Kaj pravijo ljudje o odstopu Cerarja? Ni Miro odstopil, Milan (Kučan) je vodo potegnil!

Milan Kučan (Foto: STA)

Včerajšnji odstop Mira Cerarja z mesta predsednika vlade je sprožil tudi odziv različnih mnenj uporabnikov socialnega omrežja Twitter, glavnega poligona za izražanje političnih stališč. “Ni Mirko odstopil, Milan je vodo potegnil,” se je glasil tvit uporabnika, ki nakazuje, da se mnogi zavedajo, da je Cerarjev rok uporabe potekel, ko so tako hotele “stare sile” oziroma strici iz ozadja, ki vlečejo glavne politične niti, kar je v odstopni izjavi omenil tudi sam Cerar. 

Vlogo stricev iz ozadja kot glavnih “playerjev” političnih igric, ki nastavljajo in odstavljajo predsednike vlade Republike Slovenije, in da živimo v državi, kjer je demokracija zgolj privid, je prvi omenil predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, ki ob razglasitvi sodbe vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o 2. tiru zaslug ni pripisal toliko Viliju Kovačiču, temveč je po njegovem mnenju vrhovno sodišče zgolj asistiralo globoki državi in vladi “zabilo še zadnji, vnaprej pripravljen žebelj v krsto”. Če želijo centri moči iz ozadja na volitvah postaviti nov obraz, morajo čim bolj diskreditirati dotedanjo marioneto in razočarane volivce preseliti od starega k novemu obrazu. Strah pred krepitvijo desnice je namreč prevelik.

Da teorija o stricih iz ozadja ni iz trte zvita, pove tudi mnenje zamrznjenega vidnega člana Židanove stranke SD Aljuša Pertinača, ki je zapisal, da je Miro Cerar odšel zato, “ker ni uspel zagotoviti globoki državi, da bi nemoteno nadaljevala posle s tiri, maketami, medicinsko opremo itd. Zrušilo ga ni vrhovno sodišče, ne koalicija, še manj Vili Kovačič. Zrušili so ga tisti, ki so ga ustoličili. Centri moči tranzicijske levice.”

Peter Truden