Joveva si zatiska oči pred političnim prevzemom RTV s strani njene stranke

Foto: Facebook

Evropski liberalci se izredno radi ukvarjajo s svobodo medijev v konservativnih državah V5 (ko je bila na oblasti Janševa vlada, so se ukvarjali tudi z njo). S Slovenijo so se nehali ukvarjati v trenutku, ko je oblast prevzela vlada “prave” barve. Za Ireno Jovevo je videti, da je v Bruslju na počitnicah z nekaj delovnimi premori, kjer mora za slovensko globoko državo oddati kakšen domišljijski spis o tem, kako bivša desna oblast (čeprav ne vlada več že eno leto) še vedno obvladuje vse niti medijske krajine v Sloveniji. Včasih pa jo njeni kolegi iz Renew Europe, ki trpijo za hudo obliko politične barvne slepote, povabijo še na kakšno misijo. Tokrat na Poljsko. Čeprav je videti, da bi morala – glede na to, kar počne njen šef v Sloveniji – z misijo obiskati Slovenijo. Ker tokrat pa imajo za to – za razliko od 2021 – resnične razloge. 

Irena se trenutno nahaja na Poljskem. Kaj tam dela? Poleg izleta v razviti del sveta, kjer ni nobene bojazni, da bi jo kdo na avtobusu ali podzemni razstrelil, se posveča (poleg ReNew strankarskih kolegov) misiji ugotavljanja dejstev o medijski (ne)svobodi na Poljskem. Se pravi v državi z zelo raznolikim lastništvom medijev, kjer za razliko od domačih logov v medijsko krajino spustijo tudi tuje investitorje, ki so tam zato, da kaj zaslužijo, ne zato, da bi služili političnim gospodarjem.

Se pravi “trianonska Irena” skupaj z drugimi politiki raziskuje medije v eni od konservativnih držav EU, ki je kot vse druge konservativne države na tnalu bruseljske levičarske elite. Misija je podobna kot preganjanje čarovnic v Sloveniji leta 2021, ko večina članov misije, ki je raziskovala stanje medijev in vladavine v Sloveniji, sploh ni točno vedela, zakaj so tam (tisti, ki so sploh poslušali, kaj so v Sloveniji slišali, pa so priznali, da pod Janševo vlado ni bilo težav z vladavino prava).

Slovenska vlada brezkompromisno nad RTV, ona preiskuje medijsko svobodo na Poljskem

A še posebej zanimivo je, da se evropska poslanka prav iz Slovenije mudi na Poljskem. Šef Joveve se namreč v domovini izdatno trudi, da bi si povsem podredil javni zavod RTV. V ta namen mu je konglomerat levičarskih pravnih organizacij Pravna mreža napisal očitno neustavni Zakon o RTV, da bi si prek svoje “ulice” trajno podjarmil RTV. Ko mu to ni uspelo, pa se je začel drastični pritisk tako na novinarje RTV kot zloraba institucij (RTV so redno obiskovale inšpektorji inšpektorata za delo ter za kulturo in medije, ne da bi kadarkoli našli kakšne nepravilnosti). Ministrica za kulturo je obiskovala stavke provladnih skrajno levih zaposlenih na RTV in jim izražala politično podporo, kar je precedens v slovenski politiki, ki ga je obsodila celo sicer deklarirano leva novinarka RTV Nina Kojima.

Obupni poskus razrešitve programskih svetnikov

Zadnji žebelj v krsto slovenske pravne države pa je nezakoniti poskus odstavite programskih svetnikov RTV. Kot smo poročali, je poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga, ob sklicu štirih rednih sej mandatno-volilne komisije na dnevni red uvrstila predloge sklepov o razrešitvi in prenehanju opravljanja dela članov programskega sveta RTV Slovenija Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, dr. Leona Oblaka, dr. Ivana Štuheca, Andreja Prebila, Žige Kušarja, mag. Alenke Gotar, Jelke Stergel in Roka Hodeja. Ker je seveda dejstvo, da obstoječi svetniki zasedajo mesta v organih, dokler sodišče v zvezi z novelo ne odloči drugače, so šli v bizarne predloge za razreševanje članov programskega sveta RTV. Očitajo namreč glasovanje za imenovanje aktualnega generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, ki je sicer kasneje prispeval tudi k razrešitvi Natalije Gorščak, ki je zasedala mesto direktorice televizije. Gre za popolni desant na pravno državo, kakršnega doslej še nismo doživeli, oglasili pa so se pravniki na obeh straneh političnega spektra in o vladni nameri izrazili začudenje.

Brezsramno sprenevedanje

Irena Joveva, ki preiskuje medijsko svobodo na Poljskem, zveni podobno, kot da bi preiskovalne misije o stanju medijev v EU poslal Kremelj. Ruska propagandistka Margarita Simonijan bi najbrž v EU našla obilo kršitev medijske svobode, medtem ko doma novinarje zapirajo in jih celo pobijajo. Cinizem Joveve, da je tiho, ko šef doma povsem odkrito napada novinarje (zdaj želijo prek AKOS-a celo ukiniti vladi manj prijazno pogovorno oddajo Faktor na TV3), je res na ravni države, za katero pogosto glasuje v Evropskem parlamentu – spomnimo, da so bili evropski poslanci, med drugim vodja EPP Manfred Weber, izredno presenečeni, da slovenski “liberalci” glasujejo v prid Ruski federaciji.

Andrej Žitnik