.o., katerega lastnik je kar Rotovnikov sin Matej Rotovnik, nakazanih nekaj več kot 61.000 evrov.

Dobro povezan s Kučanom
Večni direktor Cankarjevega doma kot del globoke države s svojimi dejanji dokazuje, da če si “naš-naš”, si primeren, če pa nisi, si odpisan.
Znano je, da ima Rotovnik dobre povezave z zadnjim predsednikom Komunistične partije Slovenije Milanom Kučanom, zato ne čudi, da je skupaj z Vetrihovo med ustanovitelji Foruma 21. Rotovnik je na karierni poti na področju kulture deloval v različnih partijskih organih, Kučan pa je bil v CK Zveze socialistične mladine Slovenije njegov šef. Zaradi dobrega poznanstva s Kučanom se ni mogoče čuditi, da mu je ta leta 2002 podelil srebrni častni znak svobode RS za izjemne zasluge v slovenski kulturi in za dolgoletno vodenje Cankarjevega doma.

Foto: STA

Rotovnik, nesojeni minister, saj je bil predlagan za kulturnega ministra, ampak se mu je Borut Pahor odrekel, ker je Gregor Golobič vztrajal, da to postane Majda Širca, očitno na vsak način želi, da novi kulturni minister postane nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija Miran Zupanič, ki poučuje kot profesor filmske režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).
Profesor na AGRFT, kjer ne manjka kulturnih vstajnikov, ki so pripomogli k rušenju desne vlade, je očitno Rotovniku bliže kot nevtralni Prešiček, ki bi lahko situacijo na ministrstvu za kulturo oziroma med kulturniki nevtralno rešil, brez političnega ozadja. Glede na to, da po navedbah Matjaža Hana Židan podpira Prešička, se človek vpraša, ali to pomeni, da se Židanu trese stolček, če ne bo zadovoljil interesov Rotovnika in njegovega klana?

H. M.