Vladni kadrovski standardi vse nižji: Iztok Purič na državnozborskih volitvah prejel zgolj 544 glasov, na županskih pa pogorel že v prvem krogu – a za Šarca to ne predstavlja ovire

Iztok Purič na perdstavitvi za ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo pred odboroma DZ za gospodarstvo in za zadeve EU. (Foto: STA)

Kandidat za ministra ni strokovnjak na področju evropske kohezijske politike, niti nima izkušenj s črpanjem evropskih sredstev. Purič se na letošnjih lokalnih volitvah za župana Kranja ni uvrstil niti v drugi krog. Mnogi so se ob novici, da naj bi ravno Purič postal novi minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo, spraševali, češ, ni bil dovolj dober za župana Kranja, sedaj pa je dovolj dober za ministra? K temu lahko dodamo tudi njegovo neuspešno kandidaturo za poslanca na letošnjih državnozborskih volitvah, kjer je zbral zgolj 544 glasov.

Niso minili niti trije meseci, odkar je v Državnem zboru RS prisegla vlada Marjana Šarca, pa smo že bili priča novemu “zaslišanju” kandidata za ministra. Po seriji afer, ki si jih je v času dvomesečnega ministrovanja privoščil Marko Bandelli – spomnimo samo na zadnjo, v kateri je preko elektronske pošte odkrito grozil kandidatu za župana Komna – , ga je Marjan Šarec z velikim občudovanjem medijev, češ, Šarec je postopal kot pravi šef, pozval k odstopu, Alenka Bratušek pa mu je s sklonjeno glavo prikimala. Bandelli je sedaj “strgan s ketne”, pišejo mediji, zato si menda nihče v koaliciji ne želi, da bi se vrnil med poslance, kjer se zaradi užaljenosti ne bi priključil koalicijskemu “glasovalnemu stroju”.

In kdo bo Bandellijev naslednik? 64-letni doktor znanosti s področja organizacijskih ved dr. Iztok Purič oziroma “prijatelj, ki mi je zelo podoben”, bi dejala mag. Alenka Bratušek. Tisti Purič, ki se na letošnjih lokalnih volitvah za župana Kranja ni uvrstil niti v drugi krog. Mnogi so se ob novici, da naj bi ravno Purič postal novi minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo, spraševali, češ, ni bil dovolj dober za župana Kranja, sedaj pa je dovolj dober za ministra? K temu lahko dodamo tudi njegovo neuspešno kandidaturo za poslanca na letošnjih državnozborskih volitvah, kjer je zbral zgolj 544 glasov.

Purič je v preteklosti 12 let vodil Javni gospodarski zavod Brdo, tam pa “pridelal” kar nekaj afer: leta 2006 je svojim podrejenim zaukazal obrtniška in vrtnarska dela pri hiši mag. Alenke Bratušek, ki je bila v tistem času članica upravnega odbora Brdo; v času slovenskega predsedovanja Evropskemu svetu je oviral postopke varnosti, žalil in hotel fizično obračunati s policisti, ki so zgolj opravljali svoje delo; leta 2012 je bil ovaden zaradi očitkov o zlorabi uradnega položaja ali pravic pri nakupu orientalske preproge, ki jo je leta 2008 dokazano preplačal za okoli 70 tisoč evrov.

O črpanju evropskih sredstev ne ve prav veliko
V uvodni predstavitvi na včerajšnjem zaslišanju je Purič med drugim dejal, da se nima za vsemogočnega in da je uspehe v karieri dosegal skupaj s svojimi sodelavci, ne zgolj zaradi svojih sposobnosti. Označil se je za nestanovitnega, kar naj bi botrovalo temu, da je precej menjaval službe. V zvezi z vodenjem Javnega gospodarskega zavoda Brdo je spomnil zgolj na uspešno predsedovanje Slovenije Evropskemu svetu, ki se je odvijalo pod vlado Janeza Janše, aferam, v katere je bil vpleten, pa se je previdno izognil.

Glede evropske kohezijske politike je ponovil že znano, in sicer, da je potrebno črpanje evropskih sredstev pospešiti, pri čemer bo potrebno za uspeh sodelovati z vsemi zaposlenimi in drugimi ministrstvi. Trenutno stanje na področju črpanja je označil kot kritično. Za svoje ministrovanje si je zastavil pet točk, pri čemer je priznal, da Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ni “niti od blizu videl”.

Na zaslišanju kandidata za ministra so sodelovali tudi poslanci SDS, ki so člani odborov za zadeve Evropske unije in gospodarstva. Mag. Branko Grims je spomnil na nedavne lokalne volitve, na katerih Lista Marjana Šarca ni dobila niti enega župana, in v luči tega dejal: “Predlog za novega ministra je odraz strahotne kadrovske suše in krize Vlade RS. Vprašanje je, če bi sploh lahko pričakovali boljši predlog od vlade, ki jo vodi največji poraženec lokalnih volitev.

Suzano Lep Šimenko je zanimalo, kakšne izkušnje ima Purič na področju črpanja evropskih sredstev, kaj bo storil za zmanjšanje razlik v razvitosti vzhodne in zahodne kohezijske regije ter kako se bo spopadel s problemom nedelujočega informacijskega sistema. Poslanka SDS je kandidata za ministra tudi opozorila, da je trenutna »uspešnost« Slovenije na področju črpanja evropskih sredstev med 10- in 15-odstotna, in da tako ne držijo njegove navedbe o 30-odstotni uspešnosti. “Vidim, da obvladate to tematiko, da ne bom rekel, celo bolje kot jaz,” je priznal Purič.

Eden večjih problemov v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so tudi slabi odnosi med zaposlenimi, kar je v svoji razpravi poudaril Franc Breznik. Ker je Purič v svoji uvodni predstavitvi priznal, da ni strokovnjak na področju evropske kohezijske politike in da nima izkušenj s črpanjem evropskih sredstev, je poslanca SDS zanimalo, ali si je že izbral ožjo ekipo sodelavcev in vanjo vključil koga, ki je na omenjenem področju strokovnjak. Purič jasnega odgovora ni podal.

Boris Doblekar je spomnil na tako imenovano afero preproga, ki se je zgodila v času Puričevega vodenja Brda, in kandidata za ministra vprašal, ali bo Slovenija dobila kredibilnega ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo ali pa se bodo kasneje pojavile težave in bo njegovega ministrovanja predčasno konec, kot smo to že videli pri nekem drugem ministru. Purič je zagotovil, da se to ne bo zgodilo.

Slovenija v tem trenutku tvega izgubo 140 milijonov evrov evropskega denarja, zato je Franca Rosca zanimalo, ali ima Purič že pripravljen načrt za hitro ukrepanje, da se to ne bo zgodilo. Slednji je odgovoril, da se s tem problemom pobližje še ni seznanil, zato odgovora na to problematiko še nima.

Franci Kepa pa je v svoji razpravi Puriču priporočil, naj pripravljavci nove evropske perspektive slednjo približajo manjšim občinam oziroma pripravijo takšne kriterije za pridobitev evropskih sredstev, da bodo tudi realno dosegljivi.

Rezultat glasovanja o primernosti Iztoka Puriča za novega ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo po koncu zaslišanja ni bil presenetljiv, saj so koalicijski poslanci znova delovali kot “uglašen glasovalni stroj”.

H. M.