fbpx

Jože P. Damijan je družbi nevaren: V času prvega vala bi pod njim umrlo več kot tisoč ljudi!

Jože P. Damijan (foto: EPA)

Kandidat “ustavnega loka” za mandatarja Jože P. Damijan je na svojem blogu pisal tudi o svojem videnju epidemije covid-19, ki je naravnost zaskrbljujoče. Zagovarja namreč švedski model, po katerem bi po izračunih strokovnjakov v Sloveniji umrlo najmanj 1200 ljudi. Če bi postal predsednik vlade ne bi uničil zgolj gospodarstva s svojimi norimi ekonomskimi tezami, temveč bi ljudje tudi masovno umirali, saj ne priznava protikoronskih ukrepov in zagovarja “prekuženost” med prebivalstvom, kar pomeni strašljivo visoko smrtnost med populacijo.

Jože P. Damijan je na spletni strani za svoje bralce pripravil kratek povzetek nekaterih alternativnih raziskav oziroma mnenj, ki sodijo, bolj kot ne, v rubriko onkraj razuma. V protikoronske ukrepe Damijan ne verjame, ravno tako pa tudi ne verjame v covid-19. Kakršnokoli ustavljanje javnega življenja je po njegovem mnenju nepotrebno in nesprejemljivo, očitno se mu zdi veliko bolje, da virus pač opravi svoje. V isti sapi pa je treba omeniti tudi to, da so opozicijske stranke danes na novinarski konferenci napovedale vzpostavitev alternative sedanji vladi. Nekdanji premier in metalec puške v koruzo Marjan Šarec je povedal, da so se v začetni fazi enoglasno strinjali, da je predlog za mandatarstvo Jožeta P. Damijana, dobra osnova za nadaljnje pogovore.

Vsak ima seveda pravico do svojega mnenja, težava pa nastane, ko tovrstna krivoverstva delijo osebe, ki se imajo za prihodnjega mandatarja. Stranke LMŠ, SD in SAB so namreč predlagale Damijana za tehničnega mandatarja. Spomnimo, Jože P. Damijan je ista oseba, ki je med drugim tudi tvitnila, da bo šla Aleksandra Pivec kot ku*ba s plesa, ko je predsednik vlade Janez Janša ne bo več rabil. Damijan je predstavil iniciativo, ki so jo pripravili nekateri predstavniki slovenske družbe, kot so na primer Spomenka Hribar, Boris A. Novak, Arjan Pregl in Slavko Splichal. Pobudniki za koalicijo ustavnega loka so zapisali, da so “trdno prepričani, da je potrebno ukrepati zdaj in takoj, če želimo preprečiti zdrs Republike Slovenije v iliberalno demokracijo in pot brez povratka.” Pobudo so javno podprli tudi Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek.

LMŠ, SD, Levica in SAB (Foto: Youtube)

Mandatar, v prostem času tudi vedeževalec
Torej, potencialni kandidat za mandatarja, je na svojem blogu prišel do sklepa, da je v večjem delu sveta epidemije konec, in sicer je to zapisal v drugi polovici avgusta letos. Ko so ljudje počasi že začenjali prihajati z dopusta in ko se je že dalo slutiti, da se s počitnic vrača tudi covid-19. Poleg tega je še jasnovidno napovedal, da bo grožnje z virusom v naslednjih štirih tednih konec tudi v ZDA. Tega, da bo zbolel ameriški predsednik Donald Trump, v svoji kristalni krogli sicer očitno ni videl. Zapisal je: “Svoj čas lahko namenite gledanju novic in poslušanju o “novih primerih” ter zaskrbljenosti, ali pa nadaljujete s svojim življenjem.” Sam se je seveda odločil za slednje, se je tudi pohvalil. Citiral je tudi njemu podobno mislečega dr. Gumpta, ki pravi: “V idealnih razmerah bi zaščitili ranljive, kolikor je le mogoče, pustili ljudi, da se ukvarjajo s svojim poslom, dovolili, da se razvije imuniteta črede, da se gospodarstvo ne zruši, da se v družbi ohrani umetnost, prijaznost in strpnost.” Damijan je tudi zagovornik švedskega modela pri boju z virusom, ki zagovarja, da je edina trajna rešitev doseg praga čredne imunitete.

Če virusa ne vidiš, pomeni da ga ni
Zanimivo, glede na to, da se je izkazalo, da švedski model le ni tako uspešen, kot so ga sprva hoteli nekateri prikazati, kar so si priznali tudi Švedi sami, saj ga že spreminjajo. Vendar pa Damijan vseeno meni, da je treba prenehati govoriti o novih primerih. V tem smislu spominja na igralko Tanjo Ribič, ki ravno tako zagovarja pristop noja, ki pred problemi svojo glavo skrije v luknjo. Če problema ne vidiš, ga pač ni. Enako velja tudi za virus.

Zavajajoče navajanje strokovne literature, ki včasih niti ni najbolj strokovna
Ni sicer prvič, da Damijan kot podlago za svoje trditve navaja literaturo na sumljiv in manipulativen način. Že v preteklosti je recimo navajal sklepe Massimiliana Marcellina, za katere se je izkazalo, da jih omenjeni avtor sploh nikoli ni napisal. Tokrat potrebe po preverjanju navedenega niti nimamo, saj gre večinoma za dileme, ki že kar nekaj časa krožijo po družabnih omrežjih in ki jih z velikim veseljem citirajo ljubitelji različnih teorij zarote. Pred kratkim smo tudi na našem portalu objavili nekaj odgovorov na te pereče dileme.

Dr. Alojz Ihan ima namreč ogromno volje in potrpljenja, tako da je nekaterim svojim kolegom strokovno pojasnil, za kaj gre. Tudi kar se tiče vedeževanja, lahko spomnimo še na eno Damijanovo napoved, ko je leta 2016 izjavil, da je evro mrtev in da je bil velika napaka, ki je pokopala evropsko integracijo. “Če ne bi imeli evra in nesmiselnih pravil glede fiskalne konsolidacije, bi kriza v EU hitro minila. Evro je treba nadzorovano razpustiti, da bo čim manj negativnih učinkov,” je takrat dejal, ne dosti kasneje pa je kandidiral za guvernerja Banke Slovenije.

Profesionalni kandidat za kandidata
Jože P. Damijan, opozicijski kandidat za mandatarja, v boju proti koronavirusu torej ne zagovarja ukrepov aktualne vlade, ki so namenjeni zajezitvi širjenja okužbe. Damijan je prepričan, da grožnja v resnici sploh ne obstaja, virus pa je prisoten zgolj zato, ker vlada in mediji vsakodnevno objavljajo podatke o “novih primerih”. O novih primerih Damijan seveda govori v narekovajih, saj tudi v njih ne verjame. Tako kot nekoč ni verjel v evro, kar pa ga vseeno ni oviralo pri kandidaturi za guvernerja Banke Slovenije. Če potegnemo črto, je videti, da Damijan predvsem zelo rad kandidira. V vlogi ministra se namreč ni videl, saj je z mesta ministra za razvoj leta 2006, odstopil že po treh mesecih. Šarec tako ni dobil zgolj sebi primerne konkurence na morebitnem premierskem stolčku, pač pa tudi pri metanju puške v koruzo.

Sara Bertoncelj