fbpx

Kadunc se upira razrešitvi z vsemi možnimi manevri: Kožo mu rešujejo dragi odvetniki, toda ti ne morejo prikriti slabega vodenja RTV!

Nekdanji generalni direktor RTV Igor Kadunc je postal direktor STA. (Foto: STA)

Potem, ko je bila seja Programskega sveta RTV Slovenija prekinjena, je postalo jasno, da bo do obravnave pobude za razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca prišlo šele 2. novembra. Programski svetniki pa so nato dobili elektronsko sporočilo od tajnice programskega sveta z dopisom od Kadunčevega odvetnika, da morajo še enkrat poslati svojo izjavo s podpisom, da predlagajo razrešitev in s tem vsak posebej izkazati istovetnost da res vedo, kaj so podpisali. Glede podpisa ene izmed svetnic naj bi namreč obstajal dvom o verodostojnost pobude o razrešitvi.

Glede osvetlitve dogajanja okrog pobude za razrešitev Igorja Kadunca smo poprosili člana programskega sveta RTV Slavka Kmetiča, ki nam je povedal, da je nekdo dal imena podpisnikov v javnost, kar sicer predstavlja kršitev Zakona o varstvu osebnih podatkov. “Težko je ugotoviti, kdo je tisti, ki je dal to v javnost.” 

Ko so imena podpisnikov prišla v javnost, so programsko svetnico Marijo Matildo Orešnik Ocvirk po besedah Kmetiča napadli “njeni prijatelji” iz Društva upokojencev Slovenije, se pravi bivši partijski funkcionarji in jo okrcali kaj se vendar gre. “Ve se kako to v Sloveniji poteka. Potem so jo poklicali še novinarji in ona je verjetno prestrašena zaradi pogovora s prejšnjo kolegico povedala novinarjem to, da pač ni vedela, kaj je podpisala. To se je potem veselo razširilo preko medijev,” je bil jasen.

Kadunc je najel odvetnika
“Kadunc je nato najel odvetnika, ki se je obregnil ob to, da so na enem listu podpisi, zraven pa kot priloga dokumenti,” je izpostavil in dodal, da je odvetnik razvil teorijo, da bi se mi morali podpisati pod te dokumente, saj da iz tega vidika naj ne bi bilo jasno kaj smo podpisali. Ko je naložil predsedniku programskega sveta, da naj pobudo za razrešitev Kadunca umakne, le ta pobude ni umaknil. “Zame je to otroški vrtec, če mene vprašate,” je izpostavil in pojasnil, da bodo na naslednji seji pač podali pisne izjave, da so seznanjeni s tistim kar so podpisali. Zadeva tako v ničemer ne bo v ničemer onemogočila same izpeljave postopkov odstavitve Kadunca.

Foto: STA

Skupina 13 svetnikov poudarja prepričanje, da so izpolnjeni zakonski razlogi za predčasno razrešitev generalnega direktorja Kadunca. Očitke so pobudniki združili v osem točk, med drugim pa Kaduncu očitajo, da je RTV Slovenija med letoma 2017 in 2019 poslovala z izgubo. Pobudniki so prav tako kritično opozorili, da Kadunc ni pripravil programsko produkcijskega in finančnega načrta, ki bi bila sprejemljiva tako za programski svet, kot tudi za nadzorni svet, ki sta pristojna za njuno sprejetje. Zavod  po poročanju STA sicer še nima sprejetega finančnega načrta za leto 2020 in posluje po dvanajstinah.

Kmetič poudarja, da gre za formalnost, ki izhaja iz pravne prakse pred leti, ko je prišlo do zavrnitve ene stvari, ker je sodnik ugotovil, da eden izmed tistih, ki se je podpisal, ni vedel kaj je podpisal. “To analogijo želijo potegniti na RTV-ju v izogib morebitnim sporom na sodišču, tako, da gremo v to, da bo zadeva kristalno jasna in čista,” je izpostavil in ob tem kritično dodal, da imamo v državi tako situacijo, da se človeka ustrahuje in kritizira, ko ta podpiše nekaj, kar nekomu ni všeč. Kakorkoli, v izogib morebitnim težavam bodo vsi dali izjave, da so se zavedali, kaj so podpisali.

Nina Žoher