Jourova cenzurirala skoraj celotno poročilo iz obiska v Sloveniji

EU podpredsednica Vera Jourova (foto: epa)

Po obisku Vere Jourove na Ustavnem sodišču je Evropska komisija potrebovala dodaten čas za izdelavo poročila o obisku, saj naj bi bila vsebina “vsebinsko obsežna”. Poročilo je le prišlo na dan in kot ugotavlja evropski poslanec Milan Zver, je bilo govora tudi o Zakonu o RTV, čeprav naj to ne bi bil predmet razprave obiska Jourove. Kar bode v oči v dokumentu, pa je anonimizacija skoraj celotnega dokumenta, zaradi česar se pojavlja dvom o transparentnosti obiska, zato bo Zver zdaj uradno zahteval objavo celotnega dokumenta. Glede na to,  da gre za informacije javnega interesa, smo od US zabeležke obiska zahtevali tudi mi.

“Od šestih strani jih je 5 anonimiziranih, ena pa vidna. Zadnji odstavek več kot očitno kaže na to, da je bila novela zakona o RTV predmet pogovorov, kljub drugačnim trditvam Jourove”, je na Twitterju zapisal evropski poslanec Milan Zver, ki bo od Evropske komisije uradno zahteval javno objavo preostalega dela poročila. Ta je namreč objavila poročilo z vsebino obiska EU podpredsednice Vere Jourove v Sloveniji, vendar je skoraj celotno poročilo anonimizirano, eden od zapisov pa kaže na to, da je Zakon o RTV le bil eden od predmetov razprave.

“Danes je na mojo zahtevo objaviti interne dokumente @EKvSloveniji v zvezi z obiskom podpredsednice @VeraJourova v Sloveniji, EK poslala “poročilo z misije”. Od šestih strani jih je 5 anonimiziranih, ena pa vidna. Zadnji odstavek več kot očitno kaže na to, da je bila novela zakona o RTV predmet pogovorov, kljub drugačnim trditvam Jourove. Od EK bom zdaj uradno zahteval, da objavim tudi preostali del poročil. Javnost ima pravico vedeti, kaj “njihovi” predstavniki počnejo v imenu vladavine prava.”

https://twitter.com/MilanZver/status/1654508160613318662?s=20

Kot je razvidno iz poročila, ki ga je na Twitterju objavil Zver, je bila očitno ena od tem tudi Zakon o RTV. Citiramo zapis zadnjega odstavka na prvi strani poročila, ki pravi: “[…] nazadnje pripomni (predsednik US Matej Accetto), da opaža naraščajoč trend poskusov prevajanja političnih problemov v pravne primere, ki se predložijo Evropskemu sodišču ali nacionalnim ustavnim sodiščem. To po njegovem mnenju povečuje dojemanje politizacije sodstva, saj bo kakršna koli odločitev najverjetneje razdiralna.”  Spomnimo, da je Jourova slovensko Ustavno sodišče obiskala prav v fazi odločanja o zakonu o RTV, ki ga je sprejela Golobova koalicija z namenom prevzema javne hiše. Njena pretekla podpora levičarski vladi pa je bila tista, ki je insinuirala na to, da se v ozadju ponovno nekaj kuha. Ko je poslanec zahteval poročilo o obisku, ga je Evropska komisija prosila za “dodaten čas”, kar pa je bil še eden od razlogov za dvom v korektnost njenega obiska.

Ker si javnost zasluži vedeti, kakšna je bila vsebina pogovora med evropsko podpredsednico in predsednikom US, smo tudi mi na US naslovili vprašanje, in sicer: “Ker je obisk Evropske podpredsednice Vere Jourove na Ustavnem sodišču sprožil buren odziv javnosti, sploh, ker je predsednika US Mateja Accetta obiskala prav v fazi odločanja o zakonu o RTV.  Glede na to, da gre za informacijo javnega značaja oziroma gre za informacijo, ki je v javnem interesu, vas prosimo za zabeležke obiska, saj vsebina pogovorov med njima še danes ni znana in ni bila pojasnjena.” Ko dobimo odgovor, ga bomo tudi objavili.

Ana Horvat