fbpx

Jure Leben, ki je vodil kampanjo za drugi tir, zdaj za to nagrajen? Levica mu je obljubila Luko Koper

Jure Leben (Foto: STA)

Cerarjev zaščitnik in zaupnik Jure Leben, ki je trenutno državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, je očitno opravil odlično delo. Z vodenjem vladnega projekta referenduma za drugi tir je skupaj s sodelavci naplahtal Slovenijo in za globoko državo ustvaril več milijardni posel, zdaj ga čaka nagrada. Hvaležna levica naj bi mu obljubila prevzem Luke Koper, kar je v osnovi skregano z visokimi etičnimi standardi in strokovnimi kadrovanji, ki jih sicer zagovarja premier Cerar in vladna stranka SMC.

Omenjeni politik ni le državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, je tudi vodja vladnega projekta referenduma za drugi tir. Projekt mu je stekel, nevedne Slovence mu je uspelo prepričati, da podprejo večkrat preplačan vladni projekt. To pa ni vse, Leben je tudi član ožjega vodstva stranke SMC in Cerarjev zaupnik. Glede na to, da sta si s predsednikom vlade očitno zelo blizu, ga je slednji za dobro vodenje projekta nekako moral nagraditi. Velja omeniti, da Leben nima vodstvenih in menedžerskih izkušenj velikih podjetij, še posebno ne s tako specifičnim, kot je Luka Koper.

Da bo Jure Leben kmalu prevzel vodstvo, je menda že dogovorjeno, po zanesljivih virih poroča portal Požareportu. Sedanji šef uprave je Dragomir Matić, zahteva za njegovo odstranitev pa je, ironično, prišla neposredno iz Cerarjevega kabineta. Dogovor je potrdilo več zanesljivih virov, ki se sučejo v Lebnovih in Cerarjevih krogih, o zamenjavi pa se na veliko govori tudi v vplivnih krogih na Primorskem.

Menda pa se ambiciozen Leben boji, da bi javnost izvedela za “tajni” dogovor. Tako bi poslanci SMC zaradi tega imenovanja imeli vidne politične posledice. Temu bi se seveda želeli izogniti, zato bi dogovor predhodno prekinili, ubogi sekretar pa bi ostal brez svoje trdo zaslužene nagrade, ki mu jo je menda obljubila levica.

Ponavlja se zgodba Gašpar Mišiča
Spomnimo. Leta 2013 je tedanji državni sekretar Gašpar Gašpar Mišič v kabinetu takratne predsednice vlade Alenke Bratuškek in član Pozitivne Slovenije čez noč postal predsednik uprave Luke Koper. Njegovo kadrovanje je pretreslo takratno koalicijo, zgodba pa se po štirih letih očitno ponavlja. Zdaj naj bi dobro plačano funkcijo v Luki Koper pod Cerarjevo vlado obljubili Juretu Lebnu.

 A. L.