Jože P. Damijan na Ekonomski fakulteti organizira predstavitev knjige in okroglo mizo, kjer bodo znana imena globoke države strašila pred kapitalizmom!

Marcel Štefančič jr.., Jože P. Damijan in Janez Škrabec (Foto: STA)

Ekonomist Jože P. Damijan je na svojem blogu objavil vabilo na predstavitev knjige Branka Milanovića, ki bo na Ekonomski fakulteti potekala 9. januarja, predstavitvi pa sledi še okrogla miza, na kateri bodo sodelovala sama imena globoke države. Okroglo mizo bo namreč vodil kar Marcel Štefančič jr., sogovornik pa bo poleg Damijana in Milanovića še tajkun Janez Škrabec iz Foruma 21. Na predstavitvi knjige bodo najverjetneje strašili pred kapitalizmom, ki naj sam po sebi ne bi bil moralen sistem, skušali pa bodo predlagati nekatere rešitve. Gre še za en primer ideološke indoktrinacije študentov in javnosti na račun davkoplačevalcev, znano je namreč, da so vse alternative kapitalizmu do sedaj klavrno propadle, dokaz je 100 milijonov smrtnih žrtev socializma. Tudi v mešanih sistemih je tako, da se sorazmerno s povečevanjem vloge države zmanjšuje pravičnost in moralnost sistema, z zatiranjem nagrajevanja inovativnosti in tekmovalnosti namreč vedno bolj bogatijo privilegirane elite, splošna konkurenčnost in življenjski standard države pa pričneta upadati.

Režimska Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, ki se je nekoč imenovala kar po morilcu Edvardu Kardelju (EF po Borisu Kidriču), očitno postaja vse bolj agresivna pri izvajanju ideološke indoktrinacije nad svojimi študenti na račun davkoplačevalcev. Profesor na tej fakulteti Jože P. Damijan bo namreč v četrtek 9. januarja ob 17. uri gostil ekonomista Branka Milanovića, ki se ukvarja s proučevanjem razdelitve dohodka in neenakosti. Ta bo v Plavi dvorani predstavil knjigo Capitalism, Alone, v kateri je kritičen do kapitalizma. Na EF bodo očitno tako iskali načine, kako nas potisniti še globlje v socializem, na lestvicah ekonomske svobode se namreč pojavljamo na mizernih mestih, Fraser Institute Slovenijo namreč glede na ekonomsko svobodo tako uvršča celo na 67. mesto izmed 162 držav, specifično glede na obseg (para)države pa kar na 138. mesto, torej med najslabše države na svetu.

Po predstavitvi knjige sledi okrogla miza z znanimi imeni globoke države
Po predstavitvi knjige bo sledila okrogla miza na temo prihodnosti kapitalizma in kako ga regulirati, da bi deloval bolje in v korist družbe kot celote. Okroglo mizo, na kateri bodo sodelovala sama znana imena globoke države, bo vodil Marcel Štefančič jr., ki ga poznamo iz oddaje Studio City na TV Slovenija in iz skrajno levičarskega tednika Mladina. Sogovornika bosta poleg Damijana in Milanovića še Tamara Pavasović Trošt z EF in Janez Škrabec, znani tajkun iz vrst Foruma 21 Milana Kučana. Kot boste lahko razbrali v nadaljevanju, se prav tajkuni, kot je Škrabec bojijo bolj svobodnega trga, saj jih pri bogastvu ohranjajo prav državna naročila in ekskurzije v nesvobodne države, kot je Rusija, kjer jim politično vodstvo ureja teren za posle.

Ekonomska fakulteta (Foto: Facebook)

Milovanovićeva knjiga masovne migracije ponuja kot rešitev za globalni Jug
Kot na svojem blogu navaja Damijan, Milanović v svoji knjigi “argumentira, da je kapitalizem zaradi svoje učinkovitosti povsod po svetu prevladal kot ekonomski sistem in da imamo danes na voljo samo različne variante kapitalizma. Vendar nosi ta kapitalizem tudi svojo moralno ceno v obliki splošnega pristanka na to, da je pomemben samo materialni rezultat in da se ta porazdeli v skladu z lastniškimi upravičenji. Tak kapitalizem, če ni ustrezno reguliran in korigiran z ekonomskimi in socialnimi politikami, vodi v neenako in nepravično družbo. Zato Milanović predlaga nekaj rešitev, kako ta kapitalizem narediti bolj pravičen in manj neenak.” Kot izhaja iz opisa knjige na spletni strani Harvard University Press, avtor Milanović v svoji knjigi ostro kritizira liberalni kapitalizem, saj naj bi nas ta silil k dojemanju materialnega bogastva kot najvišjega cilja, na Zahodu pa naj bi že privedel do ekscesov in neenakosti. Ta model naj bi se zdaj pojavil v obliki tzv. političnega kapitalizma, na primer na Kitajskem, ki naj bi bil po zagotovilih nekaterih učinkovitejši, a ga ogrožata korupcija in družbeni upori v času nizke gospodarske rasti. Pričakovano, za rešitev globalnega Juga Milanović ponudi kar masovne migracije, zavrne pa napovedovanja, ki predvidevajo neizogibnost enega rezultata, bodisi bogastva po celotnem svetu, bodisi množične brezposelnosti zaradi uvajanja robotov.

Ekonomska politika spreminja podobo držav: levo Caracas, desno Santiago de Chile (Foto: Facebook)

Socializem se je v vseh svojih poskusih izkazal za katastrofo, kar dokazuje več kot 100 milijonov smrtnih žrtev
Ne glede na zablode, ki jih bodo študentom na infrastrukturi, ki jo financiramo davkoplačevalci, ponujali sogovorniki okrogle mize velja spomniti, da boljšemu sistemu, kot je kapitalizem, še nismo bili priča. Socializem, kot alternativa, je v vseh svojih poskusih klavrno propadel, najvišjo ceno pa so povsod plačali običajni ljudje, zlasti z dna družbe, torej tisti, ki naj bi jih sistem z večjo vlogo države reševal. Dokaz za to je več kot 100 milijonov smrtnih žrtev po vsem svetu, številka pa zaradi poskusov, kot je Venezuela, še danes narašča. V vseh primerih so se na račun običajnih ljudi okoristile partijske elite, ki so se v nekaterih primerih, kot je Severna Koreja sprevrgle v prave dinastije. Neenakost je tako le še narasla, z bistveno razliko, da je bila uničena socialna mobilnost. No, zagreti zagovorniki socializma bodo vedno rekli, da “to ni bil pravi socializem.”

Socialisti so znani po svoji hipokriziji (Foto: Twitter/@OrwellNGoode)

Večja je vloga države v kapitalističnem sistemu, bolj je ta nepravičen in protimoralen
Pomenljivo je tudi, da se v državah z bolj prostim kapitalizmom predstavniki najbogatejših na lestvicah stalno menjajo, inovativnejši namreč izpodrivajo manj inovativne in družbeni napredek je tako zagotovljen. Nasprotno v državah, kjer ima država večjo vlogo in je dohodek bolj progresivno obdavčen, kot sta na primer Francija ali Avstrija na lestvicah najpremožnejših skozi desetletja ostajajo eni in isti, nato pa jih nasledijo njihovi dediči, kar je rezultat zatiranja inovativnosti in tekmovalnosti med državljani. Tudi zahodne države, ki jih nekateri zmotno označujejo za “demokratično socialistične”, kot je na primer Švedska, lahko delni socializem živi prav na račun prevladujočega kapitalizma, ki financira obsežno državo in socialne transferje. Prav Švedska se sicer na lestvicah ekonomske svobode pojavlja na najvišjih mestih, imajo namreč malo regulacij, trg pa je odprt in privlačen za tuje investicije. Še več, Švedska je lahko s sistemom voucher-jev zgled za Slovenijo, državljani lahko prosto izbirajo ali bo denar, ki ga z davki namenjajo šolstvu uporabljen v zasebni ali državni šoli. Kljub temu, da kapitalizem sam po sebi ni moralen sistem, ni niti protimoralen, kot so vse njegove alternatitive!

Nicolas Maduro in Salt Bae (Foto: posnetek zaslona)

Rok Krajnc