Jelka Godec: Koalicija je brez konkretnih argumentov zavrnila priporočila za reševanje razmer v zdravstvu

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: zajetje zaslona POP TV 24ur Zvečer)

“Prejšnja vlada pod vodstvom vlade Janeza Janše je sprejela Zakon o javnem naročanju, s katerim je uvedla referenčne cene, ustanovljen je bil tudi Urad za referenčne cene. Ta vlada pa je najprej vse to ukinila, sedaj pa si želi to ponovno uvesti,” je spomnila vodja poslanske skupine stranke SDS Jelka Godec, ko ji je bil s strani poslanke iz vrst Gibanja Svoboda Tamare Kozlovič podan očitek, da v 30 dneh reforme ni mogoče narediti. “Nekateri ukrepi so že pripravljeni, a se skrivajo v predalih ministrstva za zdravje.”

Na vprašanje, kako gleda na to, da je vladajoča koalicija zavrnila priporočila stranke SDS, je poslanka Jelka Godec v oddaji 24ur Zvečer odgovorila, da je do tega prišlo brez nekih tehtnih argumentov, je pa minister za zdravje v razpravi na izredni seji nakazal, da se znajo tudi upoštevati v reformi, ki prihaja. “V SDS pričakujemo, da bodo te besede uresničene in bomo tudi v opoziciji pozvani k sodelovanju pri spremembah v zdravstvu,” je bila jasna.

Poslanka Tamara Kozlovič je dejanja in priporočila SDS označila kot izčrpavanje ekipe zdravstvenega ministra. Glede razprave v parlamentu, ki je trajala več kot sedem ur, je zatrdila, da ni bilo slišati nič novega. “Ponavljanje istih besed. Ne glede na to sem velik optimist. V pogledih se vseh pet parlamentarnih strank ne razlikujemo prav veliko. Imamo jasen skupen cilj – dostopno, kakovostno, transparentno in učinkovito javno zdravstvo. Ta cilj nas mora družiti, zato da nismo politikanski.” Godčeva je na očitek Kozlovičeve odvrnila, da nikakor ne gre za politikanstvo.

V luči priporočil, ki so jih predlagali v stranki, je po besedah Godčeve sprememba plačnega sistema, ker vemo, da je danes enotni plačni sistem daleč ob besede. Povedala je, da se zavzemajo za ponovno uvedbo referenčnih cen na področju nabav v zdravstvu. Namreč, prejšnja vlada je ta določila v Zakonu o javnem naročanju uvedla, ta vlada pa je omenjena določila izločila. Vlado pozivajo tudi k sprejetju interventnega zakona, v katerem bi vključili vse razpoložljive kadre v zdravstvu, ker vemo, da zdravnikov je na razpolago še nekaj, pa se vsi ne izkoristijo. In da na koncu najdemo možnost, da tisti, ki so odšli v tujino, da se vrnejo nazaj v Slovenijo in sodelujejo v javnem zdravstvenem sistemu.

Foto: zajetje zaslona POP TV Zvečer

Nekatere stvari so že pripravljene
Kozlovičeva je v nadaljevanju dejala, da so skupaj s partnerji v koaliciji podpisali zavezo, da bodo prioritetno reševali zdravstvo, minister pa je že predstavil ključne prioritete. Zatrdila je, kako v 30 dneh ne morejo narediti vsega, saj so za reformo potrebna pogajanja s socialnimi partnerji in že ta trajajo dlje. Godčeva je na to odgovorila, da se nedvomno da, če že imaš nekatere stvari pripravljene.

Po besedah Godčeve so nekateri ukrepi že pripravljeni, a se skrivajo v predalih ministrstva za zdravje. Spomnila je, da je prejšnja vlada uvedla referenčne cene na področju nabav v zdravstvu, ustanovljen je bil Urad za referenčne cene, sprejeta je bila metodologija, kako se referenčne cene določajo. “Ponavljam, ta vlada je najprej to ukinila. Sedaj pa želijo po letu dni, ne vem koliko časa si bodo vzeli, to ponovno uvest. Centralno naročanje ne pomeni referenčnih cen. Kar se tiče sistema plač v javnem sektorju. Zakon o plačah v zdravstvu in posebni steber pripravljen. Ta zakon je potrebno samo potegniti iz predala na ministrstvu za zdravje in se začeti pogovarjati. Torej stvari so pripravljene, zavračam očitke, da prejšnja vlada ni naredila nič. Referenčne cene so bile, pa so jih ukinili, sistem plač v zdravstvu se je pripravljal, pa je vlada morala oditi,” je pojasnila.

Godčeva je povedala, da v SDS zagovarjajo javno zdravstvo in ne državnega zdravstva, ki ga imamo danes. Moramo pa si po njenih besedah odgovoriti na vprašanje, kaj je to javna služba na področju zdravstva. V nadaljevanju je poslanka spomnila, da je Levica proti vključitvi zasebnikov v javno službo. Ob tem je kot primer predstavila Avstrijo, kjer po njenih besedah denar davkoplačevalcev prehaja do izvajalcev ne glede na to, kdo je lastnik nekega medicinskega centra. Danes po zakonu in ustavi slovenski pacienti nimajo proste izbire zdravnika le znotraj državnih bolnišnic, pri zasebniku pa nimajo plačane storitve.

Godčeva je za konec še napovedala, da bodo z veseljem sodelovali. Meni, da bi bilo prav, da sodelovanje že začne potekati, medtem ko nastaja vsebina. Tukaj se je potrebno pogovarjati, kje se srečati.

Sara Kovač