Jelka Godec: “Komu ste prijavili vam ukradeno identiteto v Romuniji?”

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Vir: STA)

“V Tarči smo videli direktorja državnega podjetja, ko je govoril glede očitanega poslovnega razmerja. Govorimo o podjetju MB Consulting – da je vsa poslovna dokumentacija hčerinske družbe Gen-I Beograd v lasti te družbe in da Gen-I v Sloveniji, torej podjetje v državni lasti, ni upravičeno do dokumentov svoje podružnice, ki je na Balkanu oziroma v Srbiji,” je na 8. seji v DZ Goloba spomnil poslanec Žan Mahnič.

Marčevska seja DZ (8. redna seja) se je začela s poslanskimi vprašanji, namenjenimi premierju Robertu Golobu in ministrom. Nanašala so se na zdravstveno reformo, zagotavljanje varnosti na področju digitalnih storitev in ukrepe za spopadanje z naravnimi nesrečami itd. Golobu so bila namenjena štiri poslanska vprašanja, dve od teh s strani poslancev SDS. Vodjo poslanske skupine Jelko Godec je zanimalo zagotavljanje varnosti pri opravljanju digitalnih storitev na področju bančništva in gospodarstva, poslanca Žana Mahniča pa poslovanje podjetij v neposredni ali posredni državni lasti, kadrovanje v teh podjetjih in aktivnosti na področju pregona korupcije in gospodarskega kriminala z mednarodnimi elementi.

Kot prva je Golobu poslansko vprašanje zastavila Godčeva: “Ali ste prijavili vam ukradeno identiteto v Romuniji oziroma v Sloveniji?” Golob je znova odgovoril z izmikanjem in sprenevedanjem. Po njegovem bi morali, če bi bili “z vprašanjem resni”, le tega zastaviti pisno. Golob: “Odgovor je “da”, zelo kratko, “da”!” Zatem je poslanka dobila priložnost za obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora. Godčeva: “Gre za to, na kakšen način predsednik vlade preprečuje krajo zlorabe na digitalnem področju, področju bančništva … Hvala, da ste odgovorili z “da”, doslej ste vedno odgovarjali z “ne”, rekoč da to ni potrebno. Zanima me, kdaj in komu ste to naznanili.”

Golob (Foto: posnetek zaslona)

Golob: “Tekom decembra 2021 sem, preden sem se odločil, da se podam v politiko, od Fursa zahteval dve potrdili: prvo, da imam plačane vse davke, drugo pa, da nimam nobenega računa v tujini, ker nikoli nisem sam nobenega odprl.” Zatem ga je Furs (po njegovih besedah) opozoril, da obstaja račun na njegovo ime z napačnim naslovom/navedbo ulice. Toda kljub temu je bil račun odprt, na njem pa ni bilo nikdar niti evra. V istem trenutku, ko so Golobovi odvetniki kontaktirali dotično banko in jo povprašali glede obstoja računa, je banka sama 3. januarja 2022 račun zaprla z obrazložitvijo, da ni bil nikdar v uporabi, je še pojasnil. Odvetniki so decembra lani vložili prijavo na tožilstvo v Romuniji.

https://twitter.com/PS_SDS/status/1637800631963471872?s=20

Državno podjetje ni upravičeno do dokumentacije podružnice v Beogradu?
Godčeva pa je na to odvrnila, da se o zadevi na naslednji seji (v sredo 22. marca 2023) izvede razpravo. Spomnila je, da je od 24. aprila 2022 premier Golob večkrat zavajal javnost glede odprtja računa v Romuniji in glede ukradene identitete. Novembra je na poslansko vprašanje Godčeve zatrjeval, da je “vse v redu”, in da “prijava ni potrebna”. Sedaj pa govori, da je decembra zadevo prijavil. Toda Godčeva in poslanci še vedno niso prejeli odgovora, komu oziroma na kakšen način je bila zadeva prijavljena. Godčeva: “Moje mnenje je, da je z ozirom na to, da se glede zadeve pojavljajo različna vprašanja in nejasnosti, ki so povezane s poslovanjem Gen-I, potrebno v DZ opraviti razpravo na to temo.” 

Poslanec Žan Mahnič (Foto: posnetek zaslona)

V nadaljevanju pa je poslansko vprašanje zastavil tudi Mahnič, ki je med drugim spomnil na to, kako lahkotno vlada na državne pozicije/v državna podjetja, nastavlja družinske člane predstavnikov vladajoče koalicije in kakšen škandal bi bil, če bi se isto dogajalo v času Janševe vlade. Dotaknil se je tudi Gen-I: “V Tarči smo videli direktorja državnega podjetja, ko je govoril (glede očitanega poslovnega razmerja), govorimo o podjetju MB Consulting – da je vsa poslovna dokumentacija hčerinske družbe Gen-I Beograd v lasti te družbe in da Gen-I v Sloveniji, torej podjetje v državni lasti, ni upravičeno do dokumentov svoje podružnice, ki je na Balkanu oziroma v Srbiji.”

“Je bila praksa Gen-I, da se prek odvodnih podjetij financira tuje diplomate za pridobivanje poslov?”
“Predstavljajte si, da imamo podjetja v državni lasti, ki lahko ustanovijo svoje podružnice, do dokumentacije pa niso upravičena,” je bil kritičen Mahnič. Premierja je vprašal, zakaj na vodstvene položaje slovenskih državnih podjetij kadruje prijatelje, znance ali celo sorodnike. “Je to korporativno upravljanje nove generacije? Zakaj državno podjetje Gen-I ni upravičeno do dokumentacije in informacij od svojih podružnic? Je tako tudi v drugih državnih podjetjih in kakšne sporne prakse po vašem to omogoča? In ali je bila stalna praksa Gen-I, ko ste ga vodili, da se je prek odvodnih podjetij financiralo tuje diplomate za pridobivanje energetskih poslov in ali je v državnih podjetjih takšna praksa še danes?” Spomnil je, da je zadnje vprašanje zastavil RTV novinar, ki mu Golob ni želel odgovoriti. Golob je odvrnil, da je prepričan, da je RTV novinarju dvakrat odgovoril na zastavljeno vprašanje (v dveh različnih oddajah).

Golob je se je ob tem znova postavil v vlogo žrtve, rekoč da je bila celotna zgodba o poslih Gen-I v nekaterih balkanskih državah ustvarjena s strani Urada za preprečevanje pranja denarja iz Slovenije po nareku nekdanje vodilne koalicijske stranke. “Ne, nikoli ni bila poslovna praksa Gen-I, da bi najemala katere koli diplomate za pridobivanje poslov!” Golob je pozornost znova želel preusmeriti na Janšo, rekoč, da je kosovski veleposlanik Martin Berishaj njegov prijatelj. Golob je prav tako zanikal kakršno koli prijateljstvo z Berishajem. Prav tako naj ne bi imela nobenih “problematičnih poslov”. Upa še, da bo preiskava o zadevi čim prej zaključena. Mahnič: “Tudi Janša je na kakšni fotografiji skupaj z Milanom Kučanom, pa še ne pomeni, da sta prijatelja.” Da je preiskava potekala proti Golobu, pa je objavila Mladina. Golob je še dejal, da vlada kadruje kadre na podlagi njihovih sposobnosti (denimo v Gen-I). Golob sicer ni odgovoril na vprašanja glede spornega dviga gotovine in tega, zakaj matična državna firma ne dostopa do podatkov podružnice.

Domen Mezeg