fbpx

Kaj pa vaša vest? Dragan Matić je bil v času kampanje za ljubljanskega župana oster nasprotnik gradnje kanalizacije čez vir pitne vode v Ljubljani, odkar je postal glavni okoljski inšpektor, je na strani Jankovića!

Foto: STA

“Danes smo se s kolegi srečali s krajani in lastniki zemljišč, kjer se izvaja projekt C0, ki povezuje tri občine – Ljubljano, Vodice in Medvode. Mestna oblast brez soglasij lastnikov posega v prostor in dnevno spreminja traso za odpadne kanalizacijske vode. Trasa poteka na območju podtalnice in popolnoma brez nadzora. Nemočni lastniki prekopanih njiv in vrtov pa so pač postavljeni pred dejstvo. To prakso bomo odločno spremenili,” je Matić 27. oktobra lani zapisal na Facebooku.

Če je bil Dragan Matić iz SMC še pred dobrim letom dni, ko je sodeloval v kampanji za mesto ljubljanskega župana, močno zaskrbljen zaradi gradnje kanalizacije čez vir pitne vode v Ljubljani in je govoril o spremembi prakse, pa se je zdaj zavil molk in v pasivnost, in to kljub temu, da je zasedel mesto glavnega okoljskega inšpektorja.

Njegovo imenovanje sprožilo val zgražanja
Potem ko so na predlog ministra za okolje in prostor Simona Zajca razrešili glavno inšpektorico inšpektorata za okolje in prostor Dragico Hržico in jo nadomestili z Matićem kot vršilcem dolžnosti, je to sprožilo nemalo zgražanja. Matić, ki sicer sploh nima izkušenj na področju varovanja in nadzora okolja, namreč velja za vidnega člana stranke SMC, tej pa pripada tudi minister. Očitno je, da je Zajc presodil, da bodo doktorju zgodovinskih znanosti zadostovale izkušnje, ki jih je pridobil kot nekdanji poslanec SMC v državnem zboru.

Gradnja kanalizacijske cevi C0 čez vodovarstveno območje utegne ogroziti pitno vodo prek 500 tisoč uporabnikom, župan Zoran Janković, minister Simon Zajc in glavni okoljski inšpektor Dragan Matić pa še naprej dopuščajo povsem protipravno in strokovno zgrešeno investicijo. Še posebej v luči nedavnih ugotovitev ekipe Tarče, kako kanalizacijske cevi pokajo in se luščijo, še preden bi bile uporabljene, vanje pa že vdira tudi pesek. Prav tako so luknje v betonskih okvirjih, ki naj bi služili kot dodatna zaščita.
Matić glasoval za vpis pravice do čiste pitne vode v ustavo, sedaj je glavni okoljski inšpektor
Če je Matić kot kandidat za župana SMC v času kampanje zaskrbljeno hodil po terenu in opazoval dogajanje na območju izvajanja projekta C0, pa ga dandanes ni mogoče videti nikjer, in to čeprav je glavni okoljski inšpektor. Zaradi arogance so se opozicijske stranke SDS, NSi in SNS odločile, da o aktualnem dogajanju pri izvedbi projekta ter o posledicah neustrezne trase povezovalnega kanala C0 in neizvedene presoje vplivov na okolje obvestijo pristojno mednarodno agencijo Jaspers, Evropsko komisijo, še posebej pa pristojnega evropskega komisarja Virginijusa Sinkevičiusa.
Še toliko bolj bode v oči podatek, da so v času Cerarjeve vlade – Matić pa je bil takrat poslanec državnega zbora – v slovensko ustavo vnesli člen 70. a, ki med drugim določa tudi, da ima vsakdo pravico do pitne vode. Precej zagatna situacija za nekoga, ki je glasoval za sprejem te ustavne spremembe in je sedaj okoljski inšpektor.
Hana Murn