Je Žerjavič spregledal novico, ki jo je poznala že polovica Ukrajine?

Delov dopisnik Peter Žerjavič (Foto: STA)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo ta teden odpotovala v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Na poti jo bo spremljal visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell. Ker pa gre očitno to nekaterim zelo v nos, so poskušali ob tej priložnosti potunkati premierja Janeza Janšo, češ kako si drzne on napovedati obisk, čeprav ugledni nemški časopis die Welt razkriva, da je tiskovni predstavnik von der Laynove tisti, ki je v ponedeljek zvečer razkril novico o obisku Kijeva. Sicer pa je novico o obisku v ponedeljek zvečer, po mnenju Janše, poznalo že pol Ukrajine.

“Srečanje bo potekalo pred donatorsko konferenco, načrtovano v soboto v Varšavi, na kateri naj bi zbirali denar za milijone beguncev in razseljenih oseb iz vojne v Ukrajini,” v zvezi z obiskom poroča Die Welt in dodaja, da tiskovno predstavništvo ni želelo izdati točnega dne obiska. “V Ukrajino bo odpotoval tudi avstrijski kancler Karl Nehammer. Po telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim je zvezno kanclerstvo v torek potrdilo, da Nehammer načrtuje obisk v Kijevu v naslednjih dneh,” so še med drugim dodali. Tudi Reuters sicer poroča, da je bil tiskovni predstavnik predsednice Evropske komisije tisti, ki je najavil potovanje.

Foto: posnetek zaslona

Tudi Reuters poroča, da je tiskovni predstavnik predsednice Evropske komisije njeno potovanje razkril v torek. (Foto: posnetek zaslona)

Slovenskim diplomatom se bodo v Kijevu pridružili litvanski. Tja se vrača tudi misija EU. Že ta teden bosta v Kijev odpotovala tudi predsednica EK in visoki predstavnik  EU za zunanjo politiko. Slovenija je tokrat pokazala pot,” je v večernih urah z zadovoljstvom na Twitterju sporočil premier Janez Janša. To pa je očitno zmotilo nekatere, kot so denimo dopisnik Dela Peter Žerjavič, ki je glede Janše zatrdil, da je on tisti, ki naj bi luksuzno objavil novico o obisku von der Leynove in Borrella v Kijevu. Da bi potrdil svojo navedbo, je pripel izrezek medija Politico, znan po tem, da je lažno afero okrog medijskega zatiranja v Sloveniji prinesel na evropski parket in za vse skupaj okrivil dežurnega krivca tranzicijske levice Janšo. O tem so se seveda razpisali tudi drugi mediji in povzeli Žerjavičevo navedbo za sveto. Samo za ozkoglede na Delu. “Novico” je včeraj poznalo že pol Ukrajine,” je Žerjaviču odgovoril Janša. 

https://twitter.com/ZerjavicDelo/status/1511215869371854853

Čemu je Žerjavič pomagal pri oblikovanju in spinanju zgodbe, kjer Janša nastopa v vlogi zlikovca, je jasno kot beli dan. Slovenska leva opozicija in njim naklonjeni mediji so namreč za razliko od tujine napadli potezo Janeza Janše, ki je skupaj s poljskim in češkim kolegom obiskal oblegani Kijev in tako tlakoval pot vsem ostalim. Med drugim je tako Kijev minuli konec tedna obiskala tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Ker sedaj zgledu sledi tudi predsednica Evropske komisije von der Leynova, je očitno bolečina toliko večja. EU je več kot očitno enotna, ko gre za pomoč Ukrajini in se zaveda, da le besede spodbude ne zadostujejo. Sicer pa je Zelenski v enem izmed intervjujev povedal, da so resnično hvaležni, ko jim nekdo s svojim obiskom izrazi solidarnost. Glede obiska treh premierjev je namreč povedal: “Niso se bali, prišli so, podprli so nas. Za nas so postali veliko večji voditelji svojih držav kot takrat, ko sem jih srečal v oblekah in s kravatami,” je namreč povedal

Seveda ni prvič, da se Žerjavič obrega v Janšo. Skupaj z navijačem Tanje Fajon Seadom Numanovićem je namreč aprila lani napletel namišljeno zgodbo “non-paper”. Vse skupaj se je začelo, ko je Žerjavič na Twitterju objavil zapis, kako naj bi se v bruseljskih krogih že nekaj šušljalo o obstoju tako imenovanega non-paperja o Balkanu, ki naj bi ga pripravil premier Janša in naj bi temeljil na etničnem razumevanju meja. “Predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela sem nazadnje srečal lani. Težko bi mu tako februarja ali marca letos karkoli fizično predal, kot piše obskurni splet, ki ga navajate. Slovenija sicer resno išče rešitve za razvoj regije in EU perspektivo držav Zahodnega Balkana, s takimi zapisi pa se ravno ta cilj skuša onemogočiti,” mu je odgovoril Janša. Kakor koli, kaj kmalu je Žerjavič za vso zmedo, ki je kljub namišljenosti odmevala še kar nekaj časa, okrivil bruseljsko birokracijo. Zapisal je namreč: “Očitno spet dan bruseljske zmede. Zdaj v Evropskem svetu pravijo, da ne morejo potrditi, da so prejeli non-paper …” Janša se je na debuloze Delovega dopisnika odzval in zapisal naslednje: “Povsem očitno ste eden bistvenih sestavnih delov te zmede. Vse, samo da bi škodili Sloveniji. In EU. Dno od dna.” Seveda ni bilo sledu o opravičilu, kot bi vsak normalen človek pričakoval. Le tega pa verjetno ni mogoče pričakovati niti sedaj. Še posebej ne, ker so čez slabih 20 dni državnozborske volitve.

Sara Kovač