Kaj se dogaja s Krščanskimi demokrati? So jih volivci volili za to, da pod mizo paktirajo z Robertom Golobom?

Stranki NSi škodi spogledovanje z Golobom in Svobodo? Predsednik Nove Slovenije Krščanskih demokratov Matej Tonin. (Foto: STA)

Kolegij predsednice Državnega zbora RS je sprejel sklep, ki je iz Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb povsem izključil Slovensko demokratsko stranko. Po novi sestavi bo imela komisija predsednika in podpredsednika iz vrst NSi, ista stranka pa bo imenovala tudi štiri člane. Po nezakonitem razrezu bo imelo Gibanje Svoboda eno mesto, prav tako Socialni demokrati in stranka Levica. Slovenski demokratski stranki, z naskokom največji opozicijski stranki, ne bo pripadlo niti eno mesto. 

“Pravkar Kolegij predsednice Državnega zbora RS sprejema sklep, s katerim krši poslovnik Državnega zbora. Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v celoti daje Novi Sloveniji. Ne zagotavlja niti enega člana Slovenski demokratski stranki,” je postopanje koalicije in Nove Slovenije pospremila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Ali je možno, da bodo šli Krščanski demokrati po poti stranke Levica in bodo imeli v vladi Roberta Goloba podobno vlogo, kot so jo imeli levi skrajneži v vladi Marjana Šarca? V tem primeru bi sicer obstaja pomembna razlika. Če je Levica s Šarcem paktirala na osnovi ideologije in želje po točenju javnega denarja v nevladne organizacije, Krščanski demokrati počnejo to iz povsem gospodarskih interesov. Celotno dogajanje je povzel poslanec SDS Žan Mahnič: “Stranka Levica je bila NADkoalicijska stranka, saj je vladi Marjana Šarca dejala: ‘Če tega ne storite, nimate naših glasov.’ Nova Slovenija je PODkoalicijska stranka, saj ji vlada Roberta Goloba reče: ‘Če tega ne storite, nimate več svojih ljudi v upravah in nadzornih svetih državnih podjetij.'”

Tako je videti sporni sklep, po katerem je Nova Slovenija prevzela celotni KNOVS. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Je Nova Slovenija v parlamentu, da paktira z Golobom?
Da gre dejansko za kravjo kupčijo, ki jo je Nova Slovenija v zakulisju sklenila z vlado Roberta Goloba, je že pred časom govoril predsednik največje opozicijske stranke SDS. Ko so pričele na plan prihajati podrobnosti poslovanja “Golobovega” GEN-I, med drugim izjemno nenavadna nakazila na bančne račune v Ukrajini, Albaniji in Cipru, ki na moč spominjajo na odtekanje javnega denarja v tujino, se je oglasil Janša. Pozval je Krščanske demokrate k prispevanju podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi lahko tovrstne transakcije, pa tudi tiste, ki so iz naslova družbe odtekale na transakcijske račune njim naklonjenih medijev ali s temi mediji povezanih oseb, preiskala.

V debato med Janezom Janšo in prvakom Nove Slovenije Matejem Toninom se je kmalu vmešal tudi Aleš Hojs, nekdanji notranji minister, ki je Novo Slovenijo obtožil, da je z Gibanjem Svoboda sklenila dogovor, da bi prevzela Komisijo za nadzor javnih financ, ki bi nato z Golobovo vlado delala v rokavicah, v zameno pa bi ohranili nekatera strateška mesta v državnem gospodarstvu. Jedro spora je bilo v tem, da je prav SDS želela vodenje KNJF, kar ji je kot največji opozicijski stranki tudi pripadalo. “Za KNJF ste se zmenili s koalicijo Gibanjem Svoboda. Tako kot še marsikaj drugega,” je debato zaključil Hojs.

Gal Kovač