fbpx

Kaj je na obravnavi glede arbitraže na Sodišču EU počel predsednik Sodnega sveta Kerševan?!

Predsednik Sodnega sveta Erik Kerševan. (Foto: STA)

Ustne obravnave glede arbitražne sodbe na Sodišču EU se je udeležil tudi predsednik sodnega sveta Kerševan. Ta ni mednarodni pravnik, v ozadju njegovega potovanja pa bi lahko bil postopek imenovanja kandidatov za sodnike Splošnega sodišča EU, na prvi mesti naj bi želeli postaviti Majo Brkan in Nino Savin. Sodni svet je v svojem odgovoru pojasnil, da naj bi se Kerševan obravnave udeležil kar iz svojega osebnega zanimanja … 

Prejšnji ponedeljek se je Sodišče Evropske unije v Luksemburgu na ustni obravnavi ukvarjalo z dopustnostjo tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda kot posledice neizvajanja arbitražne razsodbe, o čemer so že predstavili svoja stališča. Hrvaška vztraja, da omenjeno sodišče za razsojanje v zadevi ni pristojno, saj naj bi bile meje med državami stvar mednarodnega in ne evropskega prava. A slovensko stališče, ki ga je predstavila Maja Menard, je, da je arbitražna razsodba že dokončna, pravnomočna in samoizvršljiva, kot je poročala STA, pa z njenim nepriznavanjem Hrvaška krši evropska pravila in politike.

Na obravnavi naj bi bil prisoten tudi predsednik Sodnega sveta Kerševan
Kot nam je sporočil vir, je bil na obravnavi prisoten tudi predsednik Sodnega sveta Erik Kerševan. Njegova prisotnost tam je vzbudila precej začudenja, je namreč vrhovni sodnik na upravnem oddelku in ne mednarodni pravnik. Z njim naj bi bila še spremljevalka.

Sodišče Evropske unije (Foto: epa)

Je bila pot povezana s kandidati za sodnike Splošnega sodišča EU?
V ozadju bi lahko bila omenjena pot povezana s predlogom sodnega sveta za kandidate sodnikov pri Splošnem sodišču EU. Pojavljale naj bi se namreč težnje, da Sodni svet kot kandidatki na prvi mesti postavi Majo Brkan in Nino Savin.

S Sodnega sveta so nam sporočili, da se Kerševan obravnave Sodišča EU glede arbitraže “ni udeležil uradno in v zvezi s tem niso nastali nobeni stroški proračunu. Obravnavi je prisostvoval iz lastnega strokovnega zanimanja in zaradi okoliščine, da se je v navedenem času udeležil konference v Trierju, ki je v neposredni bližini Luksemburga”.

Predsednik se po njihovih pojasnilih naj ne bi srečal z nobenim od kandidatov za mesto na Splošnem sodišču EU niti naj ne bi bila njegova udeležba na obravnavi povezana s tem postopkom.

Marko Pavliha

Pavliha naj bi pogorel na zaslišanju, Preka pa DZ zavrnil zaradi očitkov o nasilju nad sodelavko
Spomnimo naj še, da je profesor pomorskega prava in nekdanji vidni predstavnik Socialnih demokratov Marko Pavliha pogorel na zaslišanju pred odborom v Bruslju in je bila zato njegova kandidatura za funkcijo sodnika Splošnega sodišča EU zavrnjena. Kot je poročal portal Siol.net, Pavliha o podrobnostih ni želel govoriti, kot razlog pa se omenja tudi anonimno pismo, v katerem naj bi avtor izpostavljal njegove pretekle izjave v zvezi s Hrvaško. Kandidaturo Mira Preka, ki mu šestletni mandat poteče 31. avgusta, pa je državni zbor zaradi domnevnega nasilja nad sodelavko zavrnil že marca.

Rok Krajnc