Jourova z izjemnim zanimanjem za slovensko pravosodje: Že drugi obisk Ustavnega sodišča

Podpredsednica evropske komisije Vera Jourova. (foto: sta)

Podpredsednica Evropske komisije danes nadaljuje obisk v Sloveniji s pretežno levo usmerjenimi politiki in njihovimi pomagači. Jourova je bila v času Janševe vlade eden izmed glavnih orodij leve opozicije, njene “civilne družbe” (beri: ulice) in akademije pri boju za padec vlade in ponovni prevzem oblasti. Tako zanesljiva je bila, da je dobesedno ponavljala stavke slovenskih levih aktivistov, ne glede na to kako so ji Janševi funkcionarji razlagali, da mora preučiti obe strani zgodbe, preden začne širiti enostranske deizinformacije in jih predstavljati kot uradno stališče Evropske komisije. Posebno poglavje je njen “obisk” predsednika Ustavnega sodišča ravno v času, ko sodišče obravnava izjemno (politično) občutljivo temo ustavnosti Zakona o RTV. Toda, ni prvič, da je obiskala slovensko ustavno sodišče.

Slovensko ustavno sodišče je v svojem mandatu od leta 2019 obiskala kar dvakrat – od tega enkrat predsednika Rajka Kneza, drugič Mateja Accetta. Kaj pa druge države? Obiskala je le romunsko ustavno sodišče in (enkrat) ustavno sodišče svoje države (kar je vseeno malce bolj v skladu z normalnostjo, za razliko od dvakratnega obiska slovenskega sodišča).

Foto: Twitter

Nenavadno pa ni le to, da je slovensko ustavno sodišče obiskala ravno v času, ko to obravnava ustavnost novele Zakona o RTV, ampak tudi, da je praktično prejudicirala, kakšen izid ustavnega sodišča želi – saj je rekla, da bo odločitev Ustavnega sodišča pokazala, kako se bo javna RTV razvijala v prihodnje – seveda take izjave ni mogoče razumeti drugače kot pritisk na Ustavno sodišče, da odloči v skladu s pričakovanji slovenske leve politike, ki že zelo nestrpno čaka na trajni ideološki prevzem javnega zavoda.

Vprašanje je seveda, kdo je Jourovo v Slovenijo povabil in kdo ji je svetoval obiske pri izključno levih politikih, avtorjih očitno neustavne novele RTV Slovenija in predsedniku Ustavnega sodišča. Močno je videti, da Slovenija vendarle ni tako zelo pomembna za EU in evropsko javnost, da bi morala evropska komisarka večkrat priti v Slovenijo in se celo dvakrat dobiti s predstavnikom Ustavnega sodišča in da Jourovi nekdo prišepetuje, kam naj pride in kam naj usmeri pritisk svoje pomembne evropske funkcije.

Gre vendarle za zelo prozoren poskus vpliva na najvišji pravosodni organ v suvereni državi EU. Zato je prav, da se o tem seznani Evropsko komisijo, Evropski parlament, strankarsko družino Jourovove (Renew) in tudi evropske medije. Gre za nevaren presendens.

Tudi mi smo na evropsko komisarko naslovili nekaj vprašanj, in sicer:

Spoštovana gospa podpredsednica Evropske komisije!

Je bila vaša nedavna pot v Slovenijo samoiniciativa ali pobuda nekoga iz Slovenije?
Se vam zdi primerno, da že drugič v času vašega podpredsedniškega mandata obiščete ustavno sodišče ene od držav članic EU (glede na to, da ste se do zdaj srečali samo z dvema drugima ustavnima sodiščema v članicah EU)?

Kako odgovarjate na očitke, da ste izvajali politični pritisk na končno odločitev ustavnega sodišča glede novele zakona o RTV Slovenija? Vaše izjave, da bo odločitev pokazala, kako se bo RTV razvijala v prihodnje, so skoraj dobesedna repriza izjav, s katerimi aktualna oblast in levičarski politični ideologi napadajo ustavno sodišče, vaše besede pa so jim dale še več vetra v jadra.

Raziskovalni novinar Bojan Požar se medtem sklicuje na vire iz Bruslja, ki trdijo, da je evropska komisarka Vera Jourova v Sloveniji izključno zaradi RTV Slovenija in državnega financiranja tiskanih medijev. Prihod naj bi bil načrtovan ter usklajen z Golobovo vlado, saj vlada “totalna” panika zaradi spoznanja, da Ustavno sodišče v zadevi RTV Slovenija ne bo moglo odločiti drugače kot pri začasnem zadržanju zakona. Lastniki tiskanih medijev pa celo že grozijo, da bodo šli proti Golobu, če ne bo denarja.

Andrej Žitnik