fbpx

Kaj poreče Tanja Fajon na to, da odnosi z jedrnimi državami niso bili nikoli boljši? 

Will Tanja Fajon accept the challenge and move from words to action? (Photo: STA)

Slovenija uspešno gradi svojo zunanjo politiko, kljub vsem naporom levice, da bi njen ugled zrušila. Denimo v preteklosti nam je bil s strani evropske poslanke Tanje Fajon očitan odmik od jedrnih držav EU, a dogodki, ki so se vrstili pričajo drugače. Premier Janša ima denimo zelo dober odnos z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero se je že večkrat sestal. Poleg tega pa je bil Janša povabljen k francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu v Pariz, kar je izjemna čast. Vse nasprotne trditve levice pa je demantiral tudi sam nemški zunanji minister v sredo, ko je dejal, da odnosi s Slovenijo niso bili še nikoli tesnejši.

Levica je v preteklosti vztrajno navajala, da se Slovenija odmika od jedrnih držav EU, nasprotno pa so leve vlade zelo rade simpatizirale z vzhodnimi nedemokratičnimi sistemi – denimo z Rusijo. Ker omenjene trditve za zavajanje volivcev ni bilo dovolj, so se odločili izvažati afere v tujino in njihovo neresnost pri sodelovanju izvoziti na evropski politični parket. Po drugi strani pa smo lahko priča izjemno dobri zunanji politiki Anžeta Logarja, ki je po dolgih letih le doživela svoj razcvet.

Vse bolj se bliža predsedovanje Slovenije Evropski uniji, na vladi pa potekajo intenzivne priprave na slednjo. Predsednik vlade Janez Janša je povedal, da smo v zadnjih dneh pridobili odločilno podporo Francije, Španije in Grčije pri predsedovanju, kar pa bo dodatno krepilo medsebojne odnose. O slednjem tudi priča obisk Janše pri francoskem predsedniku Emmanuelu Macronu v Parizu.

Foto: Gov.si

Logar pa se je v sredo sestal tudi z zunanjim ministrom Nemčije, Heikom Maasem. Med drugim sta pred srečanjem oba izpostavila izjemno tesne odnose med državama. Maas je dejal, da “niso bili še nikoli tesnejši“, kar je vsekakor za veliko priznanje slovenski diplomaciji. Tudi v pogovoru sta potrdila odlične in prijateljske odnose med državama, ki delita enake poglede na pomembna vprašanja v mednarodni skupnosti.

Zunanji minister Slovenije dr. Anže Logar in zunanji minister Nemčije Heiko Maas. (Foto: MZZ)

Poleg tega, da imamo z Nemčijo izjemno tesne odnose, pa ima premier Janša zelo dober odnos tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Vsekakor ne smemo pozabiti, da je bil dogovor EU dosežen ravno na račun premierja, ki je v pismu pozval k ureditvi razmer. Temu je pritrdila tudi nemška kanclerka. “Slovenski premier Janez Janša je vnovič vse pozval, naj si prizadevajo najti kompromis, kar si seveda želi tudi nemško predsedstvo,” je takrat dejala, s čimer je izkazala spoštovanje do našega premierja.

Janša ima pogoste kontakte z nemško kanclerko Merklovo
Janša pa se je v ponedeljek preko avdio-video konference ponovno sestal z nemško zvezno kanclerko Merklovo. Namen pogovora je bila izmenjava mnenj o aktualnih evropskih zadevah, s poudarkom na prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Janša je kanclerko seznanil s prioritetami slovenskega predsedovanja Svetu EU. Posebej sta obravnavala konferenco o prihodnosti EU. Slovenija bo v ta namen celotni letošnji Blejski strateški forum posvetila razpravi o prihodnosti EU, ki se jo bodo udeležili številni evropski voditelji, glede na povezovanje Slovenije, je pričakovati visoko udeležbo.

Janez Janša se je na video srečanju srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel (Foto: Vlada RS)

Slovenija pa se ne povezuje le z jedrnimi državami, temveč tudi s tistimi, ki so zanjo strateško pomembne. Slovenija je bila tudi povabljena na zasedanje sredozemskih držav EU MED7, kar je lepo darilo ob 30. obletnici naše svobode in državnosti. S sodelovanjem v MED7 postajamo del razprave o mediteranski regiji, sedimo za isto mizo pri vprašanjih staleža rib, čistosti morja in ekoloških sprememb, projektov, kako se odzvati na ilegalne migrantske tokove, pa tudi, ko gre za vprašanje južnega partnerstva.

Logar si želi, da bi domači politiki imeli večje spoštovanje do lastne države in ne bi uničevali njenega ugleda
Minister Logar je po vsem trudu še izpostavil, da je počasi že utrujen zaradi zgodb, ki se zakuhajo v slovenskih medijih in ki slepo verjamejo tujcem, pa nič slovenski vladi. Logar je pozval k zaupanju v vlado, saj bo po njegovem tako tudi ugled Slovenije v tujini manj trpel.

Sara Rančigaj