Jelka Godec glede odstopa od nakupa boxerjev: “Dati 70 milijonov kar tako, če upoštevamo, da so za draginjske dodatke namenili 40 milijonov!?”

Datum:

V studiu Televizije Slovenija sta vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in Jožef Horvat iz NSi odgovorila na nekaj aktualnih vprašanj. Poslanci opozicije so zaprepadeni zaradi odstopa Slovenije od pogodbe o nakupu osemkolesnikov boxer. Godčeva in Horvat pa sta se dotaknila tudi drugih vročih tem.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je poudarila, da gre pri odstopu od pogodbe o nakupu osemkolesnikov za politično odločitev oziroma izvajanje koalicijske pogodbe. Za pogodbene stroške odstopa od pogodbe bo Slovenija morala plačati 70 milijonov evrov ali 20 odstotkov vrednosti pogodbe.

Dati 70 milijonov kar tako, če upoštevamo, da so za draginjske dodatke namenili 40 milijonov, je bila kritična poslanka Godec in je v oddaji Odmevi še napovedala sklic izredne seje na to temo. Prav tako pa tudi ni izključila možnosti interpelacije zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon.

Vlada pokleknila pred Levico
Vlada je sicer obljubila, da bo do konca leta našla rešitev za nastalo situacijo, saj je nedolgo nazaj zvezi Nato obljubila, da bo državo vojaško opremila. Poslanec iz vrst NSi Jožef Horvat vladnim obljubam ne verjame. “Naj takoj povem, da do konca leta ne bo nič, kar vlada obljublja. Naj pa povem, da gre za mednarodni škandal,” je bil jasen.

Zaradi pritiskov stranke Levica je bil izstop iz zveze Nato ena od predvolilnih obljub te vlade, prav tako razorožitev Slovenije. “Tu gre za to, da je vlada pokleknila pred Levico, zato da 70 milijonov denarja mečemo skozi okno. To je pet domov za starejše s skupno kapaciteto 500 postelj, je poudaril Horvat in dodal, da v stranki NSi razmišljajo celo o kazenski ovadbi. “Zelo jasen je kazenski zakonik, ko gre za zlorabo položaja in nevestno porabo javnih sredstev.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Glede odpoklica slovenskega veleposlanika v Združenih državah Amerike Toneta Kajzerja je Jelka Godec povedala, da se veliko govori o tem, da je veleposlaništvo obljubljeno nekdanji podpredsednici Gibanja Svoboda Marti Kos, o interpelaciji zoper zunanjo ministricp Tanjo Fajon pa, da se interpelacija pripravlja. Največji greh Fajonove je po besedah Godčeve kršitev predvolilne kampanje, saj je ministrstvo pošiljalo naokrog navodila o tem, kje se zbirajo podpisi za določeno kandidatko in kam naj se jih pošlje.

Voditeljica odmevov Rosvita Pesek je na koncu oba povprašala, kateri ukrep vlade najbolj pogrešata. Poslanka Godec je povedala, da jim zamerijo, da se niso pravočasno odzvali na energijsko draginjo. “Zamerimo to, da so vsi ukrepi premili, preblagi, da se ne da draginjskih dodatkov celotnemu prebivalstvu in gospodarstvu samo 40 milijonov. Primerjajte s Hrvaško, ki ima ukrepe zelo jasne, pomoč v višini več kot 2 milijardi, pri nas pa malo manj kot 300 milijonov. Tako selekcionirati, da daš samo določeni skupini, ni prav, ker to draginjo vsi občutijo.”

Poslanka SDS Jelka Godec (Foto: posnetek zaslona RTVS)

“Naše gospodarstvo je do tega trenutka še v dobri kondiciji. Lahko rečemo, da smo dobro upravljali epidemiološko krizo in gospodarstvu pomagali. Ampak problem je, ker je Slovenija dejansko na repu držav EU, kar zadeva pomoč gospodarstvu,” je poudaril Horvat. Levica namreč po njegovih besedah diktira ekonomsko politiko, Levica v državnem zboru celo kriminalizira podjetne, gospodarne in pridne. “Dolgo tako ne bo šlo več,” je prepričan.

Aleksandra Jug

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...