fbpx

Jugogeneral in JLA agresor Milan Aksentijević, ki preko Spomenke Hribar lobira za slovensko državljanstvo, ima prste vmes tudi pri umoru Agopa Stepanjana!

Milan Aksentijević (Foto: YouTube)

Cveta Stepanjana, žena Agopa Stepanjana, ki je bil po rodu Armenec z bolgarskim državljanstvom, in ki mu je UDBA uničila življenje, je na spletu objavila dokument, ki dokazuje, kako je bil v moževo smrt vpleten upokojeni general in agresor Milan Aksentijević. Ob tem pa je še posebej nezaslišano to, da Spomenka Diklić Hribar ob 30. obletnici prvih večstrankarskih in demokratičnih volitev, pri predsedniku Borutu Pahorju, v imenu vojnega zločinca, lobira za pridobitev slovenskega državljanstva. Gre za človeka, ki bi moral, zaradi zločinov sedeti za zapahi, se pa kljub izgonu prosto giblje po Sloveniji in celo uživa državno pokojnino.  

Javnost je pretresel dokument Cvete Stepanjan, žene Agopa Stepanjana, ki je bil po rodu Armenec z bolgarskim državljanstvo, in ki mu je jugoslovanska tajno-obveščevalna služba UDBA uničila življenje. Dokument sicer navaja, kako je bil v smrt Stepanjana vpleten tudi upokojeni general JLA in poznejši agresor v balkanski vojni na območju BiH in Hrvaške, Milan Aksentijević. Kot je zapisano v priloženem pravnem dokumentu, je jugoslovansko sodišče Aksentijevića spoznalo za strokovnjaka, ki je podal “strokovne” in “utemeljene” argumente, in ki so tudi ustrezno “obrazloženi”, zaradi česar jih je v polnosti sprejelo. Stepanjan je bil posledično obtožen vohunjenja za bolgarske tajne obveščevalne službe, ob čemer so ga obtožili zbiranja tako občutljivih vojaških, kot tudi drugih pomembnih in koristnih tajnih informacij.

Tudi predsednik vlade Janez Janša je v svojem spletnem zapisu izpostavil nekaj “smrtnih grehov” upokojenega jugogenerala Aksentijevića, ki še vedno prebiva v Sloveniji, v zadnjih dneh pa je ob 30. obletnici prvih slovenskih demokratičnih in večstrankarskih volitev, Spomenka Diklić Hribar zanj lobirala pri predsedniku republike Borutu Pahorju za pridobitev slovenskega državljanstva, kar je nekaj povsem nedopustnega in nezaslišanega. Janša je sicer navedel: “Milan Aksentijević, odgovoren za mučenja in smrti nedolžnih – po krivem obsojenih v “Ljubljanskem procesu” pred vojaškim sodiščem na Roški, 7 let pred osamosvojitvijo.” Gre za “izbrisanega” izdajalca Slovenije, za katerega absolutno ni jasno, s čim naj bi si že omenjeno državljanstvo prislužil. Prav nasprotno: Več kot očitno je, zakaj si ga ne zasluži.

Image

Znano je namreč, da je Aksentijević do zadnjega kot član slovenske skupščine glasoval za ohranitev Jugoslavije in v vojni za Slovenijo ni prenehal službovati za JLA. V slovenski skupščini je imel sicer vlogo delegata, ki je v vojni Slovenijo izdal ter za to prejel generalski čin. Ob koncu vojne za Slovenijo pa je bil skupaj z JLA izgnan in izbrisan iz registra državljanov.

Primer Aksentijević je utemeljen, upravičen in “čist” izbris iz registra državljanov republike Slovenije, saj gre za izdajalca
Medtem ko morda za koga lahko rečemo, da se mu je z izbrisom zgodila krivica, si je težko zamisliti bolj utemeljen in bolj upravičen, bolj “čist” izbris iz registra državljanov. Bil je v Sloveniji službujoči častnik JLA, ki se tudi po plebiscitu ni uklonil volji slovenskega ljudstva, da se osamosvoji, za kar je imelo pravno podlago – in je sodeloval v napadu tedaj že agresorja JLA na Slovenijo. Aksentijević je izdajalec. Janša je sicer že pred časom komentiral njegovo vlogo in prizadevanja, da se kriminalcu njegovega kova podeli državljanstvo: “Potem ko je Aksentijević, čeprav delegat v skupščini RS, izdal Slovenijo in za nagrado dobil generalski čin, je bil premeščen v BiH, kjer so njegove enote JLA na veliko pobijale civiliste.”

General JLA Milan Aksentijević v skupščini. (Foto: RTV, posnetek zaslona)

“Zdaj bi pa še Sl državljanstvo?” Premier je spomnil, da je bil Aksentijević kot general prisoten na vseh prizoriščih morije v bivši skupni državi, tako na Hrvaškem kot v BIH. Vse dokler ga niso upokojili. Na Hrvaškem so ga ujeli in zaprli, nato pa ga zamenjali in ko so ga pripadniki JLA, tedaj zgolj in samo še vojska srbske komunistične partije dobili nazaj, so ga premestili v BIH. Aksentijević je sicer zanikal, da bi sodeloval v pobojih v BIH, zaradi česar se je izjemno razhudil na slovensko nacionalno televizijo, ko je predvajala dokumentarec, v katerem je na posnetku skupaj z Radovanom Karadžićem. Aksantijević je bil del velikosrbske agresije na ostale narode v Jugoslaviji, vključno s Slovenci. Tak človek si ne zasluži slovenskega državljanstva, da pa je Diklić Hribarjeva k temu pozivala ob predsedniški proslavi 30-letnice dogovora o plebiscitu, je naravnost sramotno.

Aksentijević, navkljub izgonu iz države, v Sloveniji še vedno mirno pije kavo in uživa slovensko pokojnino
Paparaci so pred okoli dvema letoma v kavarni Opera bar ujeli nekdanjega prvega moža komunistov in globoke države ter oznovca Zdenka Roterja, nato pa še agresorskega generala JLA Aksentijevića, ki uživa slovensko pokojnino. Opera bar v središču Ljubljane je očitno postal zbirališče za nekdanje partijske funkcionarje, saj so se tam v enem dnevu zvrstili kar trije. Ob deveti uri zjutraj sta v najbolj oddaljen kot sobe prišla sedet Milan Kučan ter Roter. Prav slednji je v svojem knjižnem delu Padle maske opisal, kako so na takšnih sestankih po gostilnah in lokalih nastavljali predsednike države in vlad. Ko so “ustoličili” Danila Türka, sta bila poleg še Spomenka in Tine Hribar. Ob pol dvanajstih so se strici iz ozadja zamenjali. V isti lokal je prišel JLA general Aksentijević, ki je 40 let živel v Sloveniji, a je vseeno nastopal proti osamosvojitvi slovenske države in celo sodeloval pri agresiji. Nesposobnemu tožilstvu v šestih letih ni uspelo najti dovolj dokazov in Aksentijević sedaj svobodno pije kavo v državi, ki ni bila nikoli njegova intimna opcija – kot tudi Kučanova ne. Še več, Aksentijević prejema slovensko pokojnino.

Domen Mezeg