fbpx

Kaj predlaga vladi ekonomist Matej Lahovnik za skrajšanje čakalnih vrst?

Ekonomist Matej Lahovnik (Foto: STA)

Za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu predlagam interventni zakon z enim samim členom: “Zavarovane osebe, ki na obravnavo čakajo nedopustno dolgo, imajo pravico na stroške ZZZS poseg opraviti pri zdravstvenem izvajalcu po svoji izbiri doma ali v tujini,” meni ekonomist Matej Lahovnik. 

Na današnji novinarski konferenci je vlada podala predlog zakona, ki se nanaša na interventne ukrepe na področju zdravstva. Ukrepi predloga zakona tehtajo 200 milijonov evrov, med drugim pa naj bi prinesli določeno administrativno razbremenitev. Nanašajo se tudi na prenos nekaterih kompetenc zdravnikov na zaposlene na področju zdravstvene nege.

Obenem so v načrtu ambulante za paciente brez osebnega zdravnika. Predlog zakona je po besedah tako zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana kot premierja Roberta Goloba ena od prioritetnih nalog vladajoče koalicije. Skladno s predlogom so v načrtu tudi dodatna plačila družinskim zdravnikom in njihovim sodelavcem ter nagrajevanje mladih za specializacijo s tistih področij medicine, kjer je največji primanjkljaj specialistov.

Čakalne vrste v javnem zdravstvu so pereč problem za paciente. (Foto: STA)

Posebej se navaja področje družinske medicine, pediatrije in ginekologije. Obenem se načrtuje plačevanje vseh opravljenih zdravstvenih storitev, pri tem pa ne bo zgornje meje (govora je o obdobju med 1. septembrom 2022 in 31. decembrom 2023). Prav tako namerava vlada z zakonskimi spremembami skrajšati čakalne vrste v zdravstvu. Na takšen način skušajo ustvariti močan javno-zdravstveni sistem z namenom večje dostopnosti in skrajšanja čakalnih dob.

Domen Mezeg