Kaj se skriva za “skrivnostnim tvitom” dr. Vinka Gorenaka?

Dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

To, da v naslednjem mandatu ne bom več poslanec, ker ne bom več kandidiral na volitvah v DZ, veste že vsaj tri leta, odkar sem to javno povedal. V ta namen smo se v mojem volilnem okolju Šmarje pri Jelšah, v okviru SDS, že pred dvema letoma dogovorili, da bo namesto mene kandidiral Viki Božak iz Rogatca. Rečeno dogovorjeno in na državni ravni SDS smo Vikija Božaka že zdavnaj potrdili kot kandidata za poslanca v omenjenem volilnem okraju.

Volilna matematika pač širšemu krogu ljudi sploh ni poznana. Ljudje večinoma menijo, da pač kandidiraš kjerkoli že se trudiš, delaš in čakaš ali boš izvoljen ali ne. Toda temu niti po naključju ni tako. Za vse politične stranke veljajo tudi nepisana pravila. Obstajajo okolja, kjer ti kot kandidatu ni treba narediti skoraj nič, pa že v naprej veš, da boš izvoljen, in obstajajo okolja, kjer si lahko odličen kandidat, ki se neizmerno trudi, pa za izvolitev praktično nimaš nobenih možnosti. No, prav v slednjih okoljih politične stranke pogosto težko najdejo kandidate, zato pa na takšna mesta dajo javnosti bolj prepoznavne posameznike kot kandidate. Njihova javna prepoznavnost včasih zadostuje za izvolitev, pogosto pa tudi ne.

In prav v tem grmu tiči zajec, bi rekli. Celje center je tisti volilni okraj, kjer SDS v zadnjih 20 letih še ni imela izvoljenega poslanca. Po dogovoru s stranko SDS na državni ravni in po dogovoru z MO SDS Celje se bom tega trdega oreha lotil na prihodnjih volitvah v DZ. Dal sem namreč soglasje, da bom za SDS kandidiral za poslanca v DZ v ožjem mestnem jedru Celja, če me bodo organi SDS za to mesto seveda potrdili.

Vsem tistim, ki mislijo, da bom “papirnati kandidat”, ki je le posodil svoje prepoznavno ime stranki SDS, zato, da bi nabiral glasove in ne bil izvoljen, sporočam: Motite se, na volitve grem zato, da skušam streti ta trd oreh, ki se mu reče: SDS v tem okolju zadnjih 20 let ni imela izvoljenega poslanca. Naredil bom vse, da se to tudi zgodi. Sicer pa vedite, vsak glas v vsakem okraju enako šteje. In noben ne gre v nič, ker imamo proporcionalni volilni sistem. Vsak kandidat torej zbira glasove ne le zase, ampak tudi za stranko ali listo.

Seveda pa je pred menoj dokončno oblikovanje volilnega štaba in ekipe posameznikov, ki mi bodo pri tem pomagali. Starejših in zelo zagnanih posameznikov mi ne manjka, priznam pa, da bi si želel več mladih sodelavk ali sodelavcev, s pomočjo katerih bi oblikoval učinkovit in zmagovit volilni štab ter ekipo, ki mi bo pomagala. Saj veste, danes ni dovolj volilni plakat, volilna bitka se dobiva na družbenih omrežjih in pametnih telefonih. Tu pa so mlajši v veliki prednosti. Tudi v ta namen sem objavil naslednji, nekoliko skrivnosten tvit, ki se je glasil tako:

No, volilni štab je zdaj že v veliki meri oblikovan. Še vedno pa imamo dovolj prostora za posameznice in posameznike, ki so mi pripravljeni pomagati. Hvala vsem, ki ste se mi javili. Moja vrata so še vedno odprta, zlasti za mlade, pa tudi za starejše. Sam tega trdega oreha ne morem streti, z vašo pomočjo pa ga lahko. Vabljeni torej k sodelovanju. Dobite me na 051210410 ali na [email protected]. Dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni pomagati. Režiserji zarot so v tem prepoznali vse mogoče stvari, tudi “vabljenje v posteljo”, toda pustimo jim veselje, naj uživajo v svoji domišljiji. Med njimi ni in ne bo mojih volivcev. Celo nekateri novinarji so me klicali, kaj se skriva za tem skrivnostnim tvitom. Nič posebnega torej, le želja po oblikovanju učinkovitega volilnega štaba in ekipe, ki mi bo pomagala. Zakaj mlajši od 33 let, so me prav tako spraševali. Ja, zato, ker mlajše od 33 let v SDS štejemo za podmladek.

dr. Vinko Gorenak