fbpx

Kaj o Tanji Fajon razkrivajo njena govorica telesa, zapletanje jezika in vse večja agresija?

Tanja Fajon in Marcel Štefančič (Foto: posnetek zaslona)

V ponedeljek je evropska poslanka in nova vodja Socialnih demokratov Tanja Fajon v prijateljskem vzdušju nastopila v oddaji Studio City. Čeprav Fajonova kot bivša televizijska novinarka obvlada komuniciranje in se pred kamero počuti domače, je tokrat presenetila z manjšim spodrsljajem, saj se ji je nerodno zapletel jezik, nato pa se ji je še zareklo. Spodrsljajem, kakršen se je zgodil Fajonovi pogosto botruje dinamika notranjega razmisleka in pogovora v živo, je za spletni portal Nova24TV povedal strokovnjak za govorico telesa in politični analitik Edvard Kadič, ki je komentiral tudi vse večjo agresijo, ki jo izkazuje Fajonova. Po Kadičevem mnenju tako skuša utrditi skrajno levi del političnega prostora, že v bližnji prihodnosti pa bi lahko postala precej bolj zmerna in povezovalna.

Pred kratkim je vodenje stranke Socialnih demokratov prevzela evropska poslanka Tanja Fajon, sicer znana po dokaj radikalnih stališčih, pa tudi po svoji nadarjenosti za komuniciranje. Mnogi smo bili tako presenečeni ob njenem ponedeljkovem gostovanju v oddaji Studio City na TV Slovenija, kjer se ji je pri besedah “lopijo kompja” najverjetneje nekoliko zapletel jezik, le nekaj sekund kasneje pa se ji je nerodno zareklo “najdemo uspeti najti.”

Spodrsljajem, kakršen se je zgodil Fajonovi pogosto botruje dinamika notranjega razmisleka in pogovora v živo
Mnogi so bili ob tem še toliko bolj presenečeni, saj je Studio City oddaja, ki je Fajonovi naklonjena in tudi pogovor je potekal v precej prijateljski atmosferi. Zato smo se z vprašanji obrnili na strokovnjaka za govorico telesa in političnega analitika Edvarda Kadiča, ki uvodoma pove, da je lahko razlogov za tovrstne spodrsljaje, t. i. “lapsus lingae”, lahko veliko in tudi znanost si ni enotna glede vzrokov: “Veliko vrednost jim je npr. pripisal Freud, ki je trdil, da vsak tak spodrsljaj razkriva nezavedne želje, motive, prepričanja itd., različni vplivni filologi (npr. Meringer) pa so takšne spodrsljaje primerjali z bananimi olupki med govorjenjem.” Moderne teorije, ki podporo iščejo v nevroznanosti pa na primer govorijo predvsem o motnjah pri prekrivanju različnih mrež (semantična, fonetična …), kjer se tvori govor.

“Zelo težko torej govorimo o konkretnih razlogih, glede na izkušnje pri pripravah na nastope pa velja omeniti, da jim pogosto botruje dinamika notranjega razmisleka in pogovora v živo, kjer pride do razlike med pričakovanimi in dejanskimi vprašanji,” o spodrsljajih, kakršen se je zgodil Fajonovi še pove Kadič.

V nadaljevanju glede nastopa Fajonove v oddaji Studio City Kadič pove, da ima kot bivša televizijska novinarka veliko izkušenj pred kamero in je na sploh zelo dobra v takšnih nastopih. “Tudi tokrat ni razočarala. Umirjen nastop in jasna artikulacija brez hitrih sprememb razpoloženja, kažeta na dobro pripravo, predvsem pa na dobro zavedanje sebe in prostora in kamer okoli sebe,” za spletni portal Nova24TV pove Kadič.

Edvard Kadič (Foto: posnetek zaslona)

Tanja Fajon vse bolj agresivna, da bi utrdila skrajno levi del političnega prostora
V zadnjem času pa smo priča tudi vse večji agresiji Fajonove pri njenih nastopih in njenih aktivnostih na družbenih omrežjih. Med drugim je nedavno kritizirala tudi svojega predhodnika na mestu predsednika SD Boruta Pahorja.

Analitik Kadič je za Nova24TV spregovoril tudi o tem: “Tanja Fajon je, posebej odkar je evropska poslanka, postala precej radikalna v svojih stališčih. Glavnina njenih nagovorov se vrti v trikotniku Orban-Migranti-AntiJanša, kar pa je v precejšnjem nasprotju z idejo povezovalnosti, ki jo je promovirala še med zadnjimi volitvami za Bruselj.” Njeno napadanje vsega, kar nima močnega levega političnega predznaka, še posebej pa nekritično zagovarjanje odprtih meja za vsako ceno in govorjenje o “diktaturi” Janeza Janše, sproža nekaj nelagodja tudi znotraj članstva stranke SD, kot na primer pri županu Ilirske Bistrice Emilu Rojcu.

“Takšna radikalna pozicija je verjetno del strategije za prihajajočo jesen in nato volitve, kjer se skuša trenutno utrditi skrajni del levega političnega prostora, prepotrebne volivce pa potem nabirati proti sredini,” sklene Kadič, ki pričakuje, da bo kot nova vodja SD precej bolj zmerna in povezovalna že v bližnji prihodnosti.

Rok Krajnc