fbpx

Jelka Godec: “Agonija otroške srčne kirurgije prehaja v kriminalna dejanja!”

Jelka Godec, poslanka SDS (foto: Nova24TV)

Poslanka SDS Jelka Godec je na današnji novinarski konferenci spregovorila o aktualnih dogajanjih na področju otroške srčne kirurgije ter predstavila zahtevo za sklic nujne seje odbora za zdravstvo, na kateri bi obravnavali stanje in aktivnosti na področju izvajanja dejavnosti obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

V poslanski skupini SDS zahtevajo odgovore na vprašanje, kako namerava vlada prekiniti agonijo otroške srčne kirurgije in omenjeno področje urediti tako, da bo otrokom zagotovljena zdravniška oskrba. “Mogoče bom začela s težkimi besedami, a agonija otroške srčne kirurgije prehaja v kriminalna dejanja,” je uvodoma dejala poslanka in spomnila, da se z otroško srčno kirurgijo ministrstvo za zdravje, UKC Ljubljana, različne vlade ukvarjajo že več kot 10 let. “Danes pa, vsaj po tem, kar beremo v medijih, in po sestankih, ki smo jih v poslanski skupini imeli s tistimi, ki se s tem področjem ukvarjajo tako na strani UKC kot NIOSB, smo dosegli točko ne le nič, temveč pod tem,” je bila slikovita Godčeva, ki je zgroženo ugotovila, da na področju otroške srčne kirurgije vlada “popolno razsulo”. “To ni v ponos ne UKC Ljubljana ne državi kot takšni. Danes se odpovedujejo sodelovanju tudi tuji strokovnjaki, kajti v takšnem stanju in pod pogoji, ki so sedaj, večina ne želi delati,” je dejala poslanka. Nato je spomnila, da v UKC Ljubljana niso bili sposobni rešiti tega problema od leta 2007 dalje, ko je z otroške srčne kirurgije odšel prvi kirurg in ko ni bilo otroškega kirurga, ki bi bil prisoten 24 ur dnevno. Do nejevolje je nato, po besedah poslanke, prihajalo tudi pri drugih kirurgih, konec leta 2007 so odšli zdravniki z intenzivne, nato kardiologi, nato je odšlo še strokovno osebje. “Torej ni kadra, ki bi lahko oskrbel naše najmlajše bolnike,” je dejala poslanka.

Rešitve novega ministra Sama Fakina nič boljše od rešitev Milojke Kolar Celarc
“Na drugi strani je Milojka Kolar Celarc ustanovila NIOSB, ki pa danes ne deluje. Izjave s strani vodstva tega inštituta so bile, da enostavno ustavljajo delovanje, ker ni osnovnih pogojev za delo, ker nimajo materialnih pogojev, nimajo prostorov,” je naprej opisovala poslanka, ki je še dodala, da NIOSB denarja za začetek vseeno ima dovolj, saj je pretekla vlada temu inštitutu namenila malo več kot 1,7 milijona evrov sredstev, a ta inštitut ne more delovati, če ni opreme in prostorov. “In v takšnem položaju se ne more pogovarjati niti s strokovnimi sodelavci iz tujine, ki bi morebiti lahko prišli, če bi to vse bilo omogočeno,” je poudarila poslanka.

Godčeva ob tem opozarja na izjave sedanjega ministra za zdravje Sama Fakina, ki ponuja tretjo možnost rešitve, to je enota v UKC Ljubljana v sodelovanju s Hrvati. “Torej gre še za eno možnost, ki bi po besedah sedanjega ministra rešila problem otroške srčne kirurgije,” je dejala poslanka in dodala, da se s hrvaškimi strokovnjaki sodeluje že danes in tak predlog pravzaprav ni nič novega, je pa nova omemba enote. “Če bo prišlo do te tretje možnosti, pa se v SDS sprašujemo, kako dolgo bodo sedaj trajale analize in vzpostavitev, da pride do tega, in tudi, kdo bo tam delal oziroma kateri so tisti kadri, ki bodo lahko varno oskrbeli naše najmlajše bolnike,” se je vprašala poslanka.

Jelka Godec je spomnila, da poslanska skupina SDS in tudi strokovni svet SDS to problematiko redno spremlja. “Prvi sklic seje odbora za zdravstvo na našo pobudo je bil že v preteklem mandatu, in sicer po mednarodnem poročilu, ki je jasno povedalo, kakšni naj bi bili tisti ukrepi, ki bi lahko otroško kardiologijo zadržali v Sloveniji, med njimi je bil tudi predviden način, kot je neodvisni inštitut, s strokovnjaki iz tujine in slovenskimi strokovnjaki, ki bi kasneje s prakso lahko v popolnosti prevzeli to delo,” je še spomnila poslanka.

Kaotične razmere v UKC Ljubljana so se poslabšale. (Foto: Nova24TV)

SDS bo tvorno sodelovala in pomagala s predlogi ukrepov na tem področju
Ob tem je dejala, da so tudi sedaj, glede na aktualna dogajanja, zahtevali sklic nujne seje odbora za zdravstvo, ki so ga v postopek vložili v torek, 6. novembra. “Pričakujemo, da bo predsednik odbora to sejo sklical čim prej, kajti to področje zdravljenja ne sme več čakati. Tudi s to sejo želimo ponovno opozoriti na to, kar se dogaja, in zahtevamo, da se vlada takoj oziroma nemudoma odloči, kaj bo naredila s tem programom. Ali ga bo ukinila in otroke pošiljala v tujino? Ali ga bo obdržala in bomo imeli le tiste najbolj nujne ambulantne preglede, najnujnejše operacije pa bodo opravljali v tujini? Ali želi imeti neko enoto, inštitut, ustanovo, ki bo delovala v Sloveniji in bo usposabljala slovenske zdravnike? Torej, kako namerava vlada stanje na tem področju urediti?” je vprašala poslanka in dodala, da v poslanski skupini SDS želijo odgovore od vlade na vsa ta vprašanja. “Bomo pa seveda tvorno sodelovali in predlagali ukrepe, ki smo jih predlagali tudi v preteklosti, a smo bili z našimi predlogi rešitev v preteklem mandatu zavrnjeni,” je še povedala poslanka.

Država ne bi smela dopustiti, da se dva javna zavoda med seboj prepirata
Ne nazadnje je dejala še, da vlada kot ustanovitelj ne more in ne sme dopustiti, da se dva javna zavoda – UKC Ljubljana in NIOSB – med seboj prepirata, katera postelja bo kje. “Nekaterih so polna usta besed o tem, da gre za otroke, hkrati pa se ne naredi nič, očitno je vse skupaj daleč od teh izjav, ampak gre bolj za interese, kdo bo to zadevo prevzel – kako bodo otroci preskrbljeni, pa je očitno za vlado postala postranska stvar,” je zaključila poslanka.

J. Ž.