Kaj bodo rekli v Evropi? Na listi SD kandidiral skrajnež, ki odkrito podpira Putinovo okupacijo Ukrajine

Nekdanji novinar in zvesti član Komunistične partije Ciril Brajer. (Foto: Facebook)

“Grem spat. Upam, da bom zjutraj bral, da je Kijev ruski in bodo končno nehali padati žrtve,” je nedavno zapisal Ciril Brajer, kandidat na lokalnih volitvah leta 2018 na listi Socialnih demokratov, enota Log-Dragomer. Podatek je še toliko bolj nenavaden, ker se v SD deklarativno ograjujejo od Putinove ekspanzionistične politike, toda med njimi so zagovorniki agresije. V Bruslju, pri evropskih socialistih, tega podatka zagotovo ne bodo sprejeli z radostjo.

“Volivci morajo imeti želodec …” je zapisal novinar Vinko Vasle ob dejstvu, da je na listi Socialnih demokratov za lokalne volitve 2018 kandidiral tudi kontroverzni rusofil Ciril Brajer. Vasle: “On je bil novinar Delavske enotnosti. Bil je tudi zvest član partije. Kolegi novinarji smo ga klicali “Čiro Šmarnica”, ker … Vedno je bil na “pravi liniji” … Me pa ne čudi, da so ga dali na svojo listo, ker so se Socialni demokrati identificirali s proputinovstvom in s to agresijo Vladimirja Putina na Ukrajino.” Če to ne bi bila njihova vsebinska poza, potem takšnega človeka niti slučajno ne bi dali na kandidatno listo.

V Sloveniji je rusofilija zlasti v domeni pripadnikov levih političnih opcij. Ljubljanski župan Zoran Janković je celo zavrnil vrnitev Putinovega odlikovanja. S tem je jasno povedal, kdo je in čigav je. Se je pa pozitivno izkazala Anja Kopač Mrak, ki je s svojo gesto vrnitve odlikovanja naredila tisto, kar mora narediti normalen človek. Vasle meni, da so v stranki Levica in Socialnih demokratih večinoma “proputinovsko” nastrojeni. Zagotovo navijajo za Ruse, čeprav se voditeljica Tanja Fajon poskuša izmotavati iz takšnega vtisa.

Odkriti putinofil Ciril Brajer je bil leta 2018 na list SD za lokalne volitve v enoti Log-Dragomer. (Foto: Facebook)

Socialni demokrati so člani evropske skupine socialistov, ki intenzivno brani ozemeljsko celovitost Ukrajine in nasprotuje Putinovi agresiji. To jasno povedo na svoji spletni strani s sporočilom “Stojimo z Ukrajino”. Bodo pa zagotovo težko sprejeli, da ima njihova izpostava iz Slovenije pod vodstvom vplivne evropske poslanke Tanja Fajon v svojih vrstah navdušence nad rusko okupacijo Kijeva. Že koncert celotnega levega establišmenta v Stožicah leta 2013, ko so prepevali “Bandiero rosso” in “Evropa je banda kravatarska”, je dodobra pretresel Bruselj. Tokrat, ko so v igri življenja in varnost celotne Evrope, tovrstni levi protievropski ekstremizem po vsej verjetnosti ne bo ostal spregledan. Odgovor bo vsekakor zanimiv in ga bomo objavili takoj, ko ga prejmemo. Kako goreč podpornik politike Vladimirja Putina je Ciril Brajer, zagovornik razkosanja Ukrajine, pa si lahko ogledate med njegovimi objavami na socialnih omrežjih.

Kandidat na lokalnih volitvah 2018 na listi Socialnih demokratov Ciril Brajer, je povsem odkrit putinofil. (Foto: Facebook)

Brajer. (Foto: Facebook)

Upokojeni novinar in nekdanji zvesti član Komunistične partija Brajer je velik rusofil. (Foto: Facebook)

Brajer podpira Putina. (Foto: Facebook)

Putinofil in rusofil Ciril Brajer (Foto: Facebook)

Ciril Brajer (Foto: Facebook)

Posebej v čislih ima ruske vojakinje. (Foto: Facebook)

Brajer (Foto: Facebook)

Ciril Brajer (Foto: Facebook)

Brajer, kandidat na listi SD leta 2018. (Foto: Twitter)

Brajer Ciril (Foto: Twitter)

Domen Mezeg