fbpx

Kaj meni ulica glede nedavnih groženj s smrtjo? “Za vse to je kriva KUL opozicija, tudi za demonstracije!”

Foto: Nova24TV

“Veste kaj? Dvojna merila so! Že od samega začetka, ko so se dogajale grožnje Janši, so to tolerirali, vse se je toleriralo, to se pravi, da niso bila enaka merila. Če bi bila že v začetku, do tega ne bi prišlo,” je v odzivu na zadnje grožnje s smrtjo Janši in nekaterim drugim vidnim politikov, ki so po pošti prejeli tudi naboje, dejal eden izmed mimoidočih. 

V tokratni oddaji Glas ljudstva, v kateri novinarji naše medijske hiše prisluhnejo mimoidočim na ulici, se je uvodno vprašanje glasilo: “Predsednik vlade, minister Tonin in poslanec Jelinčič so na dom prejeli grožnje s smrtjo, priložen pa je bil tudi naboj za pištolo. Kako komentirate takšna dejanja, ali jih obsojate?” Ob tem smo lahko slišali odgovore, kot so “zelo, zelo neodgovorno, tako nesmiselno, brezobrazno in podlo”, “lahko rečem, da sem brez komentarja, da to ni nivo na katerem se lahko pogovarjamo, sem absolutno proti takšnim zadevam”, “vse skupaj je zelo žalostno, da se zadeva vleče že toliko časa, ne vem kaj bo iz tega”, “ni lepo, da so poslali, ampak politično so upravičeni, ni pa lepo, da se takšne grožnje pošiljajo, nisem za to”, “tega zagotovo ne odobravam, to ne spremeni razmer, gre za resnično podlo dejanje”, “ne podpiram tega, vendar pa meni, da si vsak zasluži, to kar si mora”, “ne vem za kaj gre, veste, sem popolnoma neseznanjen s tem”.

“Upam, da jih bodo dobili in zaprli”, “vsako agresijo, vsake grožnje, ne glede na barvo stranke, močno obsojam”, “ne komentiram, ker je bolje, da ne komentiram za javnost”, “katastrofa, živa katastrofa, to se v enih demokratičnih državah ne bi smelo dogajati, vlada oziroma policija, torej ljudje, ki se ukvarjajo s kazenskim pregonom bi morali ukrepati in to takoj”, “kaj pa vem no, sploh ne vem kaj naj rečem, ampak mislim si sledeče: da če si politik, moraš to pričakovati in to je v bistvu normalno, če se izpostavljaš, to je “akcija reakcija””, meni se zdi normalno. Tudi če grem v gostilno in se ga malo “naberem” in “čvekam kakšne takšne”, tudi lahko pričakujem, da bom kakšno dobil”, “grožnje morajo biti absolutno obsojene v vsakem primeru”, po drugi strani pa – poglejte, kaj se je zgodilo na Floridi, tam so odprti, pri nas pa “kakor da” neki desničarji, pa nismo, nekako je treba razumeti obe strani, nikoli pa groziti”. 

“Lepo ni, a ne, kako naj rečem. Z grožnjami se ničesar ne doseže, ne moraš kar groziti. Nek pogovor je potreben, na drugačen način”, “ne poznam”, “zelo slabo, to ne paše, to po mojem delajo ta levi”, “nisem seznanjena”. Naslednje vprašanje pa se je glasilo: “Menite, da bi morala policija in tožilstvo ostreje ukrepati proti tovrstnim grožnjam?” Starejši gospod je izrazil prepričanje, da “ostreje, to je vse preslabo, naprej pa morajo odkriti, kdo je to sploh napisal, potem pa na sodišče in zapreti za nekaj let”. Gospa srednjih let pa je dejala, da “je to zelo težko, misli pa, da bi bilo verjetno treba bolj konkretno ukrepati, to ni nivo komunikacij, niti ne odnosa, do ljudi na splošno, na takšen način tega ni mogoče reševati, vsaj tako meni”. Še en gospod poznih srednjih let pa je prepričan, da “ima vsak svoje delo, in da naj vsak opravlja svoje delo, in da tudi policaji vedo zakaj so”.

Foto: Nova24TV

Starejši gospod je prepričan, da se “morajo držati zakonov, da je policija premila glede tega, če je nekaj zrelo za kazenski postopek, saj bi bilo to obvezno treba preganjati”. Nek drug starejši gospod pa je na podvprašanje, ali meni, da policija dovolj resno obravnava takšne grožnje, odvrnil, da “jih do sedaj ni, upa pa da jih bo od sedaj naprej, ker to je pa že malo prehuda”. Spet nekdo drug pa je odvrnil, “da se na zakonodajo v takšni meri ne spozna in ne ve, kako je bilo do sedaj, ampak misli, da so tovrstne grožnje že po obstoječem zakonu, nekako poskus umora. Seveda, pa je takšne stvari treba …”. Še nekdo pa je odvrnil: “Veste kaj? Dvojna merila so! Že od samega začetka, ko so se dogajale grožnje Janši, so to tolerirali, vse se je toleriralo, to se pravi, da niso bila enaka merila. Če bi bila že v začetku, do tega ne bi prišlo.” Še nekdo pa je dejal: “Saj je to že vse predpisano z zakonom.

Foto: Nova24TV

Kaj pa lahko policist? Nekdo se zadevi malo izogne, pogleda stran, ali pa direktno pogleda, odvisno od situacije”. Mlajši moški pa je izrazil prepričanje, da “če jih dobijo, da so strogo procesirani, če jih pa ne dobijo, pa pač niso”. Ženska poznih srednjih let pa je prepričana, “da za grožnje vsekakor. Kako policija reagira na to, v glavnem, kar tako ne moreš groziti vsepovprek.” Še zadnje novinarsko vprašanje pa se je glasilo: “Je za takšno stanje duha kriva opozicija KUL, ki ni obsodila brutalnih pozivov k ubijanju na protestih?” Odgovori so bili naslednji: “to je vse opozicija kriva, brez nje tega sploh ne bi bilo. Tudi demonstracij ne bi bilo. Sploh ne vem, kaj nam manjka. Jaz ne občutim, da bi bilo slabše kot prej, ko je bila druga vlada, ne vidim nobene razlike, te pa samo jokajo in jamrajo.

Foto: Nova24TV

Najhujši pa je tisti Šarec, ki je imel v rokah vlado, pa je vse skupaj vrgel v koš, za kar so bili krivi njegovi “levi”, sedaj so pa Kul koalicija, kar je zelo smešno”, “besede  veliko, in povedo, sam govor pa na nek način veliko prenese, kar je način komuniciranja, ki ni primeren za nikogar, ne za nas navadne državljane, ne za tiste, ki so na čelu naše države”, “ne vem, ne spremljam toliko, korektno bi moralo biti vse eden do drugega, vse bi moralo biti enako, ne da eden po drugem ves čas tolčejo”, “nedvomno, zagotovo opozicija priliva olje na ogenj in s tem povzročila takšno stanje kot je, in da se to samo stopnjuje, vse od tistih začetnih, bolj nedolžnih groženj pa vse do takšnih, kakršne so sedaj ekskalirale, ki so dejansko nesprejemljive za ta čas”.

Foto: Nova24TV

“Ja, veliko pa tudi novinarji RTVS, Levica pa sploh, tista skrajno leva”, “grožnje sploh niso primerno ravnanje, opozicija pa je slaba. Ne dela tega, kar naj bi opozicija delala”, “vsako agresijo je treba obsoditi, ne glede na to proti komu je usmerjena, ali na politika ali na koga drugega. Iz politikov se lahko delamo norca, ker so javne osebnosti, ampak to je pa druga stvar, grožnje so pa grožnje, to pa nima veze s tem”, “seveda, normalno, pa del tožilstva, sodstva, tudi del policije. In ob vsem tem je prišlo do tega, ker se od začetka ni ukrepalo tako kot bi se moralo”, “opozicija, to je čisto normalno, lahko jo obsodiš, lahko je ne obsodiš, kakor ti paše in kakor ti je všeč”, “levičarji so svoj svet, ne morem česarkoli dodati”.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Domen Mezeg