fbpx

V SDS predstavili ukrepe za rešitev javnega zdravstva

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: STA)

Vodja poslanske skupine Jelka Godec je danes na tiskovni konferenci predstavila zahtevo poslanske skupine SDS za sklic izredne seje državnega zbora na temo katastrofalnih razmer v zdravstvu. “Za razliko od koalicije in predsednika vlade Roberta Golob, ki je mislil, da se lahko zdravstvena reforma oziroma problemi v zdravstvenem sistemu rešujejo na ulici, v opoziciji oziroma SDS-u menimo, da se zadeve rešujejo na vladi oziroma v parlamentu,” je povedala Godčeva. Hkrati pa se je v zvezi s tem oglasil tudi predsednik SDS, ki se je prav tako oddaljil od umetnega ustvarjanja konflikta med zdravniki in pacienti. 

“Krize v zdravstvu ni mogoče rešiti z umetnim ustvarjanjem konflikta med zdravniki in pacienti. Pacient, zdravnik in medicinska sestra so neločljiva celota zdravstva,” je zapisal vodja opozicije Janez Janša.

Kot je v nadaljevanju dejala Godčeva, da z ozirom na katastrofalne razmere v zdravstvu predlagajo določena priporočila, ki naj jih sprejme državni zbor v relaciji do vlade. DZ bi moral po njenih besedah pozvati Golobovo vlado, da nemudoma predlaga spremembo zakona o javnem naročanju za vnovično uvedbo referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala. Tako bi cene tega materiala postale primerljive s cenami na evropskem trgu.

Foto: Twitter

“Pridobljena sredstva, razlika, ki sedaj odhaja v različne žepe, pa se sistemsko usmeri v odpravo plačnih nesorazmerij oziroma v odpravo čakalnih dob,” je v nadaljevanju predlagala Godčeva. Drugo priporočilo Vladi RS pa je, da v roku 30 dni v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu. Kot je še dejala, naj sočasno Vlada RS pripravi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij v vseh ostalih delih javnega sektorja ter prične s pogajanji za nov plačni sistem s tistimi deli storitvenega javnega sektorja, ki predstavljajo zaokroženo celoto in ki si želijo bodisi poseben plačni sistem bodisi poseben steber znotraj dosedanjega okvirja.

Vlada naj opredeli program za sistemsko vračanje slovenskih zdravnikov iz tujine
DZ poziva vlado RS, da v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami, strokovnjaki, stanovskimi in drugimi interesnimi organizacijami zdravstva in združenj pacientov v roku 30 dni pripravi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu, s katerim naj se: 1. začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema in dodatna sredstva za čim prejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje; 2. opredeli program za sistemsko vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev (zdravnikov in medicinskih sester), ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli za kruhom v druge poklice ali v tujino.

Domen Mezeg