Kaj imata skupnega Borut Pahor in Anton Rop? Bančno luknjo

Anton Rop (foto: STA)

Ker mediji že vse od izbruha afere v zelo majhnem obsegu poročajo o odgovornosti Pahorjeve vlade in njegovih ministrov, zakaj tako Pahor kot njegovi ministri niso ukrepali in so dopustili, da se je v državi več kot leto dogajal kriminal izjemnih razsežnosti, bo zaslišanje na preiskovalni komisiji priložnost, da državljani in državljanke na več vprašanj o dogajanju glede pranja denarja v NLB dobimo vsaj nekaj odgovorov.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo vodi poslanec SDS dr. Anže Logar, bo danes zaslišala nekdanja predsednika vlad Boruta Pahorja in Antona Ropa.

Borut Pahor je kot predsednik Socialnih demokratov vodil vlado od jeseni 2008 in mandat predčasno zaključil konec leta 2011. Mnogi ocenjujejo, da je bila Pahorjeva vlada najslabša vlada v zgodovini. Podatki Statističnega urada Republike Slovenije jasno potrjujejo to tezo. Ob koncu mandata prve vlade Janeza Janše, to je konec leta 2008, je bil dolg države 21,8 % bruto družbenega proizvoda ali nekaj več kot osem milijard, ob koncu mandata vlade Boruta Pahorja pa se je ta dolg dvignil na 46,4 % bruto družbenega proizvoda ali več kot 17 milijard evrov.

Odlašanje pri prodaji je pustilo petmilijardno bančno luknjo
Svetovna finančna kriza, ki se je pojavila ob koncu leta 2008, je Slovenijo prizadela bolj kot druge evropske države. Nekatere priče pred preiskovalno komisijo so že povedale, da je bil razlog za to prepozen odziv države in Banke Slovenije. Mnogi so opozorili tudi na to, da je kriza močno prizadela zasebni sektor, v katerem so mnogi izgubili službe, v nasprotju z njim pa je Pahorjeva vlada z brezglavim zadolževanjem ohranjala preobsežen javni sektor.

Kot predsednik republike je Pahor leta 2013 ob objavi stresnih testov, ki so pokazali na petmilijardno bančno luknjo v slovenskih državnih bankah, dejal, da v sanacijo bančnega sistema ne gremo samo zavoljo globalne finančne krize, temveč tudi zaradi lastnih napak v času tranzicije. Ali to pomeni, da je bančna luknja nastala tudi zaradi dolgoletnega odlašanja prodaje NLB, ki so jo vsa leta vodili nastavljeni kadri leve politične opcije, bomo morda izvedeli na ponedeljkovem zaslišanju.

Na zadnjem zaslišanju pred preiskovalno komisijo je nekdanji finančni minister v Pahorjevi vladi France Križanič dejal, da z milijardo opranega denarja v NLB ni bil seznanjen, da pa je Sova o tem obvestila predsednika vlade Boruta Pahorja. Danes vemo tudi, da so bili v okviru političnega vrha o aferi obveščeni še predsednik države Danilo Türk, zunanji minister Samuel Žbogar, notranja ministrica Katarina Kresal, direktor policije Janko Goršek in svetovalec pri predsedniku republike Darko Lubi.

Ker mediji že vse od izbruha afere v zelo majhnem obsegu poročajo o odgovornosti Pahorjeve vlade in njegovih ministrov, zakaj tako Pahor kot njegovi ministri niso ukrepali in so dopustili, da se je v državi dve leti dogajal kriminal izjemnih razsežnosti, bo zaslišanje na preiskovalni komisiji priložnost, da državljani in državljanke na več vprašanj o dogajanju glede pranja denarja  dobimo vsaj nekaj odgovorov.

Anton Rop je sinonim za brutalen klientelizem v času vladavine LDS
V nadaljevanju bo pričal tudi Anton Rop, ki je slovensko vlado vodil od konca 2002, ko je položaj prevzel od novoizvoljenega predsednika države Janeza Drnovška, do konca leta 2004, ko je dolga leta vodilna stranka Liberalna demokracija Slovenije doživela hud poraz na državnozborskih volitvah. Pred tem je bil tudi minister za delo, družino in socialne zadeve ter minister za finance. Kot minister za delo je leta 2000 s pokojninsko reformo zaostril pogoje upokojevanja in znatno zmanjšal letne izdatke za pokojnine. Spomnimo se tudi njegove znamenite izjave iz leta 2002 o nastavljenih političnih kadrih v gospodarstvu. “Politika te je nastavila, jaz sem te nastavil,” je namreč Rop dejal tedanjemu predsedniku uprave Mercatorja Zoranu Jankoviću.

Leta 2010 je Pahorjeva vlada Antona Ropa poslala v Evropsko investicijsko banko, kjer naj bi mesečno prejemal plačo v višini 22 tisoč evrov bruto. V zadnjem času lahko v zvezi z njim v medijih največ beremo o njegovi veliki želji, da bi postal član nadzornega sveta državne SID banke, vendar mu Banka Slovenije zaradi afere izdaje tajnih podatkov ne želi podeliti licence.

C. Š.

 • montyamp

  Hahaha , poslovanje po banditsko :
  https://www.youtube.com/watch?v=_yocf_Hfcj0

  Strpnost med bandit = = = SAMOMOR .

 • totex39

  Neverjetno, kaj vse se razkriva o Pahorju, ampak pri neukih volivcih pa ima še vedno veliko zaupanja. Škoda besed!

  • dež

   Si zelo vljuden v svojem komentarju, ker veva da pri volivcih ne gre samo za neukost.

  • Domoljub, TA PRAV !

   Se strinjam ! Ampak ovce janšistične, ga boste pa vseeno podprle v drugem krogu, a ne ? Šarec hodi redno v cerkev, glasovali boste pa raje za rdečega brezbožnika, a ne ovce ?

   • Vera

    Šarec je Kučanov podtaknjenec, zato vas naj njegovo branje berila pri mašah ne zavede .

  • mona lisa

   Ne vem če ni vse zrežirano saj ne morem verjet da so Slovenci taki idioti.

 • seniorka

  Prve volitve so za nami, v drugo ni vredno volit.

 • dež

  Rop je bil tudi državni sekretar za privatizacijo, bil pa je tudi v upravnem odboru banke Noricum, ki sta jo ustanovili udbovski pralnici denarja LHB Frankfurt in Safti.
  Je vse lepo opisano na povezavi, https://kavarnahayek.wordpress.com/2015/06/05/vzporedna-ekonomija-za-razkosje-jugoslovanske-komunisticne-elite/, se splača večkrat prebrati, da se ne pozabi.

 • mona lisa

  Skupno jima je to da bi oba morala biti že na smetišču ne pa še praskat v politiki.

 • Ana Job

  Oba sta prasca!

  • Mojca pokraculja

   Ej, pozabljamo na njegovo župleno blond presstitutko, ki se je odlično obnesla in v bančni luknji dobro ogrebla.

   • Ana Job

    Ja, iz mojih krajev je, ta opica z ošiljenim ksihtom.

    • Mojca pokraculja

     Ta se je šele “prodala”, zdaj je pa tiho kot rit. No takih VVG seveda ne vidi, pa jo ima pod nosom. No saj tudi sebe ne, ker je zlagana in ponarejena.

     • Ana Job

      Prodala se je najboljšemu ponudniku.

     • Mojca pokraculja

      Matr nima sam riti, še nos ma dobr;)) Ampak oboje zaudarja !

     • Ana Job

      Zdajšnjo blondo na pop, ki ji je podobna ima pa baje Dragonja čez. Res se rade pentljajo s poročenimi politiki. Sam jim jih uspe tudi obdržati.

     • Mojca pokraculja

      Jst sm čist zaostala:)) kera blonda spet ?

     • Ana Job

      Novinarka na pop z dolgo blond kito do pasu.

     • Mojca pokraculja

      A dej, pol se prav da kita dobr vleče :))

     • dob

      Baje se je enkrat na Kureščku prikazala sama sebi in od tedaj ni več normalna.

     • Mojca pokraculja

      Kurešček, se ve kdo zahaja tja !

  • Zgornji

   AAAMEEENNNNNNN !!! ! !!!
   Hvala Ana :-* :-) :-*

 • učko

  Ne vem kaj tukaj sedaj nabijate čez Pahorja?! On ima z bančno luknjo toliko kot Janša. Večina slabih kreditov se je talalo v času Janševe vlade !!! Sicer pa, a je Janša naročil tole gonjo proti Pahorju v volilnem času? Če je tako, potem Janša dela za Kučana, ki forsira komedijanta in prevaranta Šarca !!! Potem je pa res, da Kučan in Janša v bistvu v zaodrju sodelujeta skupaj, kar jaz že dolgo sumim !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Olga_disqus_WT4phmLEC6

   Za bančno luknjo so krivi levičarji!

  • Gru

   Kaj ti budalo nabijas? A je Jansa slucajno vodil NLB? Bajuk se je hotel 2006 in 2007 zelel pozanimat, kaj se dogaja z NLB, pa so ga rezimsi mediji napadli, da se politika ne more vmesavati v nterne posle banke. Banko pa vodijo in so jo vodli levicarski kadri tpred tem pa UDBA. Preden pises bedarije, si sploh preberi kaksno stvar in se izobrazi ofca levicarska … to ni MMC kjer nabijate flosole v plafon, zraven pa eden drugega trepljate po rami, kot pijanci za sankom.

   Pahor pa bi dejasko lahko stanje vsaj malo omilil, pa se je namesto z ukrepi (te mu je ze JJ vlada v odhodu pripravila) se raje ukvarjal z aferami kot je kopirni strj etc. Saj smo leta 2009 in 2010 ja celi dve leti samo poslusali o aferah, Pahor pa se je ukvarjal z JJ namesto, da bi vodil drzavo. Se vec, na koncu je celo dal za Grcijo pomoc, sam pa nato tri leta prepozno zacel implementirati ukrepe, ki mu jih je pripravila Janseva vlada v odhodu 2008.

   Ne ucko ofca. Bo potrebno kaj prebrat ali pa vsaj ne imeti spomin zate ribice.

   • učko

    Precej kar si napisal je res! Samo, če sta bila JaJo in Bajuk cepca, k’ nista smela niti vprašat bankirjev kwa delajo, zakaj je pa pol Pohar karkoli kriv, k’ ravno tako ni smel niti pridn’t na lastno pobudo ?! Nisi objektiven !!!!

  • Beli Sneg

   NLB bankomat levice in leglo in pomoč vzporedne ekonomije rdečkarjev.
   Čakaj tebi ni vse jasno. Kdo forsira Šarca? Nekaj si tle pomešal. Šarec je bil del podpore Jankoviću skupaj s Kučanom. Najarje pozabljate da je bil Šarec v stranki AB.

  • cosmosjasnovidec

   Spelji se bedak.Komunajzer “kurčan” ima oba za svoje orodje tako,da če izpadne eden bo ostal drugi.
   Tovariša “pahorja”je že tako ali tako do konca izkoristil za njegove namene katere je imel.

 • Zgornji

  BANČNA LUKNJA = KRAJA = ROP !!! ! !!!

 • Olga_disqus_WT4phmLEC6

  Oba sta držala vrečo, da so njihovi noter metali in vozili v oaze!

  • anzek

   DA, vendar bi še dodal, da je odgovornost tistega, ki drži vrečo in tistega, ki notri daje, enaka.
   Prepričan sem, da je tudi njima nekaj sedlo na račun!!

 • test

  Tako, sedaj pa smo prisli tako dalec, da moram izbirat med “barbiko”, ki nic ne zna (razen labrat), nic ne naredi ,ki se sprehaja po Sloveniji in pride na volivna soocenja bolj ozgana, kot avstrijske jodl kure, ki se kurijo vsak dan po par ur v solariju, ter med klovnom z delovnimi izkusnjami iz radija GAGA. Me zanima koga sedaj imitira? Samega sebe ai mogoce Serpetinsek njega … Na volivnih soocenjih ni povedal nicesar, mediji levicarski so ga cez noc napumpal na 20%+ samo zato, ker imamo v tej drzavi ljudi, ki so milo receno idioti.

  Tokrat misli, da bom tudi jaz bojkotiral 2. krog volitvev, namrec ne mislim glasovat za ostalih 60% gnilih slovenskih riti, ki se jim niti ne zdi malo odpret pameti s tem, da bi prebrali in se pozanimali, kaj se v drzavi sploh dogaja. Da bi bila ironija se vecja, pa potem taisti en teden po volitvah pisarijo po FB-ju, kako slabe place imajo …. prej pa na referendomu potrdijo zakon, ki bo omogocal financiranje 2. tira in sicer 50 000€ na meter zeleznice.

  • macon

   Navijam za zmago čimbolj norega komunajzarja, naj pač pride čimbolj z barvami na dan, da se bo kak idiot zbrihtal.

   Volit seveda ne bom šel, že zdaj nisem.

 • učko

  Poharja je treba volit’! Ni ne Kučanov ne JaJotov cepec !!!!!!

  • sloustava

   Edmond Burke ima pri tebi se posebej prav! Si tako ainfantilen, da celo povprecen clovek tezko razume, da celo taki sploh obstajajo!

 • sloustava

  Edmond Burke: zlo zmaga ze, ce dobri ljudje ni ne ukrepajo! Slicnost? Po moje ja!

 • sloustava

  Edmond Burke ima pri tebi, infantilnez, se posebej prav!

 • Janez

  Ja?
  Priimek ima pa res – kar ” poveden”.
  Ko
  so po radiu rekli :” Rop pri Drnovšku”
  Smo vsi mislili, da so Drnovška – oropali. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  ZDAJ JE ROP V EU. TAM JE DENARJA VEČ KOT V NAŠI R. SLO.

 • cosmosjasnovidec

  Kaj imata skupnega?Eden je večji lopov od drugega.

 • macon

  Skupnega imata, da sta brezvezna komunajzarja, čeprav moram iskreno priznati, da je bil Rop kot predsednik vlade pravi genij proti komunajzarskim bebčkom, ki so v vlado prilezli za njim.

 • Commie Disposer

  KOKAIN !

 • Commie Disposer

  DROGA NA KVADRAT IN KRAJA DRUŽBENEGA PREMOŽENJA IN PREPIS NA ŽENE IN OTROKE

 • Robert Remse

  :)