fbpx

Jutri sojenje ugrabiteljem Mirka Moravca – Toda kaj je vlada sploh storila v treh mesecih po incidentu? Od včeraj v kar 18 akcijah s pomočjo domačinov prijeli 56 ilegalcev

Mirko Moravec je maja doživel pravi pekel, ko so ga trije mladi ilegalni migranti ugrabili, strpali v prtljažnik njegovega avtomobila in ga odpeljali proti italijanski meji. foto: Arhiv Nova24TV.

Ugrabitev 79-letnega Mirka Moravca iz Bele krajine maja letos je v javnosti nedvomno vzbudila veliko prahu, incident, ki bi se lahko končal tragično, je namreč dokazal, da vlada Marjana Šarca niti približno ne nadzoruje razmer v povezavi z nezakonitimi migracijami. Namesto da bi zazvonili vsi alarmi, pa se vlada še naprej spreneveda, da obvladuje razmere na južni meji, medtem ko je iz najnovejšega policijskega poročila Policijske uprave Novo mesto razvidno, da so samo v zadnjih dveh dneh v 18 akcijah prijeli kar 56 nezakonitih migrantov.

Iz obširnega poročila, ki se navezuje na prijetje nezakonitih migrantov v Beli krajini, na Dolenjskem in Posavju je razvidno prijetje 56 migrantov, za kar pa se je v večini mogoče zahvaliti domačinom.

In kaj konkretno pravi zadnje policijsko poročilo? Da se ilegalni migranti sprehajajo sem in tja vzdolž slovenske meje s Hrvaško. V naselju Boldraž so metliški policisti v četrtek zjutraj prekrižali pot alžirskemu migrantu, dopoldne pa so v Stranski vasi pri Semiču prijeli tri migrante iz Eritreje, Maroka in Iraka, ki so mejo prestopili na nezakonit način. Na Dolžu in na Vahti so prijeli Maročana in dva Alžirca. Policisti specializirane enote za nadzor državne meje, ki so kadrovsko pomagali policistom policijske uprave Novo mesto, so v četrtek popoldne v Gotni vasi pri Novem mestu prijeli tudi dva Alžirca. V četrtek zvečer so v Gabrju prijeli še dva Alžirca.

Nič kaj bolj mirno pa ni bilo v petek. V jutranjih urah so policisti iz Novega mesta prijeli pet Alžircev na železniški postajo Kandija. Kmalu je sledilo prijetje štirih državljanov Alžirije in Albanije na železniški postaji v Sevnici. Ker so iz vpogleda potnega lista Albanca ugotovili, da je imel vpisano zavrnitev vstopa v Schengen, je bila prijeta peterica, ki je na nezakonit način vstopila v državo.

Migranti se prosto sprehajajo po vaseh po Beli Krajini. Policija nekatere ujame s pomočjo domačinov. foto: STA.

V širši policijski akciji policijske uprave Novo mesto na območju Črmošnjic – Dolža in Vinje vasi, kjer ni manjkal niti policijski helikopter, so prijeli sedem Alžircev. V teke dopoldan so na vlaku v Trebnjem prijeli dva Maročana in dva Alžirca, štiri državljane Alžirije pa so policisti prijeli na avtobusni postaji v Novem mestu. Zahvaljujoč občanom in policistu, ki tedaj ni bil v službi, so v Ziljah prieli Maročana, nekaj po poldnevu pa so v Krškem prijeli dva Maročana, ki sta na nezakonit način vstopila v Slovenijo. Dva Maročana so prijeli tudi v Preloki. Policisti mejne policije Obrežje so v bližini bencinske črpalke prijeli dva Albanca, nič manj pestro pa ni bilo dogajanje v petek zvečer, saj so pri Dobličah prijeli Iračana in pet Afganistancev. V noči iz petka na soboto so v Dolenjcih prijeli šest Maročanov,na Tanči gori pa Afganistanca. Dva Afganistanca so prijeli v Dragovanji vasi.

Občani tisti, ki imajo veliko zaslug
Glede na to, da je Policijska uprava Novo mesto priznala, da so večino migrantov prijeli s pomočjo občanov, ki so ob prijavi in poročanju glede njihovega gibanja nepotrebno izpostavili, lahko vidimo, da je na državljanih samih, da zagotavljajo varnost s pomočjo kadrovsko podhranjenih policistov. Podatek iz poročila o ilegalnih migracijah v prvih sedmih mesecih letos je pokazal, da smo v mesecu juliju, ko je bilo popisanih 1.740 migrantov, dosegli najvišjo mesečno število nezakonitih prehodov po množičnih migracijah leta 2016. Predsednik vlade Marjan Šarec in notranji minister Boštjan Poklukar pa namesto, da bi zagnala vik in krik, počasi prihajata izven dopustniškega razpoloženja in ni videti, da bi bili na obzorju kakšni konkretni ukrepi, ki bodo pomagali pri zajezitvi migraciji.

Ekipa Nova24TV na obisku pri 79-letnemu Belokrajnjcu, ki čaka na svojo pravico na sodišču. Foto: Arhiv Nova24TV.

Carlova povsem neokusno in neprofesionalno
Če bi človek vsaj saj od mainstream medijev pričakoval, da bodo korektno poročali o migrantski problematiki, pa je žal tudi to pri nas nekaj povsem utopičnega. Novinarka nacionalke Eugenija Carl, katere delovanje financiramo vsa slovenska gospodinjstva, si je celo drznila preko družabnega omrežja Facebook norčevati iz nesreče 79-letnega Belokranjca, ki so ga ugrabili in zvezali nezakoniti migranti. Zapisala je, da njej ta zgodba o ugrabitvi niti pod razno ne drži vode. Pri tem pa si je drznila gospoda žaljivo označiti za državljana XY. Po njeno namreč naj ne bi bilo nobene logike, da bi “trije mulci ugrabili enega XY belokranjskega noniča”, če so hoteli samo avto in čim prej do meje.  “Potem, za tako starega človeka bi bila to izjemno travmatična izkušnja, zagotovo ne bi par ur po dogodku naokoli dajal intervjuje medijem, dalje, povsem hladna in neprizadeta izjava hčerke …” Po njeno se je scenarija nekdo lotil povsem po osnovnošolsko. Več kot očitno je bilo, da je Carlova želela vso krivdo preleviti na desnico, saj jo je zmotilo, da si je nekdo drznil kritizirati migrante. Za svoje besede se nikoli ni upravičila.

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu bo sicer jutri pred obravnavni narok za tri obdolžene migrante Abidija Omarja, Boutrida Oubija in Kadfeja Abdkarima, ki so na začetku meseca maja ugrabili 79-letnika. Tožilstvo obdolženim po pravnomočni obtožnici očita storitev več kaznivih dejanj v sostorilstvu, in sicer uporabo sile ali grožnje z neposrednim napadom na življenje ali telo in storitev ropa stvari velike vrednosti. Ob tem pa le lahko upamo, da v prihodnje ne bo takšne potrebe po sojenju te vrste, a glede na aroganco vlado se to zdi utopija.

Hana Murn