Kaj pa objektivna odgovornost za krajo? Pregrešno drago maketo 2. tira bodo zgolj umaknili s prizorišča, odpustili naj bi tudi dve uslužbenki!

Foto: STA

Direkcija RS za infrastrukturo je danes obvestila agencijo za varstvo konkurence (AVK), naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira skladna s predpisi. Od izvajalca bodo zahtevali, da do ugotovitev AVK umakne maketo in prekine vse aktivnosti v zvezi z njo. Glede na očitno krajo pri razpisu, na katerem smo davkoplačevalci za nesramno drago maketo plačali kar 133.590 evrov, bi moral skladno z objektivno odgovornostjo odstopiti najmanj minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, kot to velevajo visoki politični standardi v urejenih demokratičnih državah, na katere se je premier Cerar vseskozi skliceval. Namesto njega naj bi odpoved delovnega razmerja dobili uslužbenki tega ministrstva. 

Maketa drugega tira Divača-Koper je val razburjenja povzročila potem, ko je v ponedeljek v javnost prišla informacija, da naj bi bila preplačana. Prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko je v torek pojasnil, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napake. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule “niso bile ustrezno korigirane”.

Zaradi zapleta Topolko ne namerava odstopiti, sta pa po neuradnih informacijah STA minuli teden dve uslužbenki direkcije zaradi tega primera že prejeli odpoved delovnega razmerja.

Posel je dobilo še enkrat dražje podjetje
Ponudbi za maketo sta poslali podjetji RPS in Art Rebel 9; prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Če bi se komisija držala navodil iz razpisne dokumentacije, bi moral izdelavo makete gladko dobiti cenejši ponudnik, na koncu podeljene točke pa se ne ujemajo, pa čeprav naj bi Art Rebel 9 ponudil po kakovosti boljšo rešitev.

Odkritje makete drugega tira. (Foto: STA)

Revizijo postopka lahko poleg AVK zahtevajo tudi drugi zagovorniki javnega interesa – Komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo. V primeru morebitnega dogovarjanja med ponudniki pa bi se lahko s primerom ukvarjala tudi policija.

C. Š.