Kaj pa objektivna odgovornost za krajo? Pregrešno drago maketo 2. tira bodo zgolj umaknili s prizorišča, odpustili naj bi tudi dve uslužbenki!

Foto: STA

Direkcija RS za infrastrukturo je danes obvestila agencijo za varstvo konkurence (AVK), naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira skladna s predpisi. Od izvajalca bodo zahtevali, da do ugotovitev AVK umakne maketo in prekine vse aktivnosti v zvezi z njo. Glede na očitno krajo pri razpisu, na katerem smo davkoplačevalci za nesramno drago maketo plačali kar 133.590 evrov, bi moral skladno z objektivno odgovornostjo odstopiti najmanj minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, kot to velevajo visoki politični standardi v urejenih demokratičnih državah, na katere se je premier Cerar vseskozi skliceval. Namesto njega naj bi odpoved delovnega razmerja dobili uslužbenki tega ministrstva. 

Maketa drugega tira Divača-Koper je val razburjenja povzročila potem, ko je v ponedeljek v javnost prišla informacija, da naj bi bila preplačana. Prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko je v torek pojasnil, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napake. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule “niso bile ustrezno korigirane”.

Zaradi zapleta Topolko ne namerava odstopiti, sta pa po neuradnih informacijah STA minuli teden dve uslužbenki direkcije zaradi tega primera že prejeli odpoved delovnega razmerja.

Posel je dobilo še enkrat dražje podjetje
Ponudbi za maketo sta poslali podjetji RPS in Art Rebel 9; prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Če bi se komisija držala navodil iz razpisne dokumentacije, bi moral izdelavo makete gladko dobiti cenejši ponudnik, na koncu podeljene točke pa se ne ujemajo, pa čeprav naj bi Art Rebel 9 ponudil po kakovosti boljšo rešitev.

Odkritje makete drugega tira. (Foto: STA)

Revizijo postopka lahko poleg AVK zahtevajo tudi drugi zagovorniki javnega interesa – Komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo. V primeru morebitnega dogovarjanja med ponudniki pa bi se lahko s primerom ukvarjala tudi policija.

C. Š.

 • Sredina

  To podjetje bi posel dobilo v vsakem primeru, ker drugo niti ni izpolnjevalo razpisnih pogojev, kjer je bil kot pogoj navedena interaktivna maketa projekta

  Očitno je prišlo do kartelnega dogovarjanja, glede na to, da je ponudnik, ki je izgubil, na koncu podizvajalec izbranega ponudnika

  Kakšna pa je dejanska vloga ministrstva pa naj pokaže revizija DRK-ja

 • bednick

  Cerar je že tako razvrednoteno etiko v Sloveniji še bolj razvrednotil .

  • stajerc5

   Ce nekaj nima vrednosti, sploh ne mores razvednotiti. Etika v minisu bi lahko bila mala ali velika svinjarija, odvisno od nizine (ali velikosti- kakor ti pase) minusa.

   • bednick

    Jabolko ne pade daleč od drevesa.

 • pesjanar

  Lopova Cerarja in njegovo kamarilo pregnat iz Slovenije in nikoli več vrnitve,ko se baraba oglasi po TVju mi dnevna soba zaudarja ,zato moram prekleto pazit da preklopim program…?

 • stajerc5

  Malo sem pogledal v kurnik in sem verjetno prvic videl, da vse kure serjejo po svojih- “nasih” drugotirnih specialistih!!!
  Se bo zanimivo na volitvah!

 • bednick

  Na fotografiji zgoraj se pa še najdejo budale, ki zijajo v to barabijo.
  Če bi bilo še kaj poštenja na svetu, bi moral to maketo nekdo celo požret.

 • Striker

  Če bojo na “2. tiru” ukradli polovico, ne vidim razloga, zakaj bi bila maketa pol cenejša?

 • Ryuk

  Kot kaže bomo še enkrat šli na referendum. Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi Vilija Kovačiča. Ustavni pravnik, ki je otrokom razlagal demokracijo, je bil nedemokratičen.

 • tomven

  “Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule “niso bile ustrezno korigirane”….” tako pokvarjeno, bebavo izjavo lahko poda samo idiot. Pa saj to v končni fazi tudi so, vsi z cmeravim na čelu.

  • črnaovca

   Koliko ponudb je bilo? Samo v primeru d jih je bilo več kot 100 je opravičljiva uporaba excela vse ostalo se da preveriti na roek. Vse skupaj je dokaz neumnosti državne birokracije ki ne zan ne misliti ne uporabljati računalniških orodij

 • Aton

  Kako hitro znajo poiskati nadomestne krivce!

 • Aton

  Tudi, če se delavci zmotijo, je Topolko tisti, ki prevzema odgovornost in zasluge (ki se jih ne brani, ko jih drugi naredijo zanj).

 • črnaovca

  Ne odpustiti, nagnati bi morali še državnega sekretarja in odstopiti ministra.

 • črnaovca

  Kakšno točkovanje neki to je samo da se potem lahko dodeli posel prijateljem. Najprej se pogleda če ponudba ustreza razpisu, potem cena na koncu, sklene pogodba na filsen rok in ceno. Za kaj takega ne rabiš ne računalnika ne excela ( ki ga tako ne znajo uporabljati) rabiš samo malo zdrave pameti, česar pa naši birokraciji tako ali tako manjka.

 • milanček

  pa še čistilko ker ni dobro pometla , stvari pod preprogo seveda! Banda lopovska, potolčt!

 • VERRZIFIKATOR

  Durak Miroslavljevič Mironov

  POTEMKINOVA PROGA

  Ni Potemkin le vasi postavljal,
  da bi Katarino fasciniral,
  Krim na videz s tem koloniziral,
  še drugje je svoj ugled zastavljal.

  Novi se Potemkin nam rojeva,
  lutka je nerodna in lesena,
  kot Ostržek je produkt polena,
  čas njegov izteka se, mineva.

  Pa Potemkin sklene pred odhodom,
  da si spomenik vsaj kak postavi,
  manjši kot so nagrobniki pravi,
  tudi če bo skrit za stranskim vhodom.

  Se omisli naš Potemkin proge,
  zgolj maketa je miniaturna,
  na pogled uborna, vsa obskurna,
  predmet je politikantske vloge.

  Ker očesu skoraj je nevidna,
  mastno jo Potemkin je preplačal,
  da spomin se nanj vsaj kdaj bo vračal,
  misel že v osnovi je stupidna.

  S tem presežena je vsaka mera,
  kar zakriva carska kamarila,
  z njo prodana zlajnana trobila,
  drugega da to propad je tira.

  Ni Potemkin le vasi postavljal,
  varal tam na Krimu cesarico,
  če povemo vso na mah resnico,
  se z maketo revež je poslavljal.

 • Franjo Trojner

  Z davkoplačevalskim gnarom delajo, ko
  svinja z kurbosom!
  A zdaj je pa excel kriv? Ne ga srat no! Če bi minister Gašperšič in prvi mož direkcije za infrastrukturo Topolko morala dati 133.590 € iz svojega žepa bi še kako dobro pregledala vsako ponudbo, mar ne? Odstopita naj takoj oba! In Katićeva, Celec Kolarjeva, Klemenčič, Makovec Brenčičeva, Rjavec, Židan, Mrakova in tako po spisku s Cerarjem na čelu vsi in to takoj! Ta Cerarjeva vlada/koalicija uničuje našo državo in našo prihodnost. Da pa je paradoks še večji, pa danes znova proti Cerarjevi vladi/koaliciji štrajka javni sektor, ki je na zadnjih volitvah to vlado tudi izvolil.

 • učko

  Zdej so ene dve revi žrtvovali in jih pahnili v “smrt”, da bi s tem ustvarili vtis, da je bila napaka s tem odpravljena. Banda lopovska !

 • anzek

  Bravo Vili, bravo Lucija!!!!

  Še enkrat se se je pokazala beda znanja “ustavnega pravnika” Cmerarja!! Več kot očitno je, da je njegov doktorat hudo vprašljiv: ali mu ga je kupila njegova mama…. “vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje” ali ga je dobil na podlagi zaslug udbomafije!!

  In ta osebek naj bi šel nazaj predavat študentom?? Saj se mu bodo še krave smejale!!

 • rrrrr

  Sklepni račun za 3. razred ljudske Šole:
  Če te Mirko že pri maketi nategne 15 krat, kolikokrat te bo šele pri gradnj?

 • dež

  Sprašujem se, čemu je maketa za 100 K€ sploh namenjena, kakšna je njena vloga pri tem projektu ? Jaz jo ne vidim, razen bližajočih se volitev, kjer vsak € v kampanji pride prav.

  • Slovenec 33

   Kakšna maketa ?
   Katera maketa ?
   Morda je bilo nakaziko za supermana, ali za piščance.

 • Olga_10

  Denar za “maketo” naj vrnejo v proračun! Cerar, ki nas spet pufa preko “menic”, naj pa takoj odstopi!

 • janez cepec

  no ja, zdej se j’ pa res izkazau, de, če je bla maketa preplačana za pou, o poj tud drug tir koštou namest miljardo pa pu, tri miljarde. jebat, ga takle mamo.
  sm pa že reku, de tako, kaj kurac tako, bolš maketo nardi moj 4 letn unuk. kupem mu mau plastelina, pa vodene barvice, pa j’ fertik deu. za gajbo pira bi se zmenil, pir je za mene, de se zstopmo

  • traktor

   Če te tkole berem, se mi zdi da so stvari res enostavne. A s ti prepričan, da tebe tud ni kter iz plastelina naredu, pol kje že eno gajbo ruknu.

   • janez cepec

    mene so delal na tradicionaln način, dočim tebe je fotr devu tko, de ga je na mizo zdrku, za ostalo so pa muhe poskrbele

    • MEFISTO

     Ti si ročni izdelek.

     Pa muhe so bile zraven, ko te je foter šricnil na tla, če uporabim tvoj recept, ki si ga nedavno objavil.

    • traktor

     Men se zdi, da so mel namest plastelina drek med prsti, namest pira je mogu bit kak šnops.

 • domovina mili dom

  Orodje se kvari. Kaznovan mora biti tisti, ki je to orodje na oblast sforsiral.

 • Slovenec 33

  Tatovi so rekli, da so maketo plačali.
  Levaki ne morejo iz svojih notorično lažnivih okvirjev.
  Verjetno bomo prej dočakali vesoljce, kot pa videli poštenega komunista, ki se je že velikokrat preoblekel v nekj novega.
  (Volk dlako menja, nravi nikoli).

  • slosin

   … kakšna je razlika med yetijem in poštenim levičarjem…………….yetija so menda že videli…

 • MEFISTO

  Zdaj so pa našli dve grešni kozlici., ki sta delali po direktivah nadrejenih.

  Da jih ni sram!

 • xtc

  Gašperšiču zarubit za teh 130 jurjev premoženja-in voila.

  • FRANC3

   Podpišem.

 • FRANC3

  Vsa ta zmešnjava govori o visoki strokovnosti kadra na ministrstvih. Če bi jim dal čuvat ovce, bi jih polovico izgubili, polovico pa zapravili. In taki strokovnjaki si upajo zahtevati višje plače. Da jih ni sram!
  Vsak osnovnošolec bi že od daleč videl, da najdražja ponudba ne more dobiti največ točk za ponujeno ceno. Še bedaki se jim lahko smejejo.
  Sploh pa se vprašam: Kakšen namen bo sploh imela maketa, če je že vse določeno: Trasa proge, predori, postaje, vplivno področje,…Da bodo pa osnovnošolci hodili gledat maketo, je pa 130.000 € preveč. Potem pridejo pa še tekoči stroški razstave. Očitno si eni že manejo roke ob novih delovnih mestih in zaslužkih.

 • francelj3

  Kleptokratska republika Slovenija.