fbpx

Kacin: “Ta virus moramo preboleti. Ne bom rekel, da ga moramo ignorirati, ampak ga moramo izolirati in preprečiti, da bi se nas polastil!”

The official spokesperson for the Crisis staff of the Republic of Slovenia, Jelko Kacin (Photo: Aktualno show, Nova24TV)

Jelko Kacin je prevzel mesto uradnega govorca Kriznega štaba Republike Slovenije. S svojimi odgovori hoče pomiriti slovensko javnost, da vlada Janeza Janše dela v pravilno smer, kar so dokazali že sprejeti ukrepi. “Mislim, da je treba te ukrepe pogledati širše. Celotna Evropska unija se bo drugače soočila s tem izzivom, s to nevarnostjo, ki jo koronavirus prinaša za celotni kontinent. Evropa je največje žarišče koronavirusa, “ pravi Kacin ter sporoča, da bosta Državni zbor in Državni svet še ta teden sprejela vse vladne krizne ukrepe, ki bodo prišli v veljavo.

“Pri nas te zahteve ni bilo. S tem se je ukvarjal sekretariat za nacionalno varnost namesto, da bi to bil dogodek, na katerega bi povabili vse, ki vedo, kaj morejo vedeti in pri tem morajo pomagati,” odgovarja diplomatsko na napake Šarčeve vlade Jelko Kacin. Med drugim izpostavlja Italijo in njeno žarišče v severnem delu države. Po njegovem mnenju bi morala Slovenija reagirati takoj, ko je bila vzpostavljena karantena v Italiji. Državni zbor in Državni svet pa bosta še v tem tednu sprejela nujne ukrepe, ki jih pripravlja Janševa vlada, sporoča Kacin.

Kot primer lahkovernosti in nezavedanja resnosti situacije je Kacin izpostavil Francijo in njenega predsednika Emmanuela Macrona, ki je prvo kritiziral ukrepe nekaterih evropskih držav, med drugim tudi Slovenije. Sedaj pa je zaradi eskalacije epidemije v Franciji sprejel stroge ukrepe. “Zato danes zvečer vsi voditelji Evropske Unije in Evropske komisije skupaj s Evropskim parlamentom razpravljajo, kaj storiti. in kako ubraniti. Evropska unija bo zaprla vse svoje zunanje meje. Mi kot del zunanje meje smo to že storili in to je naša prednost.”

Diplomatsk, logistični in organizacijski napori
Uradni govorec Kriznega štaba Republike Slovenije Kacin je izpostavil, koliko diplomatskih, logističnih in organizacijskih naporov vlaga Janševa vlada, Civilna zaščite, Slovenska vojska, zdravstveno osebje ter vsi ostali prostovoljci, da bi s sprejetimi ukrepi ublažili širjenje epidemije koronavirusa v Sloveniji. Med drugim je tudi povedal, da je Slovenija pomagala pripeljati mamo z nedošenčkom v Prago. Večjo akcijo, ki jo je uvedla sveža Janševa vlada, je bilo sprostiti tranzicijski promet skozi Slovenijo.

Mi smo prav zaradi zapore meje prisiljeni, ker smo zunanja meja, smo morali narediti diplomatske, logistične in organizacijske ukrepe, zato da smo sprostili stotine, tisoče tovornjakov, ki so se nabirali na slovenski italijanski meji,” je povedal Kacin v oddaji Aktualno v pogovoru z voditeljem Luko Svetino.

Vojsko rabimo za druge stvari, ne da bi nadzirala prebivalce, ali se držijo navodil
Nekatere evropske države, med drugim tudi Srbija, so na svoje ulice poslali vojsko, ki bi nadzirala, ali se njihovi državljani držijo sprejetih ukrepov. Kacin odgovarja, da potrebujemo slovenske vojake v tej krizi za popolnoma druge namene.

Glavna strokovna sodelavka Kriznega štaba dr. Bojana Beovič, premier Janez Janša in zdravstveni minister Tomaž Gantar se trudijo, da bi zajezili širjenje epidemije virusa COVID-19. (Foto: arhiv Nova24TV)

“Vojsko rabimo mi za druge stvari. Rabimo jo za logistično pomoč, za aktiviranje dodatnih kapacitet, za Civilno zaščito bo tudi razvažala zaščitna sredstva. Vojska se pripravlja za tovrstne ukrepe. Več bo tudi helikopterskih prevozov v bolnišnice. Vojska se uri za dnevno dekontaminacijo helikopterjev.  Celo vrsta ukrepov je sprejetih, ki bodo pomagali slovenskemu zdravstvu,” sporoča slovenski javnosti Kacin.

Vsak okužen zdravstveni delavec je dodatna izguba za zajezitev epidemije virusa COVID-19 v Sloveniji
Slovensko javnost je presenetil v začetnih dneh krize velika okuženost zdravstvenega osebja. “Tisto, kar je najtežje, da se virus širi med zdravstvenim osebjem. Ta izpad je zelo težko nadomestiti. V našem klicnem centru dela prostovoljno 104 študenti medicine v različnih turnusih. To je prva rezerva, ki lahko nadomestijo kateraga izmed obolelih zdrastvenih delabvevb.Na poti je ekipa šestih mladih zdravnikov iz Južne Afrike,” opisuje resnost situacije Kacin.

Slovenski državljani se zavedajo situacijo, v kateri se je znašla Slovenija
Uradni govorec Kriznega štaba Republike Slovenije ugotavlja, da večina slovenskih državljanov upošteva sprejete ukrepe Janševe vlade. Po njegovem mnenju si noben slovenski državljan ne želi italijanskega scenarija.

Voditelj Luka Svetina in uradni govorec Kriznega štaba RS Jelko Kacin. (Foto: Nova24TV)

“Pogledate lahko naokrog, je delavni dan, pa ni ljudi, ne vozil. Ljudje se samo disciplinirajo in razumejo, da brez vzajemnosti prevzemajo bistveno večjo odgovornost. Brez samo omejevanja, brez samokontrole najbližjih in celotne družbe ne moremo premagati tega virusa.  Ta virus moremo preboleti. Ne bom rekel, da ga moremo ignorirati, ampak ga moremo izolirati in preprečiti, da bi se nas polastil,” je prepričan Kacin. Več o drugih zanimivih informacijah, ki jih je povedal Kacin, si lahko pogledate v priloženem video.

Luka Perš