Jelka Godec predsedniku države: Kaj menite o tem, da bo morala ograjo na meji s Hrvaško odstranjevati vojska?

Datum:

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na predsednika države naslovila vprašanje, kaj spričo zaostrene varnostne situacije v svetu meni o odstranjevanju ograje na meji s Hrvaško, natančneje, kaj meni o tem, da bo delo izvedla Slovenska vojska. Gre namreč za obsežna dela, ki bi lahko vojsko ohromila pri opravljanju drugih nalog. 

Pahorja je v začetku javnega pisma spomnila na nekatere zaskrbljujoče številke, ki jih beleži Policija. “Policija je v prvih šestih mesecih letošnjega leta obravnavala 6006 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 75,5 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je bilo teh 3422,” je zapisala poslanka in navedla zaskrbljujoče sporočilo začasne direktorice mejne straže EU Aije Kalanja, ki pravi, da se bo morala EU pripraviti na nove valove migrantov zaradi lakote, ki jo povzroča vojna v Ukrajini.

Predsednika države je prav tako spomnila na besede avstrijskega notranjega ministra Gerharda Karnerja, ki je Slovenijo zaradi nove vlade označil za nekakšno črno ovco njihove soseščine. “Gerhard Karner, notranji minister Avstrije, je v parlamentu izjavil, da ne vidi nobenih težav s strani sosednjih držav, razen s Slovenijo. Odstranjevanje ograj na meji s Hrvaško je označil kot nepremišljen korak in dodal, da bodo vse odločno vračali nazaj v Slovenijo in od 1. julija ponovno uvedli ustrezen nadzor,” je zapisala.

V luči aktualnega povečevanja migracijskih pritiskov je varovanje skupnih meja pomemben dejavnik zagotavljanja varnostnih interesov unije oz. schengenskega prostora, saj gre pri tem za nadzor nad prehajanjem meje ter preprečevanje nedovoljenih migracij in drugih oblik kriminalitete.

Bistvo: Zakaj mora to nalogo opraviti vojska?
Poslanko SDS je zmotilo, kot je zapisala v javnem pismu, da je kar tretjina zaposlenih v Policiji mejnih policistov, a je vlada za to nalogo vseeno pooblastila Slovensko vojsko, katere temeljno poslanstvo ni varovanje meje pred ilegalnimi migranti. “Po napovedi ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar lahko vojaki odstranijo okoli 200 metrov ograje na dan, zato pričakujejo, da jo bodo odstranjevali skoraj pol leta. Zastavlja se logično vprašanje, kaj to pomeni za izvajanje osnovnih in drugih nalog, ki jih vsakodnevno opravlja Slovenska vojska,” želi pojasnilo poslanka.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...