Jelka Godec: Ministrica Kolar Celarčeva zavaja javnost, deluje shizofreno, govori eno, dela drugo!

Jelka Godec (Foto: STA)

Poslanka SDS Jelka Godec je na današnji novinarski konferenci spregovorila o aktualnih temah s področja zdravstva, komentirala pa je tudi nedavno zaslišanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc na seji preiskovalne komisije. Kot je dejala poslanka, je ministrica v zadnjih nekaj mesecih in tednih precej razburjala javnost, tako na primer z zakonom o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, s pričanjem pred preiskovalno komisijo, s predlogi za saniranje izgub v bolnišnicah, s predlogi za imenovanje sanacijskega odbora glede izgub v bolnišnicah … “Vse to terja naš odziv,” je dejala poslanka in najprej spregovorila o nedavnem pričanju ministrice pred preiskovalno komisijo.

Milojka Kolarc Celarc je bila v tem tednu zaslišana v zvezi z nepravilnostmi pri prodaji in nabavi žilnih opornic, predstavljala je nekatere ukrepe, ki naj bi pripomogli k znižanju cen žilnih opornic, ki pa ne držijo. Ministrica je obenem navajala podatke iz leta 2013, ko sploh še ni bila ministrica, zaradi česar so njene izjave na komisiji povzročile kar nekaj začudenja,” je dejala poslanka Jelka Godec in dodala, da je ministrica tudi povedala, da vmesnega poročila komisije ni niti prebrala. “Ob pričanju ministrica ni povedala niti enega ukrepa, ki bi pripomogel k znižanju cen ali izboljšanju stanja na področju žilnih opornic,” je povedala poslanka. “Čeprav ministrica nenehno poudarja ničelno stopnjo do korupcije, ne zna našteti nobenega ukrepa, ki ga je sprejela glede tega. Omenjala je skupna javna naročila v zdravstvu, ki pa konkretnih rezultatov niso prinesla,” je pojasnila poslanka. Ob tem je Jelka Godec opozorila, da so predlog za skupno javno naročilo za žilne opornice dali posamezni zdravniki, in da to ni bila pobuda ministrstva. “Vemo, da je javno skupno naročilo propadlo, saj so vsi dobavitelji ponudili višje cene, kot so bile zahtevane z javnim razpisom. Ministrstvo pravi, da je naredilo vse na tem področju, toda v SDS in v preiskovalni komisiji menimo, da ni bilo narejenega dovolj,” je dejala Godčeva. Opozorila je še, da ko je propadlo skupno javno naročilo, so bolnišnice nadaljevale s svojimi javnimi naročili, cene žilnih opornic pa so višje kot so bile v preteklosti in kot so bile predvidene v skupnem javnem naročilu.

“Ministrica tudi meni, da je dovolj, če bolnišnice pozove k znižanju cen dobav, a to po našem mnenju ni dovolj. Ministrica meni, da ni pristojna za to, da pozove direktorje bolnišnic k odgovornosti zaradi preplačil materialov, čeprav je vlada oz. ministrstvo tisto, ki predlaga člane sveta zavoda v bolnišnice, kjer ima vlada večino, in ministrica je pristojna, da prek sveta zavoda pozove direktorje k odgovornosti za nastale izgube v bolnišnicah,” je poudarila poslanka.

V manj kot dveh letih UKC pridelal 93 milijonov izgube
Nadalje je poslanka dejala, da so bolnišnice po Sloveniji v zadnjih letih pridelale večmilijonske izgube. “UKC Ljubljana je prišel iz 6-milijonske izgube leta 2015 do 99 milijonov evrov vredne izgube sredi leta 2017 in ministrica se ne čuti pristojne, da bi k odgovornosti pozvala kateregakoli direktorja bolnišnice. Dokler bo v Sloveniji tako, da minister ne bo čutil odgovornosti za nastale izgube v bolnišnicah, za preplačilo materiala, za anomalije v zdravstvu in ne bo pozival k odgovornosti, tako dolgo očitno ne bomo dočakali izboljšanja pri poslovanju javnih zavodov,” je ocenila poslanka Jelka Godec.

V nadaljevanju je poslanka spregovorila o ministričinem opravičilu s seje preiskovalne komisije. Kot je znano, je ministrica na pričanje prišla šele v drugem poizkusu. Ko je komisija skušala zaslišati ministrico 1. decembra letos, so jo iz njenega kabineta opravičili zaradi nenadnih zdravstvenih težav. “Takrat nismo prejeli uradnega zdravniškega opravičila. Včeraj pa smo prejeli opravičilo za ministrico, in sicer s strani šolskega dispanzerja, z datumom za 7. 12.,” je povedala poslanka in omenjeno pospremila z besedami: “Kaj takšnega od ministrice nisem pričakovala.” Vse dosedanje priče so se na dan zaslišanja opravičile z zdravniškim opravičilom, datiranim na dan zaslišanja, opravičilo je bilo od osebnega zdravnika. “Sedanja ministrica pa tudi z opravičilom zavaja javnost, deluje shizofreno, govori eno, dela drugo,” je komentirala Godčeva.

O izgubah v slovenskih bolnišnicah in sanacijskem odboru
Ko je govorila o izgubah v slovenskih bolnišnicah, je Jelka Godec dejala, da je ministrici v dveh mesecih uspelo spisati interventni  zakona za 136-milijonske izgube, toda ta denar ni šel za bolnike, temveč za dobavitelje, ki so tudi del tega, da se material v Sloveniji še vedno preplačuje. Tudi v tem primeru 136 milijonov, ki jih bomo morali za izgube bolnišnic plačati davkoplačevalci, ministrica ni v ničemer pozvala odgovornih k odstopu, ni preverjala, zakaj je do teh izgub prišlo, niti ni zahtevala od bolnišnic in vodstev, da vnaprej pripravijo sanacijske programe, je povedala poslanka. Dodala je, da si je ministrica v omenjenem interventnem zakonu izborila pristojnost imenovati sanacijski odbor. “Kolikor nam je znano, je predlagala šest od sedmih v sanacijski odbor, sama posameznih imen ne bi komentirala, jasno pa je, da je marsikdo med njimi prišel v ta ožji izbor na način poznanstev oziroma politične pripadnosti.” 

Jelka Godec je ob tem še spomnila, da je ministrica v bolnišnice, ki imajo izgube, sama imenovala kandidate za direktorja, npr. Kopača v UKC Ljubljana, ki ga zdaj odstavlja, in nastavlja novega v. d. direktorja Šabedera. “Ministrica sicer pravi, da je to odločitev Sveta zavoda, ki pa mora imeti tudi soglasje ministrstva, ob tem, da gospod Šabeder ni predstavil nobenega programa,” je spomnila poslanka.

“Podobne stvari se dogajajo tudi v Splošni bolnišnici Celje, kjer, recimo, članica sveta zavoda, ki je predstavnica vlade, ni prebrala finančnega načrta, ki ga je pripravil direktor, pa pravi, da mirne vesti glasuje za razrešitev direktorja. Tudi tam lahko pričakujemo novo kadrovanje ministrstva in SMC, vprašanje je, ali bo na mestu direktorja Splošne bolnišnice v Celju tudi kakšen podoben kader, ki je brez izkušenj ali izobrazbe v zdravstvu, tako kot se je dogajalo v UKC Ljubljana,” je komentirala Jelka Godec.

O sprejemanju zakonodaje v času ministrice Milojke Kolar Celarc
Naslednje, kar je poudarila Godčeva, pa so zakoni, ki so bili sprejeti ali pa jih nameravajo sprejeti v državnem zboru. Za zakon o zdravstveni dejavnosti, ki ga je koalicija soglasno sprejela v državnem zboru, se danes kaže to, kar so nenehno opozarjali v poslanski skupini SDS, to je, da je ta zakon v več členih protiustaven, zdaj pa je združenje zasebnih zdravnikov dalo zakon tudi v ustavno presojo. Naslednja sta zakon o nujni medicinski pomoči in zakon o lekarniški dejavnosti, ki tudi doživljata tisto, na kar smo opozarjali. Ministrica si je v teh dveh zakonih vzela kar veliko pristojnosti glede pravilnikov. Zakon o nujni medicinski pomoči še nima sprejetih vseh pravilnikov, tobačni zakon, kjer je bilo do septembra treba sprejeti šest pravilnikov, sta bila sprejeta samo dva, torej, ministrica niti zakonskih obveznosti ne izpolnjuje.  Podobno se dogaja z drugimi zakoni, je o ministričini pripravi zakonskih in podzakonskih aktov dejala Jelka Godec.

O predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju
Poslanka je spregovorila tudi o novem zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je sprožil kar nekaj burnih reakcij v koaliciji in ki ga je ministrica predstavila v tem tednu. Kot je znano, je ministrica trdila, da je zakon usklajen s koalicijo in finančnim ministrstvom, po izjavah koalicijskih prvakov in poslancev koalicije pa več kot očitno temu ni bilo tako. “Moram reči, da pri tem ni razočarala samo ministrica, temveč tudi koalicija, ki že celoten mandat podpira ministrico pri njenih t. i. reformnih zakonih. Če se spomnite, konec leta 2016 je koalicija ob prvi interpelaciji dejala, naj ministrici damo čas, da bo vse zakone pripravila do januarja 2017. Danes je konec leta 2017, pa še vedno ni zakonov, kar pa je, pa zdaj doživljajo novele zakonov ali ustavne presoje. Torej razočaranje je tudi nad koalicijo, ki na socialnih omrežjih in v sporočilih za javnost nenehno kritizira ministrico, tudi pove, da laže in zavaja, pa kljub temu nihče od koalicije na vladi ne zahteva od premierja, da ministrica odstopi,” je povedala poslanka SDS.

Tudi novi nacionalni center za otroško srčno kirurgijo je po besedah poslanke nekaj, s čimer se ponovno zavaja ljudi. “V UKC Ljubljana so vsi materialni pogoji in oprema za delo otroške srčne kirurgije, imeli smo tudi kadrovske pogoje, dokler niso razmere na tem oddelku pripeljale tako daleč, da so mladi zdravniki odšli. In zdaj ministrica, ki ni bila sposobna urediti razmer v UKC Ljubljana, na tem področju ustanavlja novi inštitut, kjer ne vemo niti kaj in kako bodo zadeve potekale in vprašanje je, kdaj bodo otroci v Sloveniji normalno oskrbljeni.”

“Po dveh interpelacijah ministrice za zdravje, po vseh anomalijah, ki se dogajajo v zdravstvu, so stvari že zelo jasne nekaj časa, ne vem pa, kdaj bodo jasne predsedniku vlade Miru Cerarju, da bo ministrico odstavil s tega mesta. Videti je, da bodo prej volitve. Upamo lahko le, da bo narejene čim manj škode. Nova vlada, ki bo prišla, bo imela veliko dela na tem področju in verjamem, da si bo za prednostno nalogo zadala zdravstvo, in bo morala to urediti takoj,” je dejala poslanka SDS Jelka Godec.

V SDS imajo rešitve: Program SDSzate
Ob tem je poslanka poudarila, da v SDS imajo program za ureditev kaotičnih razmer v zdravstvu. Program je bil predstavljen v teh dneh. Po njenem je treba narediti marsikaj tudi na področju korupcije, zapreti odvode denarja iz zdravstva, znižati cene materiala, iz priprave javnih naročil je treba odstraniti ljudi, na katerih so sumi dogovarjanj ali kaznivih dejanj znotraj priprave in izvedbe javnih naročil – v tujini je že samo sum dovolj, da se določenega človeka odstrani iz odločanja o nabavah, kjer denar davkoplačevalcev odhaja drugam, ne pa k bolniku, je povedala Jelka Godec.

“V programu SDS so tudi druge zadeve, ki prinašajo rešitve v zdravstvu. Ministrstvo se ne sme zapirati med štiri stene, tako kot zdaj dela ta ministrica, temveč mora biti odprto  za vse konstruktivne predloge odprto in če želimo urediti zdravstvo, ga postaviti na zdrave temelje, se moramo zavedati, da gre za denar ljudi, da gre za denar davkoplačevalcev in da ta denar mora priti do bolnikov in ne do dobaviteljev, ali zaradi korupcije kam drugam. To mora biti projekt celotne države, tako politike in državljanov, saj zdravstveno oskrbo vsaj enkrat v življenju potrebujemo vsi,” je zaključila poslanka SDS Jelka Godec.

C. Š.