fbpx

Jugonostalgični Dnevnikov pisun Potić onaniral na simbole rdeče zvezde na državni proslavi, zgodovinar Granda mu odgovarja: “Gre za režimske in protislovenske zastave”

Zoran Potić (Foto: STA)

Sin oficirja JLA in Dnevnikov pisun Zoran Potić na Twitterju začudeno ugotavlja: “Nekaj se razburjajo zaradi zastav, pa ne vedo, da je bila pod to zastavo Primorska priključena Jugoslaviji in Sloveniji.” Izjava še toliko bolj razburja, ker, kakor opozarja dr. Granda: “Spomnite se, koliko TIGR-ovcev je dala Udba likvidirati. Tako da je to pravzaprav neke vrste nadaljevanje duhovne likvidacije.” Še več! “V današnjih razmerah je taka zastava protislovenska,” opozarja priznani slovenski zgodovinar. 

Reakcija Zorana Potića je bila skoraj pričakovana, ko se je na proslavi priključitve Primorske matični domovini pojavila plejada zastav iz nekih drugih, svinčenih časov. Njegov oče je bil namreč pomemben oficir te totalitarne države, ki je množično kršila človekove pravice, zato ni čudno, da se mu je z očesa utrnila solza nostalgije. Vendar je precej nerodno, ker je Potić vidni novinar slovenskih časnikov in svojega radikalnega prepričanja niti ne skriva – v prvi polovici letošnjega leta naredil veliki prestop, ki pa dejansko ni tako velik – le od enega tajkuna se je preselil k drugemu. Prej na Delu pod okriljem Stojana Petriča, sedaj pod Bojanom Petanom, a še vedno z istim miselnim dometom. Po novem pisun na “ljubljanskem časopisu stricev in botrov Gregorja Golobiča, po mnenju Mira Petka pa glasilu ‘pritlikavih moralnih novinarskih pohabljencev’“, torej po definiciji Slovarja novinarskih šeg na Dnevniku, je namreč na Twitterju provociral, češ: “Nekaj se razburjajo zaradi zastav, pa ne vedo, da je bila pod to zastavo Primorska priključena Jugoslaviji in Sloveniji.” 

Pod Potićev zapis se je vsul plaz kritik. Jože Jerovšek, nekdanji poslanec SDS, mu je takole razsvetlil obzorje: “Pač odziv tistih, ki zavračajo dejstvo, da je to zakonsko razglašeni državni praznik SAMOSTOJNE RS, ki ima svojo zastavo, oni pa sporočajo, da jim taka (samostojna) nikoli ni bila intimna želja!” Številni so nepoučenega Potića spomnili tudi na dejstvo, da je dan vrnitve Primorske k matični domovini državni praznik Republike Slovenije šele od leta 2005 naprej. Žalostno, ko mora narod informirati čivavo (po Slovarju novinarskih šeg izraz za novinarja psa čuvaja, ki ne zna lajati takrat, ko gre za njegovega šefa ali medijskega lastnika, op. p.), namesto da bi bilo ravno obratno. Dejstvo je, da je novinarstvo mainstream medijev na krivih potih …

Potić je znan kot velik sovražnik vsega, kar je desnega, kar dokazuje eden izmed njegovih zapisov, v katerem je podmladek SDS primerjal s Titovo mladino, predsednika SDS Janeza Janšo pa je oklical za lažnega preroka. Zato seveda išče medije, kjer bo lahko brez zavor izživljal svoj gnev – in na Dnevniku so ga zagotovo sprejeli z odprtimi rokami. Poleg tega se z veseljem spušča tudi v tožbe, predvsem desnih medijev, ki Potiću nalijejo čistega vina. Tako je recimo tožil spletni portal Politikis, češ da navaja neresnične in žaljive navedbe o njem, ker so na tem portalu zapisali, da bi bilo “dobrodošlo, če bi Potič kdaj raje naredil kakšno (samo)analizo in bralcem Dela zaupal, da je njegov oče bil leta 1991 oficir JLA, takšno zagrizeno vojaško lice, ki naj bi v Ilirski Bistrici celo grozil Slovencem, potem bi morda bilo tudi v tem nekaj novinarskega ‘samoočiščevanja’, ki ga sicer vrli Potič predpisuje nekaterim političnim strankam”. Več o njem preberite v članku Sin oficirja JLA Zoran Potić zapušča tajkuna Petriča in odhaja k tajkunu Petanu: “Hvala, Delo, za vse ribe.”

Potić se očitno počuti tako pomembnega, da mora komentirati naravnost grozljivo podobo državne proslave ob vrnitvi Primorske matični domovini, kjer smo bili zopet priča primitivizmu v podobi rdečih zvezd. Obletnica vrnitve je namreč v soboto v Komnu doživela največjo možno obliko vulgarizacije in nespoštovanja do slovenske države in naroda. Le dve slovenski zastavi, izgubljeni med poplavo rdečih zvezd, preživelimi relikti propadle države in v prvi vrsti pomembneži – nasprotniki samostojne Slovenije in njihovi nasledniki, med katerimi so tudi predstavniki nove slovenske vlade, ki je pokazala svoj pravi obraz.

Gre za režimsko in protislovensko zastavo
Poklicali smo slovenskega zgodovinarja dr. Staneta Grando, ki je o jugoslovanski zastavi razložil, da “je bila to režimska zastava in izraža politiko, torej je v današnjih razmerah taka zastava protislovenska”. Dr. Granda pa je pojasnil tudi, zakaj se ne spodobi imeti jugoslovanskih zastav, rdečih zvezd in drugih totalitarnih simbolov na proslavah slovenskih nacionalnih praznikov: “Primorsko narodno gibanje že vse od TIGR-a naprej je bilo izrazito antifašistično in antitotalitaristično, medtem ko rdeča zvezda, kot jo pri nas nosijo komunisti, je pa znak in simbol totalitarizma svetovne komunistične revolucije in nima nobene zveze s tistim pravim nacionalnim gibanjem. Drugič, tudi Primorci so bili najprej Slovenci, šele potem so bili kaj drugega. Mi smo pa demokrati,” nam je zaupal ter dodal: “Spomnite se, koliko TIGR-ovcev je dala Udba likvidirati. Tako da je to pravzaprav neke vrste nadaljevanje duhovne likvidacije.”

Dr. Stane Granda.

I. E.