fbpx

Kdo je naročnik današnjega obračuna Ljudmile Novak z Janezom Janšo v časopisu Večer?

Ljudmila Novak in Milan Kučan.

Nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak očitno nadaljuje s starimi vzorci razmišljanja in delovanja, nadaljuje namreč z rušenjem lastne stranke in celotne slovenske desnice z napadi na Slovensko demokratsko stranko in njenega predsednika Janeza Janšo. S tem se maščuje tudi Mateju Toninu, ki jo je nasledil na mestu vodje NSi, svojo stranko pa je rušila že v času vodenja Andreja Bajuka. To tokrat počenja z intervjujem za Haklov Večer, v pričakovanju Šarčevega odstopa pa je podobno počela že novembra za Petričevo Delo. V času njenega vodenja je sicer stranko obrnila močno v levo.

Na spletni strani časnika Večer v lasti tajkuna Uroša Hakla se je pojavila napoved propagandnega intevjuja režimskega novinarja Uroša Esiha s pomenljivim naslovom “Prav večni predsednik SDS škoduje desnici.” S tem je že iz samega napovednika vidno, da je bistvo vsega skupaj prav razbijanje slovenske desnice in še posebej Slovenske demokratske stranke s 26 sedeži v Državnem zboru ter napadom na njenega predsednika Janeza Janše. Zanimivo, intervju prihaja ravno v času, ko stranke SDS, NSI, Desus in SMC razmišljajo o morebitnem oblikovanju nove desnosredinske vlade.

Foto: posnetek zaslona

Po vzoru levih radikalnih strank Novakova SDS zmerja s “skrajno” desnico
V dolgem intervjuju z Ljudmilo Novak med drugim režimski novinar Uroš Esih, ki je nekritično v petek na Twitterju umrlega Janeza Stanovnika označil kar za “očeta naroda”, čeprav ni imel ničesar s slovensko osamosvojitvijo, evropski poslanki v usta polaga besede, kako nedemokratičen da je sicer povsem demokratično izvoljen madžarski predsednik vlade Viktor Orban. Esih vztraja, da je navezava SDS na Orbana in “posledična legitimacija njegovega avtoritarnega vodenja države škodljivi tudi za slovensko desnico” in ne nazadnje slovensko demokracijo.

“Isti ptiči vkup lete. V Evropski parlament sem bila izvoljena kot članica Nove Slovenije, ki je tudi članica EPP. Zato tudi v Evropskem parlamentu sledim stališčem, ki jih sprejmemo v okviru EPP, kar se je zgodilo tudi pri resoluciji, v kateri je omenjena Madžarska. Šlo je za to, na kakšen način bi Evropski parlament sodeloval pri izvajanju 7. člena evropske pogodbe, ki predvideva neodvisen nadzor v državah članicah nad spoštovanjem vladavine prava. Pri tem pa sta bili omenjeni Madžarska in Poljska, kjer na teh področjih ni zadostnega napredka,” razlaga Novakova.

Naj spomnimo, Madžarska in Poljska sta kljub nadvse uspešnemu sodelovanju v okviru držav članic Višjegrajske skupine trn v peti bruseljskim birokratom, saj se otepata LGBT ideologije, vsiljevanja migrantskih kvot, izvedli pa sta tudi lustracijo sodstva in se očistili starih komunističnih praks.

Sicer pa je nekdanja predsednica Nove Slovenije za Večer še izjavila, “da če kdo s svojimi destruktivnimi ravnanji in neprimernimi tviti škoduje desnici, potem je to prav večni predsednik SDS. To se je v vsej njegovi politični zgodovini že večkrat pokazalo. Najprej s spotikanjem predsednika prve slovenske vlade Peterleta, potem s predčasno razpustitvijo Demosa, kar je pripeljalo do hitre vrnitve levice na čelo države. Tudi leta 2013, ko je zaradi korupcijskega škandala padla desna vlada, največjo odgovornost za to nosi prav on. Če bi gospod Janša takrat pokazal zavezanost k demokratičnosti in želji po desni vladi, bi kot predsednik vlade odstopil in prepustil svoje mesto komu drugemu iz svoje stranke, s čimer bi tedanja desnosredinska vlada obstala”. Naj spomnimo, 2. vlado Janeza Janše so v začetku leta 2013 odnesli medijsko zrežirani protivladni protesti.

Prav tako Ljudmila Novak meni, “da je Janez Janša zaradi svoje destruktivne drže zamudil priložnost za sestavo močne vlade tudi po zadnjih državnozborskih volitvah. Sploh pa, zame ni najbolj kredibilno, ko vrednote in stališča krščanskih demokratov EPP kritizira nekdo, ki je v svojem političnem delovanju naredil ves mavrični prehod, od skrajno leve do skrajno desne pozicije.” Gre za standardne očitke levičarskih voditeljev Janši, ker je bil na začetku 80. let član podmladka partije, s katerega programom in stališči pa se ni strinjal in je poskušal stranko “demokratizirati”. Prav tako bi težko rekli, da držijo besede Novakove, da se je Janša poleti 2018 obnašal destruktivno; po zmagi na volitvah se je namreč želel pogovarjati z drugimi strankami, a ga je levi vladni šestorček s politiko antijanša izoliral, kar se je za veliko napako dokončno izkazalo v ponedeljek, ko je manjšinska vlada Marjana Šarca razpadla.

Ob tem naj opozorimo, da njena retorika in zmerjanje programsko sorodne, sicer pa tudi konkurenčne stranke na desnici, sledi modelu skrajnih levičarjev, ki se borijo za privilegije globoke države in ostanek svojih položajev ter z njimi povezanih zaslužkov. T. i. žlahtna desnica, servilna do režima, je bila sicer vselej velika ambicija zadnjega šefa Zveze komunistov Slovenije Milana Kučana.

Milan Kučan in Robert Ilc, glavni tajnik NSi

V pričakovanju Šarčevega odstopa Novakova podobno že novembra za Petričevo Delo
Podobno je Novakova na vprašanje, kakšna je prihodnja politika NSi, odgovorila že novembra za tovarniško glasilo Delo v lasti Stojana Petriča, da se mora njena stranka zgledovati po svoji sestrski nemški stranki CDU. Novakovo so v intervuju takrat predstavljali kot gospo, ki je z izogibanju skrajnim politikam NSi po izpadu iz parlamenta pripeljala nazaj, zdaj pa želi njeno delo v tej smeri nadaljevati tudi nova generacija na čelu z Matejem Toninom.

Novakova je takrat razlagala, da je prepričana, da bo stranka slejkoprej prestopila okvirje trenutne politične podpore, kar bi ji na naslednjih volitvah prineslo vsaj 10 poslancev, s tem pa tudi večjo težo ob morebitnem sodelovanju v kateri izmed koalicij. Kritiki takšnega prepozicioniranja in oddaljitve od temeljnih vrednost stranke pa Novi Sloveniji napovedujejo propad.

Nekdanja partijska časopisna hiša Delo si naklado rešuje z Ljudmilo Novak, ki kritizira desnico. Foto: TWitter.

Novakova najprej rušila Bajuka in nato smer delovanja stranke usmerila v levo
Kot smo na Nova24TV že poročali, je bilo že od spremembe vodstva stranke in ob umiku njenega prvega predsednika dr. Andreja Bajuka jasno, da se v NSi dogajajo tektonske spremembe. Nova generacija politikov, ki se je prebila v vrh stranke, je postopoma Novo Slovenijo spremenila, kljub skromnemu volilnemu rezultatu, v aktivnega podpornika določenih krogov, ki s svojimi finančnimi in personalnimi povezami obvladujejo pretakanje denarja iz državnih podjetij in iz državno financiranih investicij. Prav proti takim omrežjem naj bi se Nova Slovenija kot krščanska stranka slovenske pomladi aktivno borila.

Andrej Bajuk (Foto: STA)

Kaj se v Novi Sloveniji v resnici dogaja in čigava stranka je postala?
Prehod na pozicije slovenske kapitalske elite, ki je v času tranzicije obogatela na račun izčrpavanja državnih podjetij in poslov z državo, se ni zgodil čez noč. Nova generacija politikov na čelu z Matejem Toninom, ki je spomladi leta 2018 prevzela stranko, je želela Novo Slovenijo spet zapeljati v drugo smer. Ljudmila Novak se je morala zadovoljiti z mestom vodilne kandidatke za evropsko poslanko, bila je izvoljena v Bruselj, zdaj pa bi od tam rada vplivala na poskus formacije nove desno sredinske vlade, so prepričani poznavalci. Prav koalicija s SDS bi namreč lahko znova okrepila volilno bazo Nove Slovenije in stranko rezultatsko dvignila.

Ljudmila Novak je pred volitvami leta 2008 rušila Andreja Bajuka, posledica je bil tudi izpad krščanskih demokratov iz parlamenta. Vrnili so se tri leta pozneje, leta 2011.

Jošt Žagar