fbpx

Kaj se dogaja z volilno komisijo v Novem mestu? Ta je zavrnila Kanglerjevo in Primčevo listo Združene desnice!

Franc Kangler in Aleš Primc. (Foto: STA, GOD)

Volilna komisija enote s sedežem v Novem mestu je sinoči zavrnila listo koalicije Združena desnica Aleša Primca in Franca Kanglerja, ker so predlagali premalo kandidatk. V tej (šesti) enoti je med predlaganimi kandidati v okraju Trebnje Združene desnice tudi predsednik stranke Glas za otroke Aleš Primc. Če bo odločitev obveljala, za koalicijo to pomeni hud udarec. Veljala bo namreč za manj resnega igralca na volitvah, če bo kandidirala le v sedmih volilnih enotah od osmih.

Koalicija Kangler-Primc namerava položaj pojasniti jutri popoldan na skupni tiskovni konferenci na Starem trgu v Ljubljani ob 15 uri. Neuradno pa je Andreja Megušar, ki opravlja vlogo glavnega tajnika stranke, za Spletni časopis potrdila, da zaplet obstaja in da ogroža tudi kandidaturo Primca.

Ali se lahko še rešijo?
Po zakonu o volitvah v državni zbor na kandidatni listi “noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi”. Po informacijah iz novomeške volilne komisije pa je Koalicija Združena desnica vložila listo, na kateri je le 25 odstotkov kandidatk. Ali se s pravnimi spori Združena desnica še lahko reši, da bi v tej enoti lahko nastopila, ni čisto jasno. V preteklosti pa stranke niso bile zelo uspešne po zavrnitvah. Podoben avtogol se je, ko gre za večje stranke, v zgodovini volitev poslancev zgodil predhodnici Levice, stranki TRS. Leta 2011 ji ga je zabil njen takratni pravni zastopnik, sicer sindikalist in že več mandatov državni svetnik Branimir Štrukelj. V tretji volilni enoti, to je enota Ljubljana Center, je za TRS, ki ga je takrat vodil še Matjaž Hanžek, Štrukelj leta 2011 vložil kandidatno listo, na kateri je bilo premalo žensk. Posledica je bila, da so jim v tej enoti zavrnili celotno listo. Za stranko je bila to manjša katastrofa. Pomenilo je namreč, da ne kandidirajo v vseh osmih enotah in da torej ne sodijo med resne stranke, kar jim je znižalo rezultat povsod po državi.

Namesto Izabele Božidar
Iz stranke TRS so mi po zavrnitvi njihove liste leta 2011 pojasnili, da so kot kandidatko pravilno izbrali Izabelo Pavšič, a so kasneje pomotoma namesto nje v tretji volilni enoti na spisek kandidatov zapisali Božidarja Kanteta, zaradi česar je bilo na celotni listi premalo kandidatk.

Zaradi podobnih napak so bile po osmih enotah po državi takrat zavrnjene še številne liste, a nobena večjim strankam. Praviloma se to zgodi bolj obrobnim strankam in padalcem, ki poskušajo kandidirati zadnji trenutek. Deloma k težavi prispeva, ker so na izrednih volitvah, kakršne so tudi tokrat, skrajšani roki za priprave na vložitev kandidatur. Čeprav je Štrukelj z napačno vložitvijo liste, na kateri je bilo premalo žensk, TRS spravil v resne težave, pa je tej stranki na izrednih volitvah leta 2011 uspelo doseči podporo več kot odstotka volivcev in si zagotoviti vsaj redne mesečne dotacije.

Koliko mora biti najmanj posameznega spola na kandidatni listi, je državna volilna komisija opozorila s posebnim obrazcem, ki je javno objavljen in je takšen:

Peter Jančič, Spletni časopis