fbpx

Jernej Štromajer kljub anti-imperialističnim in anti-kapitalističnim prepričanjem dobitnik Fulbrightove štipendije, ki mu je omogočila študij in raziskovanje na univerzi v ZDA

Foto: Facebook/Twitter

Strokovni sodelavec poslanske skupine SD Jernej Štromajer, ki se na prihajajočih državnozborskih volitvah poteguje za poslanski stolček, je znan po tem, da na svojem Twitter profilu objavlja nadvse anti-imperialistične in anti-kapitalistične misli, v svojih govorih pa celo citira Edvarda Kardelja. Zanimivo pa je, da je navkljub temu prejel Fulbrightovo štipendijo, ki mu je omogočila študij v ZDA. 

Razpis za Fulbrightovo štipendijo, ki je vsako leto objavljen na spletni strani Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, slovenskim državljanom omogoča izpopolnjevanje na univerzah v ZDA. Ta štipendija je Štromajerju omogočila, da je študijsko leto 2016/2017 preživel kot doktorski študent in gostujoči raziskovalec na Univerzi Wisconsin-Madison v ZDA.

Foto: Facebook

Opira se na Kardelja
Štromajer je tako kot velik nasprotnik kapitalizma kar 9 mesecev preživel na študiju v ZDA, in sicer v kampusu ene izmed najboljših univerz na svetu. Ob tem pa je očitno velik oboževalec Edvarda Kardelja, saj je kot eden od članov programske skupine na programskem kongresu Samozavestna Slovenija poudaril, da se stranka SD zaveda besed, ki jih je spisal tovariš Edvard Kardelj“Sreče človeku ne more dati niti država, niti sistem, niti politična stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam.” Ob tem pa je pripomnil, da si človek sreče ne more ustvariti sam, ampak samo v enakopravnih odnosih z drugimi. “In to, tovariši in tovarišice, moramo zagotoviti vsem. Enakopravnost na temeljih solidarnosti, bratstva in svobode. To je naša skupna socialdemokratska pot, ki ji smer kot markacije kažejo konkretni cilji in ukrepi v našem programu.”

Očitno je, da se Štromajer opira na besede Kardelja, ki je veljal za Titovega ideologa, nosilca nove marksistične misli in enega glavnih avtorjev jugoslovanske ustave. Glede na to, da je Kardelj iz Beograda ukazoval množične zunajsodne poboje leta 1945 in vse življenje hlapčeval Josipu Brozu Titu, ki ga je celo Ustavno sodišče RS označilo kot zločinca, se človek vpraša, kakšno oblikovanje prihodnosti ima v mislih stranka SD. Ob dnevu boja proti okupatorju je na družabnem omrežju Twitter zapisal, da so v stranki SD zapisani tradiciji antifašizma, in ob tem čestital za državni praznik dan upora proti okupatorju. “Smrt fašizmu, svoboda narodu!”

 

 

Zavzema za se delavske zadruge in obvezno udeležbo delavcev pri dobičku
Ob predstavitvi kandidatov stranke SD v sedmi volilni enoti na prihajajočih državnozborskih volitvah je Štromajer, ki trenutno zaseda mesto občinskega svetnika v Občini Slovenske Konjice, dejal, da si bo prizadeval za ekonomsko-delavsko problematiko skozi ideje, kot so delavske zadruge in obvezna udeležba delavcev pri dobičku.

Foto: Facebook

Štromajer: “Brez boja proti lastni izdajalski kapitalistični gospodi se zatirani narod ne more osvoboditi.”
Štromajer, ki kandidira za poslanca na listi SD, zagovarja prepričanje, da je osvoboditev možna samo na ruševinah imperializma. “Brez boja proti lastni izdajalski kapitalistični gospodi se zatirani narod ne more osvoboditi. Bratstvo in mir med narodi morata biti rezultat protiimperialističnega boja, ki bo porušil imperializem.” Glede na njegova prepričanja, udeležbo na prireditvi Nosil bom rdečo zvezdo in nošenje rdeče majice z motivom partizana ter napisom A smo se za to borili, se človek več kot upravičeno vpraša, na podlagi kakšnih kriterijev je bil Štromajer izbran za prejemnika Fulbrightove štipendije. To smo vprašali tudi ameriško veleposlaništvo v Ljubljani, kjer pa nam konkretnega odgovora niso dali. Zapisali so le: “Jerneja Štromajerja je leta 2015 za Fulbrightovo štipendijo izbrala komisija slovenskih in ameriških akademikov na podlagi njegovih akademskih kvalifikacij in predstavitve raziskovalnega projektnega predloga. Ameriške univerze so prostor, kjer se srečujejo posamezniki iz različnih družbenih okolij, z različnimi pogledi in izhajajoč iz različnih kultur in vrednostnih sistemov, ki svobodno razpravljajo o različnih temah.”

H. M.