Kaj pa poznavanje vsebine zakonov? Poslanec Matjaž Nemec s svojim “nitkanjem” spet brcnil v temo!

Matjaž Nemec (Foto: STA)

Sova zlorabljena za nadzor nad slovenskimi državljani? Direktor Stušek bo moral marsikaj pojasniti, če bo hotel zaščititi agencijo in svoje ime. Knovs mora odreagirati,” je zapisala poslanka iz vrst LMŠ Jerca Korče in označila predsednika Knovsa Matjaža Nemca. Nemec se je res kmalu odzval in pojasnil, da Sova lahko pridobiva informacije o osebah in organizacijah, ki v povezavi s tujino ogrožajo nacionalno varnost. Predsednika vlade Janeza Janšo in notranjega ministra Aleša Hojsa je vprašal, na podlagi katerega člena zakona o Sovi lahko direktor Sove Janez Stušek sledi slovenskemu državljanu na območju Republike Slovenije. Danes pa je prek Twitterja premiera tudi povabil na sejo Knovs, češ da ima odgovornost pojasniti vlogo Sove na včerajšnjih protestih oziroma na kateri zakonski podlagi je Janšo Stušek obveščal o dogajanju.

Šlo je namreč za tvit premiera Janeza Janše, iz katerega je razvidno, da mu je direktor Sove Janez Stušek poslal sporočilo oziroma fotografijo kvazi žvižgača Ivana Galeta, ki se je očitno tudi sam udeležil protestov. Raziskovalna žilica poslanke LMŠ Jerce Korče je v hipu zaznala sumljivo navezo in sporno delovanje direktorja Sove, logično sklepanje in efektivnost pa je sta tudi značilni lastnosti našega najljubšega intelektualca Matjaža Nemca, zato ni čudno da je po hitrem postopku ukrepal. Očitno pa tudi portal Večer nima v navadi, da bi preveril dejstva, saj je zgodbo na hitro pograbil in o njej tudi poročal.

Zadeva je namreč taka, da po treh minutah raziskovanja po družabnih omrežjih lahko ugotovimo, kdo je bil v resnici avtor Galetove fotografije. Še več, avtorica Nina R. C. se je na Facebooku celo pritožila, da so si prisvojili njene fotografije, brez da bi ji plačali honorar za avtorske pravice. Jasno je torej, da je Stušek fotografijo dobil na družabnem omrežju, nič pa ne kaže na to, da bi na protestih kogar koli zalezoval in v vlogi tajnega agenta Janši pošiljal fotografije udeležencev protestov. Mimogrede, precej zanimivo je, da nobenemu mediju ni uspelo posneti Galeta ali pa so se morda načrtno odločili, da njegove prisotnosti ne bodo obešali za veliki zvon.

Vir: Facebook

Na javnem kraju lahko snema vsak

Na Twitterju se je na to temo oglasilo še nekaj komentatorjev. Nekdanji notranji minister dr. Vinko Gorenak je pripomnil, da bi “Nitka” lahko poznal zakone. Na javnem kraju namreč lahko snema vsak in s tem ni prav nič narobe. Tako da, četudi bi Stušek dejansko bil na prizorišču in tudi posnel fotografije udeležencev protesta oziroma fotografije nasilnih protestnikov, v tem dejanju ne bi bilo prav nič spornega. Gorenak je še opomnil na Nemčevo navado: znano je namreč, da rad ponareja in sprevrača dejstva, včasih pa si kaj tudi preprosto izmisli. Tako je bilo na primer tudi pri aferi Malalan, kjer je na njegovem zelniku zrasel dogodek z vojakom, ki naj bi puško nameril v glavo civilista. Da o curljanju informacij novinarkam, predvsem POP TV-ja, niti ne govorimo.

Prav tako se je v zadevi odzval tudi državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, ki je opozoril na to, da želi opozicija, ki naj bi stala za protesti, preusmeriti pozornost. Spomnil pa je tudi, da Korčetova funkcijo direktorja Sove razume predvsem skozi oči zaposlovalca ljubic nekdanjega predsednika vlade v agenciji. Komentar je po vsej verjetnosti letel na nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca in lepo Natašo, ki jo je zaposlil na Sovi.

Korčetovi je odpisala tudi poslanka Anja Bah Žibert, in sicer da je s svojo izjavo brcnila v temo. “Čudi pa me, da nisi pokazala nobene zaskrbljenosti, ko je pred dnevi prišlo do popolne politične zlorabe Knovsa. Sedi 1,” je izjavo poslanke LMŠ ocenila Bah Žibertova. Pred dnevi je namreč Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) ponovno opravila nenapovedan nadzor na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), Generalni upravi Policije (GPU) in na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Predvsem jih je zanimalo, kaj se dogaja z direktorskim položajem Darka Muženiča, ki si želi vrniti na svoj nekdanji položaj v Sovi, marca je bil namreč razrešen. V nos jim gre še vedno tudi Hojs, ki je odredil revizijo preiskav nekaterih odmevnih afer, med drugim tudi revizijo afere NLB gate, v katero naj bi bila vpletena mati Korčetove. 15. oktobra se je nenapovedanega nadzora na Sovi udeležila tudi Korčetova, ki je ravno zaradi omenjene povezave ne bi smeli postaviti v to vlogo.

Če sklenemo, tviti poslanke Jerce Korče in predsednika Knovsa Matjaža Nemca so naravnost smešni in povsem nepotrebni. Še bolj nepotrebna pa bo seja Knovsa, če bo ta prihodnji petek zares potekala. Zdi se, da omenjeni niti ne vedo kaj počnejo, saj je vse skupaj na nivoju otroškega vrtca, Nemec oziroma “Nitka” pa svoji vlogi več kot očitno ni dorasel. Kar je sicer evidentno že iz tega, da je do mature prišel šele malo pred svojim tridesetim letom.

Sara Kovač