fbpx

Kaj pravi demos o izvolitvi Šarca za mandatarja? “Garant za status quo, za ohranitev podsistemov moči in upravljanja, za višje davke, za tranzicijske lobiste, za daljše čakalne vrste in neprivlačno gospodarsko okolje”

Foto: STA

Marjan Šarec je včeraj prejel 55 glasov in bil izvoljen za mandatarja za sestavo nove slovenske vlade. “Komentariat” na socialnih omrežjih je bil, kot vedno ob takšnih priložnostih, zelo živ. “Današnja izvolitev Marjana Šarca je garant. Garant za status quo, za ohranitev podsistemov moči in upravljanja, za višje davke, za tranzicijske lobiste, za daljše čakalne vrste in neprivlačno gospodarsko okolje. Je garant za revnejšo državo in predvsem – revnejšega slehernika,” se je glasil tvit zagovornika vitke države in ekonomske svobode. Mnogi so poleg dokončnega potopa mafijske levice napovedali Šarčevo politično smrt v kratkem času.

Velika večina uporabnikov socialnega omrežja Twitter Šarčevo izvolitev za mandatarja ni pospremila z optimističnimi obeti za prihodnost. Oblikovanje koalicije šestih strank je namreč vsakemu povprečno politično izobraženemu človeku alarm, da vlada ne bo polno operativno zmožna in bo talec strankarskih interesov koalicijskih partnerjev, še bolj pa globoke države, ki stranke uporablja za svoje marionete.

Vendar pa star slovenski pregovor pravi, da je vsaka stvar za nekaj dobra. Tudi ta, da gre levica ponovno proti sestavi nove vlade, in čeprav so neuspešno vladali že zadnjih 22 let na 45 let podlage, mnogi s Šarčevo koalicijo napovedujejo njen dokončen pokop. Politični analitik Mitja Iršič vidi podoben scenarij, kot se je zgodil s klientelistično in koruptivno LDS. “Šarec bo zgodovinsko personifikacija istega momenta. Moralno-politično dno, kateremu sledi odboj. Pot do +50 % za desnico bo očitno tlakovana z grškim scenarijem in vrstami pred bankami.”  Številni pa so Šarcu pripisali politično smrt še isti trenutek, ko je bil izvoljen. “Le da tega še ne ve.” 

C. Š.