fbpx

Jo bo Golob zamenjal? Ministrska sraka Stojmenova Duh serijsko kradla evropska sredstva?

Bo ministrica Emilija Stojmenova Duh prva, ki bo morala zapustiti ministrsko ekipo?

Potem ko je Siol razkril, da ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh sumijo, da naj bi projekte in evropski denar, ki so na razpisih pripadli Digitalnemu inovacijskemu stičišču Slovenije (DIHS), prenesla na projekt 4P DIH, ki je potekal v okviru ljubljanske Fakultete za elektrotehniko, na kateri je predavala in tudi vodila omenjeni projekt, so objavili tudi poročilo o skrbnem pregledu, ki nakazuje na verjetnost, da je prišlo do oškodovanja pri najmanj treh projektih, da pa bi se ugotovile nepravilnosti in s tem uredilo povračilo morebitne škode, bi morali postopek ugotavljanja nadaljevati. Stojmenova po navedbah Siola meni, da gre za verjetno maščevanje zaradi kritik na račun digitalnih bonov ali pa povračilni ukrep s strani TS media. 

Zavod Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIHS), ki ga je v letih 2018 in 2019 vodila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, je za Siol potrdil, da preiskuje nepravilnosti v času vodenja Stojmenove Duh, ki pa vse očitke zanika. “Izpostavljamo, da bi bilo treba postopek ugotavljanja nepravilnosti nadaljevati in izvesti vse ukrepe, ki bodo zagotovili potencialno ugotovljeno povračilo škode,” piše v pravnem mnenju.

V objavljenem poročilu s strani Siola naj bi direktorica zavoda Katja Mohar Bastar povedala, da so bili določeni projekti, na katere se je zavod DIHS prijavil kot partner, brez vednosti zavoda DIHS preneseni na projekt 4PDIH, ki deluje v okviru Fakultete za elektrotehniko. V nekem trenutku naj bi se namesto zavoda DIHS partner teh projektov spremenil v 4PDIH.  To demantirajo v DIHS, kjer zatrjujejo, da naj bi samo pri enem projektu ostali brez 287 tisoč evrov, kar pa naj bi potem dobila Fakulteta za elektrotehniko. V času, ko je bila direktorica DIHS Stojmenova Duh, ni bilo podpisane nobene pogodbe za razpis za projekte, saj so bile vse pogodbe podpisane na FE kot 4PDIH, za le eno podpisano pogodbo pa izplačila DIHS ni prejel, saj do izvedbe projekta nikoli ni prišlo. V sklepu poročila, kjer je podarjena verjetnost, da je prišlo do oškodovanja vsaj treh subjektov, pa je navedeno, da je ravno dokumentacija DIHS, ki bi lahko nepravilnosti dokazala in bi jo morali hraniti,  izgubljena, poškodovana, neurejena ali drugače nedostopna.

Notranja preiskava je v teku
Zavod Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIHS) je za Siol potrdil, da je ugotavljanje morebitnih nepravilnosti v teku in jih do zaključka zaradi interesov revizije poslovanja zavoda ne morejo komentirati, so pa zagotovili, da bo javnost po zaključku o vsem obveščena. Glede sumov, da je bil zavod v času njenega direktorovanja upravičen do evropskega denarja iz naslova sodelovanja v projektnih partnerstvih, ki pa ga ni dobil, ker naj bi sredstva preusmerila na druge pravne subjekte in s tem oškodovala zavod, so iz DIHS za Siol pojasnili, da je zavod ves denar dobil upravičeno, porabljen pa je bil za točno določene projekte, za katere so bila sredstva namenjena, pri tem pa so dodali, da so zadeve tudi zabeležene in pravno urejene.

Na DIHS zanikajo prenos sredstev na 4PDIH 
Očitke o prenosu projektov in sredstev, ki jih je DIHS prejel na razpisih, na projekt 4PDIH, ki je nastal v okviru ljubljanske Fakultete za elektrotehniko, na kateri je Stojmenova Duh predavala in tudi vodila omenjeni projekt, so zavrnili, češ da “takšen projekt, pri katerem se je prijavil DIHS in bi bil prenesen na 4PDIH, ne obstaja”, da pa je to možno tudi preveriti na Evropski komisiji. Tudi podatki o izgubljeni in poškodovani dokumentaciji so na DIHS zanikali, češ da so bili in da so še danes dostopni vsem zaposlenim in da o postopkih zaradi domnevnih nepravilnosti niso seznanjeni.

Stojmenova Duh prepričana, da gre za maščevanje
Stojmenova je prepričana, da gre za maščevanje zaradi javnega kritiziranja projekta digitalnih bonov, medtem ko bi bi bil po informacijah TV Slovenija razlog tudi povračilni ukrep TSmedia (sem spada tudi Siol), ker naj bi novo vodstvo službe za digitalno preobrazbo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavilo domnevno sporno pogodbo, ki naj bi jo s TSmedia sklenilo prejšnje vodstvo. TSmedia je ob tem zatrdila, da posluje transparentno, preiskave pa niso še uvedli.

Komentar o aferi ministrice Stojmenove Duh smo poslali v kabinet predsednika vlade. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Tanja Brkić