fbpx

Jože P. Damijan prejel novo košarico! Da je sedanja vlada operativna in učinkovita, mu je dal jasno vedeti predsednik SMC Počivalšek!

Jože P. Damijan nima dovolj glasov za oblikovanje nove koalicije. (Foto: STA)

Predsednik vladne stranke SMC Zdravko Počivalšek, se je danes srečal z vodjo t. i. Koalicije ustavnega loka Jožetom P. Damijanom. Ob tem se mu je Počivalške zahvalil za ponudbo za sodelovanje, vendar pa je Damijana prizemljil, rekoč da naj ne goji lažnih upov glede izstopa stranke SMC iz koalicije. Aktualna vlada Janeza Janše je namreč po njegovem prepričanju, operativna in učinkovita pri spopadanju z največjim izzivom sodobnega časa. Počivalšek je ponudnikom dal tudi jasno vedeti, da SMC ni na dražbi. 

Predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek in samooklicani vodja politične grupacije levih opozicijskih strank, po imenu Koalicija ustavnega loka (KUL), Jože P. Damijan, sta se pogovorila o delovanju aktualne vlade Janeza Janše ter glede njenih odzivov v zvezi z aktualno zdravstveno in ekonomsko krizo, s katerima se sooča Slovenija.

Ob tej priložnosti je Počivalšek predstavil zgodovino stranke, ki ji predseduje, in posebej izpostavil, da so bili v vladi Marjana Šarca korekten partner. Poleg tega je še pristavil, da nadaljujejo z uresničevanjem strankinega programa, in sicer v koaliciji, ki jo vodi premier Janša. Kot je še izpostavil je njihova stranka odprta za dialog in povezovanje, njen namen pa je preseči razkol s katerim se soočamo v politiki in družbi znotraj naše države. Damijanu se je prvak SMC še zahvalil za ponudbo ter ob tem še izrecno poudaril, da si ne želi, da bi nasprotna stran gojila kakršnakoli lažne upe oziroma pričakovanja, glede izstopa SMC iz Janševe vlade, poroča STA.

Bo Damijan sprejel ponujeno roko Počivalška?
Aktualna vlada se namreč spopada z največjim izzivom sodobnega časa. Po Počivalškovih navedbah njihova stranka ni naprodaj, glede tega pa se strinja celotno vodstvo stranke. Ob tem še navajajo, da gre za dokončno odločitev, in da prostora za kakršnakoli nadaljnja pogajanja glede tega, ni. Kot so še dejali v stranki, jim je Damijan dejal, da je bil takšen odgovor zanj pričakovan ter ga tudi sprejel. Prvak SMC mu je ob tem še dejal, da si želi tudi v prihodnje slišati iskreno kritiko glede tega kako Janševa koalicija deluje. Kot je še dejal bi bil vesel tudi konkretnih vsebinskih namigov, predvsem glede sedmega paketa protikoronskih ukrepov. Slednjega namerava vlada začeti pripravljati že v prihodnjem tednu.

Predsednik NSi Matej Tonin je zavrnil ponudbo Jožeta P. Damijana o ustanovitvi nove koalicije (Foto: STA)

Ustvarjanje novih vlad je nor poskus v teh časih
Damijan je nedavno potrdil, da je programski dokument z vabilom k pogovorom, poslal vsem strankam, z izjemo SDS. Predsednik stranke Nova Slovenija Matej Tonin se je že sestal s pobudnikom kreiranja nove koalicije in rušiteljem vlade v času izrednih razmer, Damijanom. Po besedah Tonina je bil pogovor konstruktiven, a je zavrnil sodelovanje, saj noče biti udeležen pri alternativnih vladnih poskusih. Tonin je Damijanu povedal tisto, česar opozicija ne more razumeti, in sicer da bi moral njihov boj za oblast počakati, da se umiri epidemija. “Povedal pa sem mu, da je pred Slovenijo največja preizkušnja po osamosvojitvi, ki terja stabilno in operativno vlado.” Predsednik NSi je mnenja, da ne morejo sodelovati pri alternativnih vladnih poskusih. “Vedno pa bomo podpirali dobre predloge opozicije,” je še obrazložil in pokazal pripravljenost za enotnost pri sodelovanju z opozicijo.

Domen Mezeg