Jugonostalgični Dnevnikov pisun Potić onaniral na simbole rdeče zvezde na državni proslavi, zgodovinar Granda mu odgovarja: “Gre za režimske in protislovenske zastave”

Foto: sta

Sin oficirja JLA in Dnevnikov pisun Zoran Potić na Twitterju začudeno ugotavlja: “Nekaj se razburjajo zaradi zastav, pa ne vedo, da je bila pod to zastavo Primorska priključena Jugoslaviji in Sloveniji.” Izjava še toliko bolj razburja, ker, kakor opozarja dr. Granda: “Spomnite se, koliko TIGR-ovcev je dala Udba likvidirati. Tako da je to pravzaprav neke vrste nadaljevanje duhovne likvidacije.” Še več! “V današnjih razmerah je taka zastava protislovenska,” opozarja priznani slovenski zgodovinar. 

Reakcija Zorana Potića je bila skoraj pričakovana, ko se je na proslavi priključitve Primorske matični domovini pojavila plejada zastav iz nekih drugih, svinčenih časov. Njegov oče je bil namreč pomemben oficir te totalitarne države, ki je množično kršila človekove pravice, zato ni čudno, da se mu je z očesa utrnila solza nostalgije. Vendar je precej nerodno, ker je Potić vidni novinar slovenskih časnikov in svojega radikalnega prepričanja niti ne skriva – v prvi polovici letošnjega leta naredil veliki prestop, ki pa dejansko ni tako velik – le od enega tajkuna se je preselil k drugemu. Prej na Delu pod okriljem Stojana Petriča, sedaj pod Bojanom Petanom, a še vedno z istim miselnim dometom. Po novem pisun na “ljubljanskem časopisu stricev in botrov Gregorja Golobiča, po mnenju Mira Petka pa glasilu ‘pritlikavih moralnih novinarskih pohabljencev’“, torej po definiciji Slovarja novinarskih šeg na Dnevniku, je namreč na Twitterju provociral, češ: “Nekaj se razburjajo zaradi zastav, pa ne vedo, da je bila pod to zastavo Primorska priključena Jugoslaviji in Sloveniji.” 

Pod Potićev zapis se je vsul plaz kritik. Jože Jerovšek, nekdanji poslanec SDS, mu je takole razsvetlil obzorje: “Pač odziv tistih, ki zavračajo dejstvo, da je to zakonsko razglašeni državni praznik SAMOSTOJNE RS, ki ima svojo zastavo, oni pa sporočajo, da jim taka (samostojna) nikoli ni bila intimna želja!” Številni so nepoučenega Potića spomnili tudi na dejstvo, da je dan vrnitve Primorske k matični domovini državni praznik Republike Slovenije šele od leta 2005 naprej. Žalostno, ko mora narod informirati čivavo (po Slovarju novinarskih šeg izraz za novinarja psa čuvaja, ki ne zna lajati takrat, ko gre za njegovega šefa ali medijskega lastnika, op. p.), namesto da bi bilo ravno obratno. Dejstvo je, da je novinarstvo mainstream medijev na krivih potih …

Potić je znan kot velik sovražnik vsega, kar je desnega, kar dokazuje eden izmed njegovih zapisov, v katerem je podmladek SDS primerjal s Titovo mladino, predsednika SDS Janeza Janšo pa je oklical za lažnega preroka. Zato seveda išče medije, kjer bo lahko brez zavor izživljal svoj gnev – in na Dnevniku so ga zagotovo sprejeli z odprtimi rokami. Poleg tega se z veseljem spušča tudi v tožbe, predvsem desnih medijev, ki Potiću nalijejo čistega vina. Tako je recimo tožil spletni portal Politikis, češ da navaja neresnične in žaljive navedbe o njem, ker so na tem portalu zapisali, da bi bilo “dobrodošlo, če bi Potič kdaj raje naredil kakšno (samo)analizo in bralcem Dela zaupal, da je njegov oče bil leta 1991 oficir JLA, takšno zagrizeno vojaško lice, ki naj bi v Ilirski Bistrici celo grozil Slovencem, potem bi morda bilo tudi v tem nekaj novinarskega ‘samoočiščevanja’, ki ga sicer vrli Potič predpisuje nekaterim političnim strankam”. Več o njem preberite v članku Sin oficirja JLA Zoran Potić zapušča tajkuna Petriča in odhaja k tajkunu Petanu: “Hvala, Delo, za vse ribe.”

Potić se očitno počuti tako pomembnega, da mora komentirati naravnost grozljivo podobo državne proslave ob vrnitvi Primorske matični domovini, kjer smo bili zopet priča primitivizmu v podobi rdečih zvezd. Obletnica vrnitve je namreč v soboto v Komnu doživela največjo možno obliko vulgarizacije in nespoštovanja do slovenske države in naroda. Le dve slovenski zastavi, izgubljeni med poplavo rdečih zvezd, preživelimi relikti propadle države in v prvi vrsti pomembneži – nasprotniki samostojne Slovenije in njihovi nasledniki, med katerimi so tudi predstavniki nove slovenske vlade, ki je pokazala svoj pravi obraz.

Gre za režimsko in protislovensko zastavo
Poklicali smo slovenskega zgodovinarja dr. Staneta Grando, ki je o jugoslovanski zastavi razložil, da “je bila to režimska zastava in izraža politiko, torej je v današnjih razmerah taka zastava protislovenska”. Dr. Granda pa je pojasnil tudi, zakaj se ne spodobi imeti jugoslovanskih zastav, rdečih zvezd in drugih totalitarnih simbolov na proslavah slovenskih nacionalnih praznikov: “Primorsko narodno gibanje že vse od TIGR-a naprej je bilo izrazito antifašistično in antitotalitaristično, medtem ko rdeča zvezda, kot jo pri nas nosijo komunisti, je pa znak in simbol totalitarizma svetovne komunistične revolucije in nima nobene zveze s tistim pravim nacionalnim gibanjem. Drugič, tudi Primorci so bili najprej Slovenci, šele potem so bili kaj drugega. Mi smo pa demokrati,” nam je zaupal ter dodal: “Spomnite se, koliko TIGR-ovcev je dala Udba likvidirati. Tako da je to pravzaprav neke vrste nadaljevanje duhovne likvidacije.”

Dr. Stane Granda.

I. E.

 • Endri Susilo

  O izdaji Zvera in Tomčeve, ki sta stopila na Junkerjevo stran, pa nič ne pišete?

  • Amerikanc

   10 let so se naši radikalci Borut, Cmerko in še ostale zgube, poljubljali z njim. Sedaj je Romana kriva, ker je opozarjala na njegove neumnosti in ker je zahtevala boljšega predsednika EU parlamenta – ne pijančka in ščipalčka riti.

   • Steiermark

    ja, ampak rdečim psičkom, to mavrično budalo, ščipalec njihoih riti, kar odgovarja, jezni so samo zaradi tega, ker jih ščipalec riti, ne mara, ker so njihove ri….ti preveč mlahave, kot oni sami….

  • Beli Sneg

   Bulčeva, ki je pa “opravila svojo dolžnost” in ji je mar samo za svojo več kot 20.000 evrov visoko plačo, bo pa na lestvicah priljubljenosti še naprej na prvih treh mestih. Butale.

   • KAPIBARA

    Ne verjemi, da je med prvimi tremi..
    Še domač pes je ne mara.. da o dehcu ne govorimo..

  • Beli Sneg

   Kaj ti bluziš.Tomčeva je povedala, da o poročilu sploh niso bili obveščeni. O njem pa je vedela Bulčeva, ki je pokazala da ji je za Slovenijo kot za lanski sneg.

 • Domoljub

  Kaj je zsstava?

 • Franjo Trojner

  Očitno vsi državljani Slovenije ne spoštujejo in ne marajo naših SLOVENSKIH državnih simbolov, iz tega razloga se zbirajo pod svojimi zastavami, zastavami drugih držav, ki z našo državo nimajo nič skupnega.
  Ni mi jasno zakaj policija ne ukrepa, zakaj policija gleda vstran?

  • Steiermark

   Res je, da policija ne ukrepa proti promotorjem in grozečim razkazovalcem zločinskih in tujih zastav, pod katerimi so pretakali slovensko kri, “ukrepa” pa proti nekemu zavednemu Kranjcu, ki si je dovolil izobesiti kranjsko zastavo, na svojem domu, v deželi kranjski!

  • samsara

   Preokupirna je s štajersko vardo ;-)
   Nanjo so jih naščuvali…

 • Krtača 20

  Recimo zver in tomičeva sta za rvaško zastavo….

  • Amerikanc

   Malo morgen. Romana in Milan imata vedno obešeno slovensko zastavo, za razliko od tebe, Yugoslovanar.

 • Miro

  Domobrančki so jezni, ker so nam Primorsko priborili partizani ne pa oni izdajalci slovenskega naroda.

  • Anton

   bedak, govorimo o partiji ne o partizanih, ti pa vse to mečeš v en koš, kot jabolka in hruške,pojdi v klop, nezadostno.

   sarkazem press

  • francelj3

   Priborili? Če hočeš nekaj priboriti, se moraš boriti, ne pa samo bežati in se skrivati, kot so se gošarji, ki so prilezli iz lukenj šele po koncu vojne.

   • Steiermark

    vmes so še pa pobijali in ropali po kmetijah…… Če bi pa bila primorska odvisna od njihove “osvoboditve”, potem bi pa jih morali primorci iskati po skrivališčih, da naj se vendar pojavijo, saj je čas za proglasitev “zmagovalca” (skrivačev in izdajalcev, z rdečo zvezdo)

    • francelj3

     No, ne smemo pozabiti niti afere Velebit oziroma poskusov gošarjev, da se spajdašijo z nacisti in se skupaj branijo pred (žal morebitno) invazijo zaveznikov v Istro. Kaj hočemo, izdajalec je pač izdajalec!!

   • KAPIBARA

    Pa medsebojno kurbanje, si pozabil..

  • pajot

   Kero Primorsko,cepec? Trst,Gorico,Čedad?

 • Amerikanc

  Leva opcija, še posebej novodobni borci in radikalna levica, so popolnoma skrenili iz poti in ne vejo več kaj bi še ušpičili, da bi se govorilo o njih. Vse pa gre na račun slabljenja ugleda države in na račun delitve med poloma.

  • Steiermark

   Mislim, da se tem ne gre toliko , da bi se “govorilo o njih” ampak jim je edini cilj, da nas dokončno in ponovno okupirajo in izvajajo oz. nadaljujejo genocid nad nami!

 • resnicaboli

  To so zastave zločincev.

  • Zvezde so zastave OKUPATORJEV !!!

   Ne pozabit, da do 9.maja 1945 ni bilo na teritoriju Slovenije niti ene srbske (jugoslovanske) vojaške formacije. Tega dne nas srbska (jugoslovanska) vojska ni prišla osvovobodit, ampak zavzet=okupirat.

   • Steiermark

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    • Prle

     —————————————————————————————————————————————————————

     • KAPIBARA

      En sam + , je zadosti…

 • Amerikanc

  V bistvu razumem Potića in se mi smili, saj pripada opciji (Yugoslovanarjev), ki so nas leta 1991 branili pred vdorom Avstrijcev v Slovenijo – na Ljubelju, Jezerskem in na Korenskem sedlu. Tako kot je razmišljal njegov opranoglavi oče, razmišlja tudi on – kaj pa ste pričakovali ?

  • Vera

   Spomnim se ubogega vojaka ( bilo je prikazano na RTV SLO ), da so morali v Slovenijo , ker so jim vojaški funkcionarji rekli, da gredo branit Slovenijo, češ, da smo napadeni . ” Laž ima kratke noge ” !

 • Beli Sneg

  Yugo-sinovi na položaj ih

 • RATATA

  Če bi v Sloveniji imeli vsaj še nekaj pravih Slovencev,
  bi raznorazni potići, kot tudi tisti, ki jim omogočajo delovanje,
  po luftu leti proti jugozahodu in mimgrede sami sebe u rt brcal!

  • Soave

   No. . . . . . to bi bilo pa prav zanimivo VIDETI !

  • KAPIBARA

   Je že od 45, a i prije, preveč slovenskih poturica..

 • bednick

  Dobro jutro!

  ………………………..PSI LAJU, KARAVANI PROLAZE…………………..

  .

 • Prle

  Rdeča zvezda je bila odrešitev za Primorce,zato je tudi prisotna na vseh zborovanjih.

  • Steiermark

   komentarji duševno prizadetih in pvrhu še opankarskih potomcev, niso pomembni za Slovence in Slovenijo….. Kmalu boš lahko tako klobasal , le doma, na balkanu, kamor edino spadaš!

   • Prle

    Bebo bebasti, potomci domobrancev in črnorokcev ste navadni luzerji in nevarnost za prihodnost Slovenije. Take bomo poslali v Argentino,da boste med svojimi,kar začni se učiti španščino,bebec.

    • KAPIBARA

     Za kaj nimaš ( 11.26) nobenega +

 • Miro Jereb

  A mu je vsaj pršlo…na rdečo zvezdo.

 • Steiermark

  Vsak ki zagleda zabuhlo in strmečo podobo tega jugooficirskega sina, takoj pomisli, da z njim ni vse OK. Sicer pa, kaj se ta nesnaga jugosrbska ne pobere , enkrat za vselej, iz naše dežele, potem ko smo se borili proti takšnim in njihovim očetom teer jih tudi pregnali iz naše domovine! Sedaj pa imamo , ponovno, na vsakem koraku, takšne pohabljence, ki odklanjajo integracijo v našo družbo ter nadaljujejo s svojim tepihovalsko sfukatorskim odnosom do dežele, ki jih gosti!

 • karpelec

  Kako nas naj Evropa resno jemlje, če pa vsega kar se levaki lotijo je šmorn in ne znajo prikazat z argumenti in kot svet pričakuje od resne države, potem se pa še na takih zmazkih ponosno razkazujejo. Res Butale-takšen odnos kot ga vlada kaže do države, ne moremo pričakovati, da nas svet jemlje resno.

 • tarantela

  Stane Granda naj pomisli, da so se pod to zastavo Primorci osvobodili izpod fašizma, pri tem so sodelovali tudi duhovniki. Tam ni bili izdajalcev in kolaborantske duhovščine, kot v osrednji Sloveniji. Mimogrede: tudi mama Staneta Grande je zelo sodelovala s partizani!!!

  • Steiermark

   Čas bo, da napišeš novo z godovino, po vzoru tvojih lažnivih barab, ki si prisvajajo zasluge drugih, tako kot tudi pri osamosvojitvi Slovenije. Res si pravi in kronani bebec ali bebka, (nevem, kako te nasloviti danes, ali se počutiš žensko ali mošega ali se pa še sploh nisi odločila, če si kaj od tega….)

 • WatsonForus

  Kaj čmo , Potićka je zblojen že vrsto let – nič novga !

 • bubamara

  Potić je tipičen predstavnik državljanov SLO, ki niso čustveno in kulturno vezani na Slovensko družbo. Poznam jih veliko, ki so rojeni v SLO v času Yuge in so druge balkanske narodnosti ali pa je vsaj eden njihovih staršev iz drugih balkanskih republik. Tem je v večini skupno, da jim SLO država ne pomeni nič, ampak iščejo neke korenine v umetni tvorbi imenovani Yuga. Takšnih državljanov je v SLO približno 25% vseh prebivalcev. Če k njim dodamo še zblojene butalce, ki se jim je čas ustavil v 70-ih letih prejšnega stoletja, ko je Tito dal ugodne kredite (ko je nategnil Amere za vesoljski program), pridemo do številke 75%, ki so verniki rdeče zvezde in Yugo zastave. V bistvu je teh zastav še malo po hišah na Slovenskem.

  • Andrej

   Dal sem ti plus, ker si zadel-a pomembno bistvo. Če ni državljanske vzgoje smo pa državljansko nevzgojeni. Sistematično nas hranijo z zgodovinskimi lažmi. To je odličen recept, da izgubiš svojo državo. Tako preprosto to gre.

 • xtc

  Potić z fotrom vred ,če še živi in njuni somišljeniki naj oddidejo za večno v državo,z katere sim,boli mahajo NOB jevsko komunistične zločinske maškare.

 • Andrej

  Bolna, manipulatorska trditev, ker navede le delno resnico:

  “Nekaj se razburjajo zaradi zastav, pa ne vedo, da je bila pod to zastavo Primorska priključena Jugoslaviji in Sloveniji.”
  In kaj manjka? Dokončno je bilo izgubljeno vse od Devina do Milj, vključno s Trstom z okolico, Gorico z okolico – DOBERDOB, SLOVENSKIH FANTOV GROB. Vse to je bilo do takrat, nekaj stoletij nazaj, večinsko slovensko prebivalstvo. Izgubili smo ene trikrat toliko ozemlja, kot so nam ga vrnili. S tem, da so bili Italijani na strani Rim-Berlin-Tokio, partizani pa na kakor zmagoviti strani. Fantastičen uspeh.
  Tisti, ki zagovarjate petokrako, poglejte se enkrat v ogledalo in si recite: ali jaz to res zagovarjam?

 • Bandit123

  Vedo, vedo, a se bojijo rdeče zvezde, kot hudič križa. Zaletavajo se v vse kar je rdeče, kot biki.

  • ZatonMesecnikov

   Ne gre zato bandidos. Rdeča Zvezda je samo v Kambodži pomorila 2 milijona ljudi, precejšen del s PVC vrečko, proti kateri se danes razviti svet tako bori. Ker je bilo rdečim zvezdašem škoda nabojev.

   enako je tudi pri nas rdeča zvezda izvedla genocid nad delom slovenskega naroda. 1% naroda je pobila v dveh mesecih. Kot bi Kitajci naprimer po končani vojni likvidirali 15 milijonov svojih Kitajcev. Razsežnosti so gromozanske.

  • Jaka Sraka

   Rdečica je dokaj pogosta nalezljiva vročinska bolezen prašičev, pojavlja pa se tudi pri kokoših, puranih in pri skrajnih levičarjih…
   Uspešno se zdravi z zakolom. prasca.

 • ZatonMesecnikov

  Izgleda so res vsi Komunisti iz Srbije v 90tih pobegnili v Slovenijo. Tu se počutijo kot riba v vodi.

  • KAPIBARA

   Povsod je bila lustracija- tu ne..

 • althar

  Pes laja, ko mu ukaže gospodar, udbovec piše, ko mu ukaže udba.

 • Olga2345

  Potić naj si zločinsko krvavo zvezdo vtakne v rit in odpeketa v beograjski pašaluk! Tam so opravili s totalitarno ideologijo, pa mu bodo pomagali s kakšnim nagradnim bivanjem za rešetkami!

 • Vera

  Na slovenskih proslavah so lahko samo slovenske zastave ! Amen !

  • RATATA

   Na slovenaćkih pravoslavah pa do lahko samo jugoslovenaćke zastave!

   • Vera

    Ja v Srbiji lahko .

 • Osti jarej

  ….sej bi granda tudi…onaniral…..če bi ga dosegel

  • Steiermark

   glavno je, da si vi “dosegate”, en drugemu, komunajzarsko jugotele! Sicer pa , saj ni čudno, tvoji se kar z junckerjem ali pa židanom, tudi javno “dosegajo” – šlatajo

 • tomven

  Kjer ste pa našli sliko tega odojčka v rdeči opravi…

 • slonateg

  Pravi levičarski odojek. ..

 • Vlado77

  Problem ni Potič temveč tisti ,ki mu zaupajo službo na velikih medijih. On je tam namenoma ,ker to ustreza nekim fantom iz Murgel

 • KP

  Ja,kdaj pa je čefutar mel rad slovensko zastavo. Itak,da mu je všeč srboslovanska,pa rdeča zvezda,kakopak.

 • samotoje

  Odpusti Potiću, Gospod, saj ne ve, prizadet kot je, kaj pisari.

 • MižekFiga

  Potić je umski “sirotić”.