Jože Tanko: “Cerar je nesposoben ter deluje kot užaljen in maščevalen otrok!”

Foto: Polona Avanzo

O delovanju sedaj že razpuščenega Državnega zbora Republike Slovenije in aktualnem političnem dogajanju smo se pogovarjali z vodjo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke ter izkušenim in prekaljenim poslancem Jožetom Tankom.

Gospod Tanko, naj začneva z oceno delovanja sedanje, pravzaprav že nekdanje razpadle leve vladne koalicije, ki so jo sestavljale stranke SMC, DeSUS in SD. Kako ocenjujete njihovo triinpolletno vladanje?
Kot izjemno slabo. Da iz te vlade ne bo nič, smo začutili že na začetku mandata, ko je začela s čistko v opoziciji. Menda so mislili, da bodo z odstranitvijo enega ali več poslancev SDS rešili probleme te države. Sicer pa je tisto, kar je vezano na ukrepe vlade, preverljivo s podatki in ti kažejo izrazito poslabšanje na skoraj vseh področjih. Čakalne dobe v zdravstvu se daljšajo, preiskave najhujšega bančnega in “zdravstvenega” kriminala stojijo, mnoge so pred zastaranjem, na najpomembnejše funkcije v SDH, DUTB in druge družbe se po izbiri koalicije nastavljajo kadri iz preteklih afer itd. Pravzaprav ni področja, za katerega bi lahko rekli, da je izboljšanje posledica ukrepov Cerarjeve vlade in koalicije. Teh niti ni bilo pričakovati, saj je predsednik državnega zbora Milan Brglez nedavno izjavil, da koalicija ne deluje že od lanskega januarja. Iz te izjave se vidi, da je ta mandat en sam blef. Prej pa so tako ali tako samo preučevali in razmišljali.

Miro Cerar je sredi marca predčasno odstopil z mesta predsednika vlade. Pred tem je bil dolga leta pravni svetovalec v državnem zboru. Bi bilo bolje, če bi ostal pri tem?
Saj ni tako moteče, da je odstopil. Na žalost je to storil veliko prepozno. Če bi dal kaj na stroko in načela pravne države, s katerimi je osvojil volitve, bi odstopil že po nekaj mesecih mandata, ko je izgubil prvo bitko na ustavnem sodišču, saj je podprl odločitev leve politične večine v državnem zboru, da se ugotovi prenehanje mandata izvoljenemu poslancu Janši. Morda se sedaj bolje vidi, da tudi njegovo honorarno delo v državnem zboru ni bilo strokovno, ampak v veliki meri politično motivirano.

Po Cerarjevo naj bi bila kaplja čez rob oziroma vzrok za njegov predčasni odstop odločitev sodišča, da je treba ponoviti referendum o drugem tiru zaradi neenakopravnega financiranja predreferendumske kampanje. Referendum bo tako 13. maja. Kakšno je vaše stališče glede zakona o drugem tiru?
Če celo vlada trdi, da se bo graditev 2. tira nadaljevala ne glede na izid referenduma, potem mora biti vsakomur jasno, da zakon dejansko sploh ni bil potreben. In res ni prav nobene potrebe, da se vsak tak odsek gradi po posebnem zakonu. Zakon potrebujejo tisti, ki bodo na njegovi osnovi pobrali mastne marže pri tej investiciji in morebitna bremena kasnejših preiskovalnih postopkov z osebne odgovornosti preložili na izsiljeno politično odločitev v državnem zboru.

“Da iz te vlade ne bo nič, smo začutili že na začetku mandata, ko je začela s čistko v opoziciji.” (Foto: Polona Avanzo)

Kako pa ocenjujete delovanje sedaj že razpadle vladne koalicije v državnem zboru v primerjavi s prejšnjimi vladnimi koalicijami? Vemo, da so se v začetku mandata ukvarjali predvsem z odvzemom poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši …
Slabo. Bilo je izjemno veliko leporečja, pripisovanja zaslug za rezultate drugih, pa zelo malo narejenega. Praktično nobena predvolilna obljuba ni bila uresničena. Podobno kot v mandatu Boruta Pahorja. Bilo pa je veliko kazanja s prstom na fiktivne napake drugih. Tudi tej vladi sta bila Janša in SDS glavna motnja in izgovor, da ni bila sposobna ničesar uresničiti. In kar je še bolj žalostno, boj proti Janši in SDS bo tudi v prihodnjem mandatu glavno gibalo levice in njenih prikritih zaledij. Židan, Šarec, Erjavec, Janković … so že kampanjo tako zastavili. Prav preprečitev zmage Janše in SDS je njihova edina programska točka, na kateri gradijo predvolilno mobilizacijo.

Kot vodja poslanske skupine ste bili član kolegija predsednika državnega zbora. Kako ocenjujete ravnanja predsednika državnega zbora Milana Brgleza?
Kot izrazito politično motivirana in marsikdaj tudi nevredna dejanja nekoga, ki se ima za demokrata. Sploh, če predseduje parlamentu. Je tipičen brezobziren izvajalec politike naravnega prava zmagovalcev. Predpisana pravila za njegove poslance velikokrat niso veljala, naša opozorila pa niso zalegla. Tipičen predstavnik zagovornikov dvojnih meril.

Ste bili presenečeni, da se je tako močno zavzemal za priznanje Palestine, da je celo kršil poslovnik državnega zbora?
Ne. Tudi v tem primeru je pokazal svoj značaj. Tri leta je njegova politična skupina SMC blokirala priznanje Palestine, a tisti trenutek, ko se je ameriški predsednik Trump odločil, da preseli ameriško veleposlaništvo v Jeruzalem, se mu je “razlil žolč” ter je prek Levice in še nekaterih drugih poskušal v nasprotju z vsemi procesnimi pravili izsiliti odločitev državnega zbora. Ni prvič, da je kljub nedvoumnemu stališču zakonodajnopravne službe, ki ga je odločno opozorila na kršitve, ravnal popolnoma drugače. Podobno je ravnal tudi v primeru kraje mandata Janši, a tudi tedaj ni zmogel prevzeti odgovornosti za svojo neustavno odločitev, četudi so Cerar, Brglez in vsi poslanci SMC in preostale koalicije imeli polna usta spoštovanja pravne države. Kot da zanje veljajo drugačna, sprotno prirejena pravila in ne tista, ki veljajo za opozicijo ali drugorazredne državljane.

Naj se dotakneva še dela parlamentarnih preiskovalnih komisij. V državnem zboru ste soglasno podprli ugotovitve končnega poročila preiskovalne komisije za Teš 6, ki jo je vodil Matjaž Hanžek. Vse vlade od leta 2004 do leta 2012 naj bi ravnale neodgovorno, največja politična odgovornost pa je na vladi Boruta Pahorja in takratnih ministrih Francu Križaniču in Mateju Lahovniku. Državni zbor je proti njim naznanil sum kaznivega dejanja opustitve dolžnega nadzorstva. Pričakujete v zvezi s tem sodni epilog?
Moralo bi do njega priti. Politična odgovornost je jasno določena. Da tedaj Pahorjeva vlada kljub spremenjenim okoliščinam na trgu elektrike in kljub jasnim opozorilom poslancev SDS in stroke ni ustavila investicije, je plod pritiskov politikov šaleškega lobija Bojana Kontiča in Srečka Meha ter njunega zaledja. O pritiskih nanj je govoril tudi tedanji predsednik vlade Borut Pahor, grozili so mu celo z odstavitvijo. A namesto, da bi Pahor dal zgled ter za svoje nedelo oziroma slabo opravljeno delo in neukrepanje prevzel odgovornost in odstopil, se dela nevednega in krije tudi vse, ki so sodelovali pri tem in drugih kriminalnih dejanjih, npr. v zdravstvu ali bankah.

Sicer pa so projekt Teš 6 zastavili tehnološko nestandardno in izredno razkošno. Preplačil je bilo enormno veliko, veliko denarja je poniknilo na računih mnogih, ki še danes dobivajo visoke plače iz javnih oziroma državnih podjetij, namesto da bi jih suspendirali in priprli. Preiskave potekajo prepočasi in velika verjetnost je, da bo zadeva zastarala.

V Sloveniji se načrtno ruši slovenska identiteta, krepita pa se jugoslovanstvo in internacionalizem. (Foto: Polona Avanzo)

V sklepnem poročilu zdravstvene preiskovalne komisije, ki jo je vodila poslanka SDS Jelka Godec, je komisija navedla, da so vsi zdravstveni ministri od leta 2003 do leta 2016 objektivno odgovorni, ker niso sprejeli zakonodaje, ki bi omogočala sistemske rešitve in zajezitev koruptivnih dejanj v zdravstvu. Kolar Celarčeva pa je po ugotovitvah komisije tudi subjektivno odgovorna za opustitev ukrepov, ki bi jih morala sprejeti že na podlagi vmesnega poročila. No, kljub temu je Kolar Celarčeva prestala kar dve interpelaciji, ki ste ju proti njej vložili poslanci SDS. Kako si to razlagate?
Problem je nepopolna, nedodelana zakonodaja. Še mnogo večji problem pa so kadri, ki jo kršijo in je ne izvajajo v skladu z načeli dobrega gospodarja. Treba je biti tudi objektiven. Za marsikatera nezakonita dejanja se dolgo ni vedelo, zato se tudi ni ukrepalo ali izboljševalo pravnih podlag. A ko so se nezakonita in kriminalna dejanja razkri(va)la, je bila osnovna naloga resorne ministrice Milojke Kolar Celarc in Cerarjeve vlade kot celote, da ukrepata. Žal se to ni zgodilo, ministrica in vlada sta dopustili, da so se preplačila nadaljevala. Bolj ali manj vsa imena, ki so pri treh poslih sodelovala, so ostala na svojih položajih.

Da v Cerarjevi SMC, Židanovi SD in Erjavčevi DeSUS nobene od interpelacij Milojke Kolar Celarc niso podprli, kaže njihovo neposredno odvisnost od globoke države, prikritih mrež, ki izčrpavajo namenska sredstva zdravstvene in drugih blagajn ter jih namenjajo za levičarske politične projekte in osebno bogatenje. T.i. boj za enakopravnost, enako obravnavo, enako dostopnost, enake pravice itd. so samo cenene levičarske parole za naivne, saj veliko javnega denarja prav pod takimi krinkami ponikne na računih rdečih aristokratov. Kot povsod po svetu. Ker je ministrica ohranjala tako stanje, je bila za to koalicijo nedotakljiva. Bolniki so bili zanje postranskega pomena. Čim bolj so se daljšale čakalne dobe, več denarja je ostajalo globoki državi.

Državni zbor je potrdil tudi končno poročilo, ki ga je pripravila bančna preiskovalna komisija pod vodstvom Anžeta Logarja, v katerem med drugim ugotavlja, da sta nekdanji upravi NLB in Nove KBM kazensko in odškodninsko odgovorni za slabe bančne prakse, da je Banka Slovenije zanemarila kreditna tveganja in da so vlade od leta 2004 naprej objektivno odgovorne zaradi imenovanja nadzornikov in neustreznega ukrepanja. Kako si razlagate to, da poslanci SD tega poročila niso podprli?
Nič ni kazalo, da se bo zgodilo kaj takega. SD je pri delu komisije sodelovala, prav tako so sodelovali v dosedanjih razpravah in imeli stališče. Najbrž so dobili kakšen nasvet zunanjih svetovalcev. Morda se bo sporočilo praznih sedežev SD razodelo v naslednjih tednih. Upam pa, da se bodo preiskovalni organi resno lotili bančnega kriminala. Razkritih dejstev, dokazov in imen je dovolj. Je pa neobičajno, da se prav pri vseh velikih kriminalnih zgodbah zadeve skoraj ne premaknejo z mrtve točke. Vedno najdejo razloge, zakaj je to tako.

Aprila, ko je vlada opravljala le še tekoče posle, in potem ko je predsednik republike že razpustil državni zbor in razpisal volitve, je isti državni zbor še kar naprej sprejemal zakone, ki bodo imeli neposredne finančne učinke. Očitno je, da so predvsem poslanci iz vrst SMC in Levice kar tekmovali, kdo bo predlagal predvolilno čim bolj všečen zakonski predlog. Za dolgoročne finančne posledice za državo pa jim je bilo ob tem očitno malo mar …
Ja, ko je večina poslancev SMC spoznala, da se bliža konec mandata in da nimajo kaj pokazati, se je nenadoma zavedla, da jih nikoli več ne bo 36 sedelo v parlamentu. Med njimi se je vnel boj za tistih nekaj mest, ki naj bi jih po anketah dobila SMC. Ob vlaganju zakonov so kar pozabili na kriterije, ki so jih postavljali SDS. Tisti poslanci SMC, ki so najbolj vneto prebirali mnenja vlade, v katerih je Cerarjeva vlada našim zakonom neutemeljeno očitala nesistemskost, necelovitost, finančno nevzdržnost … in so jih zaradi tega zavračali, so bili najbolj dejavni pri vlaganju prav takih zakonov. Žal jim je uspelo sprejeti nekaj zakonskih spačkov, večino pa nam jih je uspelo ustaviti.

Državni zbor bi moral 24. aprila začeti izredno sejo, na kateri bi odločal o kar 14 zakonskih predlogih in o enem predlogu za avtentično razlago zakona, a se je zapletlo že na začetku, saj poslanci niste potrdili dnevnega reda; od 79 navzočih jih je za dnevni red glasovalo 35, proti pa jih je bilo 44. Izredne seje državnega zbora tako ni bilo. V SDS ste glasovali proti sprejetju dnevnega reda. Zakaj? Ste s tem želeli ustaviti to zakonodajno norijo?
Seveda, to norijo zakonov poslancev SMC in Levice je bilo treba ustaviti, sploh ker bi prinašali predvsem finančne privilegije samo nekaterim njihovim ciljnim skupinam. Z zavrnitvijo dnevnega reda sta se strinjali tudi stranki SD in DeSUS, članici Cerarjeve koalicije. Brez njune podpore tega ne bi bilo mogoče izpeljati oziroma ustaviti.

S tem ste preprečili tudi sprejetje spornega predloga zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic, ki naj bi jih imeli pripadniki narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji …
Tudi. Prav gotovo ni dobro, da se taka nacionalno pomembna vprašanja obravnavajo na hitro, v časovni stiski, brez možnosti resne preučitve posledic in le zaradi osebnih interesov posameznih poslancev. V Sloveniji so vsem državljanom zagotovljene enake  kulturne, politične in druge pravice in ni potrebe, da bi kogarkoli privilegirano obravnavali. Sploh pa ne v časovni stiski in pod pritiskom.

Zakaj si je poslanec SMC Dragan Matić tako prizadeval za sprejetje tega zakona? Morda zato, ker znova kandidira za poslanca v ljubljanskih Fužinah?
Morda. Najbrž pa so tudi drugi razlogi. V Sloveniji se načrtno močno ruši slovenska identiteta, krepita pa se jugoslovanstvo in  internacionalizem. Zapostavlja se torej vse, kar diši po slovenstvu, slovenskem podeželju, trdni družini, domoljubju, delavnih ljudeh …, krepi pa se tisto, kar ruši slovensko identiteto, kar krepi skupna jedra, podpira neupravičene pravice ilegalnih migrantov, ščiti kriminal vseh oblik … To je skupna lastnost vseh levih oziroma levičarskih strank v državi. Za podporo svojim idejam pa z javnimi sredstvi bogato nagrajujejo (financirajo) še različna družbena gibanja, ki agresivno, včasih tudi nasilno vsiljujejo svoje skrajne ideje.

Kako pa komentirate izstope nekaterih poslancev iz SMC? Tako Bojan Krajnc kot Branko Zorman sta bila pri tem precej kritična do predsednika SMC Cerarja …
Škoda, ker tega nista storila prej. Na več očitkov, ki jih naslavljata na Cerarja in SMC, smo opozarjali tudi v SDS. Če interpretiram njune izjave, SMC ne deluje demokratično, vodi jo kabinetna klika in je del oziroma produkt globoke države, ki vodi izrazito klientelistično kadrovsko politiko in ščiti privilegije elite, ki je SMC omogočila osvojitev oblasti. Cerar pa je nesposoben in deluje kot užaljen in maščevalen otrok. Veliko tega, kar očitata SMC, velja tudi za drugi dve stranki koalicije, SD in DeSUS.

Čas je, da po letih levih vlad, ki so delale za nekaj odstotkov privilegirancev, dobimo vlado, ki bo nekaj naredila za množico malih ljudi, za upokojence, delavce, mlade, podeželje … (Foto: Polona Avanzo)

Bili ste uspešen župan Ribnice, ste poslanec državnega zbora. Dobro poznate razmerja med lokalnim in državnim nivojem. Kako kot poslanec lahko pomagate lokalnemu okolju?
Že vrsto let sem tudi občinski svetnik. Lokalno in državno politiko na vseh ravneh poznam v drobovje, zato lahko pomagam v za lokalna okolja kritičnih trenutkih. Župani mojega okraja – Ribnice, Sodražice in Loškega potoka − so se pri izpeljavi zahtevnejših projektov, ko se je kje zataknilo, pogostokrat obrnili name za pomoč. Bolj ali manj vse težave smo zadovoljivo odpravili in sprostili investicije. Upam, da jim bom lahko kot poslanec pomagal tudi v prihodnjem mandatu.

Bi Slovenija potrebovala pokrajine? V času prve Janševe vlade smo bili že tik pred njihovo uzakonitvijo …
Seveda jih potrebuje. Če želimo decentraliziran razvoj, je to nujno. Odločanje o pomembnem deležu javnega denarja je treba iz Ljubljane prenesti na pokrajine, ki bodo same odločale o svojih prioritetah. Vlada naj odloča le o skupnih zadevah – vojski, policiji, sodstvu … O tem, kje se bo investiralo v ceste, kanalizacijo, vodovodno omrežje in v drugo skupno infrastrukturo regionalnega in lokalnega pomena, pa naj odločajo na nižji ravni. Na ta način bodo prišli do drugačne veljave Maribor, Novo mesto, Celje, Murska Sobota in druga središča. Laže se bodo tudi povezovale s pokrajinami v sosednjih državah.

Kakšni občutki vas prevevajo pred državnozborskimi volitvami 3. junija? Si upate napovedati, koliko strank in list se bo uvrstilo v državni zbor?
Sicer je nehvaležno napovedovati, a upam, da bomo na osnovi preteklega dela na državni in lokalni ravni, kvalitetnega programa in kandidatov dosegli takšno ljudsko podporo, da bomo lahko oblikovali stabilno, razvojno prodorno in socialno dovolj čutečo vlado. Čas je, da po letih levih vlad, ki so delale za nekaj odstotkov privilegirancev, dobimo vlado, ki bo nekaj naredila za množico malih ljudi, za upokojence, delavce, mlade, podeželje …

Je čas dozorel za spremembo oblasti?
Seveda je. A to morajo prepoznati predvsem tisti, ki so bili do sedaj prezrti in razočarani in so bojkotirali volitve. Ti se morajo zavedati, da so jih levičarji s prav vsakim pompoznim projektom peljali žejne čez vodo. Če bo tem volivcem še naprej vseeno, kdo je na oblasti, ker mislijo, da so ali smo vsi enaki, do takrat ne bo pogojev, da se obrne na bolje. Ta trpeča večina volivcev, ki je bila doslej upognjena pripravljena prenašati vse, kar so ji namenili levičarji, si mora vzeti le nekaj minut, oditi na volišče in izbrati tisto stranko in njene kandidate, ki lahko zanje storijo največ. SDS je prava izbira.

In še vprašanje za konec. Zakaj naj ljudje volijo Slovensko demokratsko stranko? Zakaj bi bilo za Slovenijo dobro, da bi na volitvah zmagala prav SDS?
Do sedaj smo bili edina stranka v zgodovini Slovenije, ki je bila sposobna izvesti davčno reformo, s katero se je pomembno izboljšal položaj vseh državljanov, gospodarstvu pa so se omogočile investicije. Nižji davki vedno prinesejo višji neto davčnih zavezancev, zaradi česar se je izboljšal tudi njihov socialni položaj. Prav tako smo izpeljali debirokratizacijo in uredili še marsikaj drugega. V naslednjem obdobju bomo izvedli izboljšave na vseh področjih. Vzpostavili bomo red, zahtevali odgovornost, prekinili bomo ropanje zdravstvene blagajne in državnega premoženja, zavarovali bomo mejo pred vdori ilegalcev. Prioriteta bo slovenski državljan. Storili bomo še marsikaj drugega, kar smo zapisali v program in kar bodo prinesle okoliščine. Smo in ostali bomo stranka dejanj.

Biografija
Jože Tanko
je bil rojen v delavsko-kmečki družini leta 1956. Po končani osnovni šoli v Ribnici je nadaljeval šolanje na Gimnaziji Kočevje, diplomiral pa je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, smer lesarstvo. Po končanem študiju se je zaposlil v podjetju Inles, kjer je v 13 letih opravljal vrsto del, od pripravnika do direktorja delniške družbe. Pozneje se je za dve leti zaposlil v zasebni družbi Žaga Stari log d.o.o.  Leta 1995 je bil izvoljen za župana občine Ribnica, mandat je ponovil še leta 1998. Od leta 2002 je ribniški občinski svetnik. Leta 2000 je bil za poslanca Državnega zbora Republike Slovenije izvoljen prvič, nato pa še v letih 2004, 2008, 2011 in 2014, kar pomeni, da je eden najbolj izkušenih slovenskih parlamentarcev. Od aprila 2005 je vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke (SDS). V vseh poslanskih mandatih je bil član več delovnih teles državnega zbora. V aktualnem mandatu je član mandatno-volilne in ustavne komisije. Pred osamosvojitvijo ni bil politično aktiven in ni imel nobenih političnih funkcij. Leta 1994 je vstopil v SDS in naslednje leto postal predsednik Občinskega odbora SDS Ribnica, ki ga še vedno uspešno vodi.

Metod Berlec / Demokracija

 • Jakob Kovač

  Nič ne potrebujemo pokrajin ,še več administracije in lenuhov na državnih jaslih!!

  • antimur

   Ti pa to veš. Bi verjetno rad, da bi bilo tako kot do zdaj, da se je ves kapital koncentriral v Ljubljani, čeprav prispevamo vsi, kriminalci tipa Janković, ga pa s pridom izkoriščajo.

   • Zgornji

    Oba Imata Delno Prav, le da je še Večji Problem, da imamo Preveč Občin !!! ! !!!

   • Jakob Kovač

    Vseeno je kje ga zapravijo,ustanavljanje novih pokrajin je več administracije in več lenuhov pri koritu,že tako imamo veliko preveč občin,ti pa bi še kar podpiral državne lenuhe-joj joj-samo za navadne ljudi pa nobeden ne poskrbi,politiki skrbijo samo za svoje riti!!!

  • RATATA

   Slovenija ni dežela, temveč Zveza starodavnih Slovenskih Dežel, kar so ti tvoji samotitulirani “zgodovinarji” zamolčali in vse predstavili tako, kot da je vse nastalo 45.na temeljih avnojevskih jajc.

   • Soave

    Huh. . . . .dobra ! Gnilih, smrdljivih jajc !! Klopotcev !

    • RATATA

     …jajc, ki so dobra le za vreči jih v ksihte kumunajzrskih zajedalcev kot opomin, da jim v kratkem prileti še kaj težjega in tršega!

   • Jakob Kovač

    Tvoj šef že ve saj je romal v Jajce -starodavno je tudi ,da je bilo Slovensko jezikovno območje veliko večje ,pa nam to nič ne pomaga-ne potrebujemo še več politikov,že sedaj je teh lenuhov veliko preveč!

    • RATATA

     O lenuhih vem mnogo.
     Šefa nimam, čeprav so ga tako zelo želim. Sploh ga ne najdem, morda se je že rodil. Ne vem zakaj se mi ne pokaže. Verjamem da se bo v kratkem.
     Pameten bo in pošten, premeten in pravičen. Vem da bo tak. Je že, le najti ga moram.

  • alborebeka

   Ti bedak zakaj nosiš Slovenski priimek in ime ,te ni sram,da serješ po Slovencih ki so zavedni in domoljubi ,če ti ni všeč Slovenija ,pa se odseli ničvrednež,maš na razpolago Kuba,Venezuela,Severna Koreja,ampak tebe bi jaz poslal v Sibirijo na prisilno delo in 2dl vode na dan pika..!

 • Krtača 20

  A zna ta krtica sdsovska še kaj druzga kot žalit? Prej pa tri leta tih ko rit.

  • Zgornji
  • alborebeka

   Te ni sram,da serješ po Slovencih ki so zavedni in domoljubi ,če ti ni všeč Slovenija ,pa se odseli ničvrednež,maš na razpolago Kuba,Venezuela,Severna Koreja,ampak tebe bi jaz poslal v Sibirijo na prisilno delo in 2dl vode na dan pika..!

   • Jakob Kovač

    Ti teslo me res ne boš nikamor pošiljal,a ti je vodja naročil da moraš žalit ljudi ki drugače mislijo,socializem ti je vse dal zdaj pa pljuvaš po njem po naročilu tvojih šefov -bivših komunistov!

    • alborebeka

     Teslo si ti če ti bodo kumunajzarji vladali ne boš imel več za wc papir da si obrišeš usran gobec.

     • Jakob Kovač

      Komunajzerjev ni več so pa bivši na obeh straneh ,tvoj idol je celo romal v Jajce,tako da ne nakladat o komunistih ker so povsod,samo barve so zamenjali in jebe se mi za ene in druge vsi skrbijo za svoje riti!Ti pa kar navijaj zanje

 • Zgornji

  DOOOOOOOBRO GA JE PREPOZNAL, TEGA NAŠEGA BEDNEGA CMERKOTA !!! ! !!!

 • francelj3

  Zanimivo. Ta bebec od predsednika države misli, da za pranje denarja v NLB ni odgovoren, ker ni prebral poročila o tem. Kdo je že kaj takega slišal?

  • macon

   Ja, noj z glavo v luknji v tleh. Borata bi bilo treba nemudoma odstaviti, skupaj s komapanjoni pa bi moral pred sodnike.

  • Steiermark

   Razmišljanje debilov, ki , ko vtaknejo glavo v pesek, mislijo, da so postali nevidni!

  • Steiermark

   tega bebca in ostale rdeče podganjeke, ki so nam obljubljali naravno pravo, bi bilo potrebno poslat na dopust, v Barbara rov, za vsaj tri tedne, ter jih zapreti k skeletom, ubogih pobitih poštenih Slovencev, kar so zagrešili njihovi pederastičo psihopatski predniki, po 45 letu, da bi se tam dodobra nadihali “zdravilnega zraka” v rudniku in imeli čas za razmišljanje! To so dobre in priporočljive kure za to zverinsko lažnivo pedofilsko in pederastično drhal….

 • janez cepec

  Tanko nej pogleda mau okol sebe, pa bo vidu svojga večnega predsednika stranke, koko je nesposobn, de ne govorimo o tem, de tok maščevalnga pa užaljenga osebka kot je ljubljeni vodja ni djelč nokol. de se pa obnaša kot otrok u peskovniku, k’ mu je edn kanglco uzeu, je pa tko jasn, Kalimero. Itaq

  • branči

   pejd na francoski nemški vlak – aja nima zamude, ker sploh ni pripeljal, vkrcaj se titanik in pazi čeri, če pa to ne pomaga, pa stoj pred semaforjem, da ti posveti zelena luč (ne na semaforju ampak v glavi) če ne ločiš črno od belega pol se ne oglašaj tle gor!

  • Soave

   Eh, dej no ? A samo kanglco mu je uzeu ?

  • alborebeka

   Janez cepec moraš povedat ,da si res pravi cepec orginal psevdonim zate!
   idiot kaj ti ni jasno ko je tvoja rdeča banda pokradla vse kar se je dalo,in tudi tebe samo ti imaš prepih v tikvi in seveda tega ne zaznavaš če ti je všeč tvoja rdeča banda pa naj te krade še naprej,saj zgleda da si nekoristen in nepopomemben ničvrednež ,ki zagovarja taka dejanja kriminalec.!

 • Dilinger

  Mirči je razvajen pamž in takoj,ko mu nekaj ne štima zajokca in je bogi,užaljen…buh pomagi.

  • Steiermark

   To je znak neinteligence in nezrelosti. Pravi “moški” bi napako priznal in razmislil o njej ter jo poskušal popraviti….

 • črnaovca

  Glei ga a se je le zbudil

 • Soave
 • Vera

  Cerar ni samo ” cmerav “, temveč zna biti zelo zloben in preračunljiv .

  • Soave

   Tako je ! In ta njegova lastnost je še bolj pomembna. Tudi on je človek, ki ne pozablja in bo čez nekaj časa vse ” vrnil ” !!
   Samo poglejmo soočenja. Vvseh štirih letih vladanja ni pokazal tolikšne odločnosti, kot sedaj !

  • Steiermark

   kot se spodobi za “piranho”….

 • piko8

  SDS in g. Janez Jannša sta garant za boljši jutri za nas in naše vnuke!!!!
  Samo tako se bomo znebili in izsušili močvirje, ki ga je naredila rdeča golazen pod vodstvom krvavorokca milana kučana!!!
  VSI NA VOLITVE IN VOLIT SDS IN g. JANEZA JANŠO ZA BOLJŠI JUTRI SLOVENK IN SLOVENCEV!!!!

 • Franc Šink

  Tukaj ni nič novega,tukaj je ena sama žalost.

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO MURGLOSRBI POSTAVIJO MARIONETARSKEGA HLAPCA NA OBLAST .

 • xtc

  Samo nekaj.
  Ko pogledaš Cerarja vidiš ,da nima pet čistih kot tudi to,da ni intiligenten saj ni zmožen hitrrga mišljenja in razlag.
  Seveda je Cerar užaljeno dete-ja užaljeni dete komunizma na privilegijih partije,sam itaq ni sposoben nič,po njegovem govorjenju in obnašanju vidiš ,da je njegova “visoka izobrazba” preje posledica partije kot IQ ja.
  Sicer pa o njem povedo vse sokrajani tam kjer je doma trenutna partnerica,ko se sprehajata po okolici,tepec,ki gre mimo namreč butasto pričakuje,da ga bodo ljudje pozdravljali,ko gre mimo njegovih hiš in se počuti užaljenega.
  Oče trenutne partnerke sicer dober dec pa se je začel bolj kot ne izmikati javnosti,saj se mu za hrbrom smejejo in dodajajo Kaj hudega je Joža naredil bogu ,da mu je naredil tole.
  V bistvu pa v tem kraju Cerarja bolj ali manj ignorirajo,ker ga ne marajo kot tudi njegove stranke,še bolj nepriljubljen pa je postal zaradi oholega in vzvišenega obnašanja.

 • joza joza13

  Bravo J. Tanko!
  Resnično je ta mož uglajen, inteligenten, pogumen, sposoben …
  … veliki Slovenec !

  SDS ni samo JJ. Tukaj se najde še kar nekaj stebrov modrosti & slovenstva !!
  Stebre predstavljajo:
  Jože Tanko,
  Janez Janša,
  Anže Logar,
  Romana Tomc,
  Branko Grims,
  Žan Mahnič,
  Zvone Černač,
  Eva Irgl,
  Jelka Godec,
  Vinko Gorenak,
  Suzana Lep Šimenko
  Patricija Šulin,
  Anja Bah Žibert,
  Franc Breznik,
  Miro Petek,
  Milan Zver ..

  Takšne ekipe nima niti Trump… -;), kaj šele naš mafijozo iz Murgl, ali razmišljujoči tumpek Cmero…

  Ko bo Krtača 20, Tunnek, Žogica … (A.P.) prebral vsa ta imena na enem mestu, bo sam odprl vrata vragu, da končno pride ponj …

 • Franc Jožef

  L. p. Največja komunistična stranka je ravno sds. Od njih ni pričakovati nič boljšega. Samo maščevanje. Zato bi morali na volitvah zmagati nsi. Z njimi v koaliciji pa po potrebi ab, lmš, …. Nikoli več v parlament ( tudi v opozicije ne ) sds, sd, desus.

  • MižekFiga

   Vseglihar si vse poglihal? Ko bo tov. ddr. Milan Kučan toliko časa v arestu, kot je bil gospod Jekleni Janez, bo še vedno kar nekaj manjkalo na “vse glih” ???

 • alborebeka

  Pozicioniranje strank v Sloveniji po klasični delitvi: levo-desno, je problem.

  V Sloveniji so praktično vse stranke leve, saj vsaj v svojih programih
  poudarjeno podpirajo socialo in boj za malega človeka, kakor same
  trdijo.
  To je razumljivo. Dolgoletna komunistična vladavina je
  Slovence osiromašila, tako, da pravzaprav velekapitalistov nimamo,
  nimamo buržoazije. Žal nimamo niti elite. Tudi cerkev se v tem pogedu
  izenačuje s slovensko politiko, saj vrhovni slovenski cerkveni
  dostojanstveniki niso nič drugega, kot reveži.
  Delitev poteka po popolnoma drugi prelomnici.

  So stranke kontinuitete in stranke, ki se kontinuiteti želijo upirati.
  Poudarek je na želijo, saj do sedaj pravega načina upora še niso izašle
  in se tudi kontinuiteti še niso zmogle upreti tako, da bi jo popolnoma
  pregnale in kolikor mogoče tudi sodno zapečatile.
  Kontinuiteta je
  poskrbela, da je ostala na oblasti, da upravja z vsemi vzvodi oblasti in
  kar je najpomembnejše upravlja s kapitalom.
  Vprašati se je
  potrebno, ali je potem kontinuiteta res levica? Po klasični delitvi je
  to desnica in sicer desničarska oligarhija, ki niti za las ne popušča in
  kopiči kapital v svojih krempljih, narod pa siromaši. In še več;
  poneumlja ga, sa ima trdno v svojih rokah šolstvo in medije. Kolikor
  šole ne pohabijo naroda, ga nenehno poneumljajo mediji.
  Eden redkih,
  ki to delitev popolnoma obvlada je Janez Janša. On ve, da je potrebno
  najprej uničiti, ali vsaj marginalizirati kontinuiteto, nato pa se
  lotiti rekonstrukcije države, ki je vse od od leta 1945 komunistično
  boljševistična. Boljševizem se dedno prenaša iz roda v rod in dandanes
  nam vlada že tretji rod boljševikov.
  Tudi med boljševiki obstoja
  plimovanje. Se pravi, da so bili prvi, revolucionarji, zagriženi
  morilci, kriminalci, ki so so tudi ropali in se s krvavimi pokoli
  zavihteli na oblast. Nikoli ni preveč, če vsaj najvidnejše naštejemo:
  Kardelj s Pepco, Kidrič z Zdenko, pa Maček, Rbičič, Polič, Avbelj,
  Kraigher, Šetinc, Popit, Dolanc in še vrsta podobnih.Njihovi potomci so
  se nekoliko kultivirali, saj jim ni bilo potrebno z zločini priti na
  oblast. To so preprosto dobili , a zadržali duh boljševizma. Nihče, prav
  nihče se ni pokesal za zločine svojih strašev. Nasprotno so steber
  kontinuitete, ki na vlada in opravlja zločine v bolj mehkih sferah. Tako
  so samo v samostojni Sloveniji uspeli odnesti iz države vsaj 50
  milijard in državo s tem ekonomsko spraviti na kolena, državljane pa v
  siromaštvo, podobno tistemu v času boljševističnega komunizma.
  Prav to stanje, ko smo vsi enaki v revščini je pogoj, da kontinuiteta lahko še vedno vlada.

  400.000 upokojencev, 300.000 zaposlenih z minimalnimi plačami, veliko
  število obubožanih otrok vse to je armada, ki si želi boljšeg življanja.
  In ta armada je voljna prisluhniti goljufom, ki obljubljajo boljše
  življenje pod pogojem, da se bogatim vzame in podeli revežem.
  Na
  takšne limanice so Slovenci že enkrat šli. Saj se še nekateri spomnijo
  parole: zemljo tistemu, ki jo obdeluje. Še danes so vidne katastrofalne
  posledice izvršitve te parole. Na tisoče veleposestev, graščin ,
  propada. Na stotisoče hektrajev neobdelane zemlje priča o katastrofalni
  neumnsti tistega početja.
  Danes pa nas strumna levica ponovno sili v podobno neumnost.

  Pojav levice v tako katastrofalnem obsegu in obliki kot je v Sloveniji,
  je sveda možen samo zato, ker boljševiki obvladujejo šolski podsistem
  in vzgajajo takšne tipe kot so Mesec, Kordež, Violeta Tomić, ali Lara
  Marković, pri tem sta svetle zvezde doktorja znanosti Franc Trček in
  Tašner Vatovec.
  Kdorkoli opozori na neumnosti in zablode, ki jih
  takšni tipi trosijo , je seveda takoj ultradesničar, fašist, nacist,
  rasist in podobno.
  V Sloveniji so lujdje prerosto tako poneumljeni, da sploh ne vedo, kaj je politična levca in kaj desnica.

  Ne vedo pa tudi, kaj je glavna težava politike. To je kontinuiteta, ki
  udobno upravlja državo iz varnega zavetja. Ne rabi se tehtati na
  volitvah, saj z naropanim kapitalom in celo z zastrahovajem ljudstva v
  povojnih časih, je ob zaščiti represivnih organov nedotakljiva.
  Požar se je te mafije lotil in vprašanje je, če mu bo uspelo.

  Počasi se torej ustvarja protimafijska koalicija. Upajmo, da Janša ne
  bo več osamljen in da se protimafijska koalcicija toliko okrepi, da bo
  prevzela oblast in pričela čistiti avgijev hlev.
  5
  0

 • darii

  ti si re Cepec pa ne vem še kaj oproda levakom intd..

 • antimur

  Cerar je živi primer, kakšen drek lahko pade iz kučanistične riti.

 • Get Smart

  Pomni, kaj so ti položili v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   = babilon egipt perzija bizanc rim jugoslavija …
   =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE = sviranje kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh … =

   transićizem = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke
   kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s hormoni nasprotnega spola,
   ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =
   sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
   poznate PODTIKANJA o fovšiji =
   fejk ženske = kastrirani fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti
   ženskih bolečin in užitkov,
   fejk moški = transićirane deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških”

   pedrizem / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
   kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
   kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” =
   ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
   ki so za SERBUSE tekovina revolucije rojeni;
   potem pa je pedrizem/lezbizem sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
   ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
   kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
   samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljajo ženske,

   in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
   =
   enako velja za ostale -izme =
   = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
   KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
   (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
   =
   “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

   1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
   2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
   psi čuvaji tekovina revolucije
   3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
   oz.
   z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

   Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
   seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
   .
   Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
   so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

   • Get Smart

    Kratko:
    Tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
    = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …

    in ostali -izmi = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = USTAŠIZEM=ČETNICIZEM = SERBUSIZEM=hlapčizem = vukojebizem = pedrizem = pedofilizem = muslićkultizem = kozojebizem = vegizem = feminizem … = TRANSIćIZEM =

    kaviaržido KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =

    = SMRTNO neprijateljstvo DO LJUDI.

    (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
    pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
    gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
    i tako dalje do tokija …)

    vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
    =
    “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

    1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
    2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
    psi čuvaji tekovina revolucije
    3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
    oz.
    z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

    Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
    seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
    .
    Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
    so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU ljudi.
    .
    .
    Jezus Kristus:
    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas boosvobodila.«
    .
    »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Dado

  Jože Jože, a te še ni minila SDS napihnjenost, vse sposobnost… Nič ne bo iz tega kar nakladaš. Ti ni jasno ?. SDS je zmagala na volitvah, a Princ teme ni mogel sestaviti vlade. Nihće ga ne mara. No tam ni sam, tam je še Grims. ta, je Mahnič, tam je Bahova, zdaj je tam Logar. No ima pa SDS nekaj dobrih poslancev, ki pa ne morejo popraviti duha, ki ga upravlja Princ teme, to je sovražnost, razširjanje laži in ppa FAKE NEWS, ki jih razširjajo Demokracija in Nova24TV