fbpx

Jonas Žnidaršič sprašuje: Kakšen hrup bi povzročila bivša vlada v aferi z maskami?

Jonas Žnidaršič (Foto: STA)

Miselni eksperiment: Če bi bila v afero Maske vpletena bivša vlada, bi bil hrup večji ali manjši?“, na Twitterju sprašuje znani voditelj zabavnih oddaj Jonas Žnidaršiš pod vzdevkom “milijonar”. Najbolj točen odgovor se glasi: Opozicija ne bi lovila vlade na istih vprašanjih, saj zaščitne opreme ne bi bila sposobna dobaviti. Torej bi se kopja lomila na povsem drugih vprašanjih in na posledicah, ki bi se kazale v obliki kolapsiranega zdravstvenega sistema in številnih mrtvih Slovencih. Podobne scenarije, kjer na epidemijo koronavirusa niso bili pripravljeni, smo namreč videvali v sosednji Italiji, Franciji, Španiji …

Medijsko kuhanje in pogrevanje afer v zvezi z nabavo zaščitne opreme v času hude epidemije, ko je opreme preprosto zmanjkovalo in se je na svetovnih trgih bil hud boj za vsak kos, cene pa so posledično letele v nebo, je sprožilo hudo jezo nad mediji in opozicijo, ki namesto složnosti uprizarjajo napade.

Na drugi strani je levica prepričana, da bi se v primeru leve vlade desna opozicija odzvala enako. Pa bi se res? Voditelj zabavnih oddaj Jonas Žnidaršič je zato na Twitterju zastavil vprašanje: “Če bi bila v afero Maske vpletena bivša vlada, bi bil hrup večji ali manjši?

Razlike med dobro in slabo vlado
Za točen odgovor bi bilo potrebno analizirati stanje ob koncu vlade Marjana Šarca in izpeljati nekatere zaključke. Če vemo, da so bile rezerve zaščitne opreme skoraj povsem izropane, da je vlada zamujala z ukrepi, v javnost pošiljala napačna sporočila in celo dopustila, da so se okuženi Slovenci vračali iz Italije in Avstrije v zdravstvene ustanove in domove za ostarele, potem tudi lahko izpeljemo trditev, da je pripravila recept za katastrofo. Ob sklepu, da je bila operativno nesposobna že v mirnem času, lahko tudi mirno trdimo, da bi imela pri nabavi zaščitne opreme hud problem.

Krste za umrle za posledicami koronavirusa v Španiji. (Foto: epa)

Zatorej bi opozicija lovila vlado na povsem drugih izhodiščih, saj zaščitne opreme ne bi bila sposobna dobaviti, kopja pa bi se lomila na povsem drugih vprašanjih in na posledicah, ki bi se kazale v obliki kolapsiranega zdravstvenega sistema in številnih mrtvih Slovencih. Podobne scenarije, kjer na epidemijo koronavirusa niso bili pripravljeni, smo namreč videvali v sosednji Italiji, Franciji, Španiji …, zato bi morali novinarji in opozicija vzeti v obzir predvsem vidik reševanja človeških življenj, pri katerem se je aktualna vlada izkazala za eno izmed boljših v Evropi.

Kako bi ravnali mediji?
Kako pa bi v primeru leve vlade in desne opozicije ravnali mediji? “Mediji ne bi delali portretov Galeta kot mesije. Ljudje ne bi pisali grafitov “Ivan Gale, ljubimo te”. Nihče ne bi kolesaril po Ljubljani in odpiral fb skupin podpore,” odgovarja Žnidaršiču Twitter uporabnik David Novak. Intelektualec, nekdanji minister in pionir Twitterja Žiga Turk pa je mnenja, da bi bil medijski učinek manjši. “Že zato, ker Nova24 in Demokracija nimata takega dosega kot združeni MSM.

Foto: STA

Lep primer pove mešetarjenje z maskami nekdanjega ministra Šarčeve vlade Mira Cerarja, ki je zaščitne maske podaril Kitajski. Mediji so mu takrat malodane pisali hvalnice o njegovi dobroti ter humanitarnosti, čeprav je šlo za škodljivo in celo izdajalsko dejanje. Nekritično so tudi postopali do ukrepov in navodil NIJZ ter napadali opozicijo zaradi širjenja panike in nekritično pozivajo sedaj h koncu omejevalnih ukrepov. Zatorej ne gre verjeti, da bi osrednji mediji sprožili kakršnokoli afero okoli mask v primeru leve vlade, saj ti niso bili sposobni kritičnosti v najbolj očitnih trenutkih, še naprej pa bi se ukvarjali z desno opozicijo, kar je unicum v evropskem prostoru.

Hana Murn