Kaj se zgodi, če pravosodnega funkcionarja vprašate: Sodišče je kršilo človekove pravice, ali ni čas za ukrepanje?

Predsednik Vrhovnega sodišča RS Damijan Florjančič (Foto: STA)

Spoštovani,

vezano na Vaše novinarsko vprašanje pojasnjujemo, da odločitev razpravljajočih sodnikov ter Vrhovnega sodišča ne moremo komentirati. Sodniki so pri svojem delu neodvisni, vezani zgolj na ustavo in zakone ter bi vsakršno vmešavanje predsednice sodišča v delo sodnika pomenilo poseg v ustavno zagotovljeno neodvisnost sodišča oz. sodnikov.

Za ugotavljanje potencialnih nepravilnosti pa so za stranke v postopku predvidena pravna sredstva, ki jih lahko v ta namen tudi uporabijo.

Lepo pozdravljeni.

Alenka Zadravec,
predsednica sodišča

To je vse, kar je predsednica mariborskega okrožnega sodišča Alenka Zadravec pojasnila na niz povsem konkretnih vprašanj o delovanju sodišča, ki ga vodi, in njenih povsem konkretnih ravnanjih, denimo na zadnje vprašanje, kjer smo jo vprašali, ali je kot predsednica sodišča kakorkoli ukrepala. Gre za postopke nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je po pričevanju našega vira pred dnevi dobesedno kričal v prostorih mariborskega sodišča, o čemer smo pisali na povezavi.

Spoštovana gospa Alenka Zadravec,

glede na nedavni poziv Odbora 2015 predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču, naj v Mariboru zaradi zadeve Kangler odredi izredni strokovni nadzor, Vas kot predsednico Okrožnega sodišča v Mariboru sprašujemo:
– V Murski Soboti je sodnica Natalija Goldinskij po zaslišanju Rudolfa Mogeta, Jožefa Jerovška in Željka Vogrina izločila sodnika Janeza Žirovnika, ki je v letih 2008 in 2009 podpisal vse odredbe zoper Kanglerja, s katerim se sicer dobro poznata, o čemer smo brali tudi v medijih. Odločitev sodnice je pravnomočna. V začetku tega meseca pa je s pravnomočno odločbo izločenega Žirovnika mariborska preiskovalna sodnica Alenka Topalović zasliševala kot pričo v zadevi Kangler, čeprav je Kangler v spis vložil pravnomočni sklep murskosoboške sodnice in prepise zvočnih posnetkov prič. Ali je takšno nespoštovanje pravnomočnih odločitev drugih sodišč po Vaši oceni, gospa Zadravec, dopustno?
– Ali ste kot predsednica sodišča kakorkoli ukrepali, ko je mariborski okrajni sodnik Boštjan Polegek, ki je Kanglerja obsodil na sedem mesecev zapora, o stranki v postopku izrekel naslednje politično stališče: “Za nagrado se je dal izvoliti v državni svet; že, že, da dela na kmetiji ampak predstavlja resno nevarnost, da se vrne v politično življenje, mora v zapor.”
– Kako kot predsednica sodišča komentirate ugotovitve Vrhovnega sodišča RS, ki je razveljavilo sodbo mariborske sodnice Alenke Golčer, ker so ugotovili, da je Kanglerju kršila človekove pravice?
– Ali ste, glede na statistike v zadevah Kangler (ki s podpisi sodnika Janeza Žirovnika pod odredbe zoper Kanglerja in Žirovnikovim nedavnim veseljačenjem v štabu Kanglerjevega političnega konkurenta daje slutiti, da gre vendarle za politično motivirane procese), kot predsednica sodišča kadarkoli koli odredili kakršnokoli notranjo revizijo v omenjenih zadevah?

Kdo je Alenka Zadravec? Na spletni strani Pravne fakultete Univerze v Mariboru, kjer sodeluje kot gostujoča strokovnjakinja, se predstavlja z elektronskim naslovom urada predsednika sodišča.

Izsledki študije, ki sta jo leta 2017 predstavila pravnika Andraž Teršek in Jurij Toplak, so sicer pokazali, da je verjetnost kršitve človekovih pravic ali ustavnih pravic v Mariboru kar 40 odstotkov večja kot v Ljubljani, štirikrat večja kot v Kopru in šestkrat večja kot denimo v Celju.

Vrhovno sodišče se do postopkov, ki tečejo pred drugimi sodišči, ne more vsebinsko opredeljevati niti jih kakorkoli komentirati. Za ugotavljanje potencialnih nepravilnosti so za stranke v postopku predvidena pravna sredstva, ki jih lahko v ta namen tudi uporabijo.

Lep pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi
Vrhovno sodišče Republike Slovenije

To pa je vse, kar so po celem tednu preučevanja konkretnih vprašanj, ki jih v celoti objavljamo v okvirju v nadaljevanju, ugotovili pri predsedniku Vrhovnega sodišča RS Dušanu Florjančiču.

 

Spoštovani gospod Florjančič,

pred dnevi smo v javnosti zasledili poziv, naslovljen na Vas, v katerem Vas Odbor 2015 poziva, da odredite izredni strokovni nadzor nad mariborskim sodiščem zaradi nespoštovanja pravnomočnih odločitev drugih sodišč. Gre za zadevo Kangler.

Zanima nas:
– Ali ste se na javni poziv odbora že kakorkoli odzvali oziroma ste ukrepali?
– V Murski Soboti je sodnica Natalija Goldinskij po zaslišanju Rudolfa Mogeta, Jožefa Jerovška in Željka Vogrina izločila sodnika Janeza Žirovnika, ki je v letih 2008 in 2009 podpisal vse odredbe zoper Kanglerja, s katerim se sicer dobro poznata, o čemer smo brali tudi v medijih. Odločitev sodnice je pravnomočna. V začetku tega meseca pa je s pravnomočno odločbo izločenega Žirovnika mariborska preiskovalna sodnica Alenka Topalović zasliševala kot pričo v zadevi Kangler, čeprav je Kangler v spis vložil pravnomočni sklep murskosoboške sodnice in prepise zvočnih posnetkov prič. Ali je takšno nespoštovanje pravnomočnih odločitev drugih sodišč po Vaši oceni, gospod Florjančič, dopustno?
– Glede na objektivne okoliščine – pretekli Kanglerjevi županski mandati so dejstvo, kot so dejstvo tudi fotografije sodnika Žirovnika v štabu Kanglerjevega lanskega županskega protikandidata Saše Arsenoviča – Vas sprašujemo, ali zlasti po slednjih ni napočil čas za revizijo postopkov, ki jih je zoper nekdanjega župana Kanglerja sprožil sodnik Žirovnik, prijatelj Kanglerjevega političnega tekmeca?
– Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je mariborska sodnica Alenka Golčer Kanglerju že kršila človekove pravice, njena sodba je bila razveljavljena. Ali ste seznanjeni z ugotovitvami, da je Odbor 2015 v postopkih, ki potekajo zoper Kanglerja, ugotovil že 22 kršitev človekovih pravic? Ali ni to zadostna številka, ki kliče k ukrepanju za ohranjanje vsaj minimalnega zaupanja državljanov v pravosodni sistem?

 

Škandal24

 • augustin hadelich

  Ali bi lahko to stran pripravili tako, da bi se jo dalo prebrati?

  • rrrrr

   Lahko, vendar je stran namenjena bolj ljudem kot rastlinam.

   Za več informacij o zalivanju se spomladanski radiči iz družine Hadelich Primitiva obrnite na najbližjo Semenarno,.

  • montyamp

   Hehehe , ti pa si se zgubu ……………
   To ni portal za majmune , tudi opic je vse manj .

 • AlojzZ

  Kaj se zgodi, če pravosodnega funkcionarja vprašate: Sodišče je kršilo človekove pravice, ali ni čas za ukrepanje?
  Spletna stran se pokvari. Gre za isto naključje, kot so se vse kršitve človekovih pravic spravile nad gospoda Kanglerja.

 • Andrej

  “Sodniki so pri svojem delu neodvisni, vezani zgolj na ustavo in zakone
  ter bi vsakršno vmešavanje predsednice sodišča v delo sodnika pomenilo
  poseg v ustavno zagotovljeno neodvisnost sodišča oz. sodnikov.”
  To jaz kot preprost pravniško neizobražen človek razumem kot: sodniki lahko delajo kar hočejo in za to nikomur nič ne odgovarjajo. Če jim sodbo razveljavijo za to niso kaznovani, ampak dodatno nagrajeni, saj dobijo še več dodatnega dela in boljšo oceno. Namesto, da bi za razveljavljeno sodbo dobili negativno oceno. Pri nas v službi je tako, pa ni niti javna niti upravna služba, ampak se moramo preživljat z lastnim delom.

 • Anton

  človeka je lahko upravičeno strah, pod takimi pravniki, nikoli ne veš, kdaj boš ti prišel na vrsto, za obtožno klop

  sarkazem press

 • Antonius

  Ja, kdor se bo spomnil, sta nam Kučan in njegov partijski komite pred razpadom Juge ponujala demokratični socializem. Danes smo priča, da nam Kučan s svojo kleptomansko falango vseh izvoljenih neizvoljenih in tajnih bivšega sistema prodaja demokratično diktaturo.
  Osnovni pogoj za demokratično diktaturo je, da so izpolnjeni naslednji pogoji.
  Demokratično izpade, če ljudje svobodno volijo, kar jim podtaknejo.
  Diktatura se začne kazati pa v *malenkostih* ki jih je pronicljivim moč zlahka zaslediti v naslednjih podrobnostih
  Obvladovati je potrebno vojsko, kar v našem primeru odpade. Vojske nimamo, generalštab pa obstoja samo zato, da do pokojnin spravimo bivše Jugo oficirje.
  Policijo Kučanovi popolnoma obvladujejo, kar se kaže v tem, da preganjajo izključno opozicijo, ostali kriminal, ki ga v državi počnejo veleizdajalčevi, jih pa ne zanima.
  Zelo pomembno za uspešno diktaturo je tudi obvladovanje sodstva. Sodniki se iz zdrave pameti delajo norca, pa se jim popolnoma nič ne zgodi. Murglski diktator je sodstvo podredil svoji diktaturi. Kdor tožilcev in sodnikov ne bo obsoja opozicijskih bo iz krivosodja odstranjen nemudoma.
  Seveda je za uspešno delovanje diktature potreben še občutek javnega straha. To so dosegli s tem, da so v javnost zasejali strah pred posledicami *sovražnega* govora. Vsakdo, ki se v javnem prostoru oglasi s kritiko zoper veleizdajalčev vladajoči sistem, bo policijsko in sodno preganjan po 133. členu, oziroma zaradi sovražnega govora, kar je eno in isto.

  • Janez Kepic-Kern

   ++++++++++++zelo dobro prikazano.
   Naj v Parlamentu R. Slovenije te teme
   PREDSTAVIJO NA VAŠEMU ENAK NAČIN. L.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • montyamp

  Ja , kaj pa na to poreče “krivosodni ” funkcionar ?????????????
  Pravosodnih funkcionarjev je pri nas glih za 1 % .
  Zaupanje Slovencev v UDBOSODJE ??????????
  Saj ta narod je neumen , tak fejst pa spet ne , da bi zaupal murglosrbskim sodnikom s sarajevskimi diplomami , katerim so všeč streli “”usred čela “” .

 • montyamp

  Vam napišem eno resnico ???
  Slovenija bo podobna državi , ko bo imela urejena sodišča , ne pa tole krdelo udbovskih reptilov , ki se norčujejo iz pravih pravnikov .
  Kandelabri čakajo .

 • Antonius

  Spoštovani sokomentatorji.
  Na tej strani, pod prispevkom o dogajanju na mariborskem sodišču se je res pojavila napak, ki je onemogočala branje prispevka. Rubrika najnovejših novic se je pojavljala prek naslovnega teksta.
  Jaz sem po telefonu opozoril uredništvo Nove, da je nemudoma odreagiralo.
  *Augustin hadelich* je imel prav, ker je že pred osmimi urami opozoril na neljubo napako.

 • Iva

  Že 8. člen zakona o sodniški službi pravi, da tisti sodniki, ki so sodili ali odločali v sodnih postopkih, v katerih so bile kršene človekove pravice, ne morejo dobiti trajnega mandata.

  Kaj pa materialna ali kazenska odgovornost pravosodnih oseb?
  Tožilstvo bi moralo po uradni dolžnosti preganjati tudi “svoje”, ko pride do kršitev, vendar vrana vrani … Je to vladavina prava?
  Ko sta Matoz in Janša ovadila tožilko Zobec Hrastarjevo za prirejen (zlagan) obtožni predlog v primeru Patria (medtem se je dogajal medijski umor JJ in tudi zapor), ju je tožilstvo ignoriralo in je nato kar Hrastarjeva tožila oba za krivo ovadbo. HALO??? No, na koncu je bilo na sodišču dokazano prirejanje (laž), vendar kazni za bivšo tožilko (medtem je postala odvetnica v prostorih bivšega politika in ministra LDS – pravnika Bandlja) ni bilo, ker ni bil ugotovljen naklep za lažni zapis.
  Slovenistan!

 • Mihilus

  A ni nekoliko trapasto se sploh še obešat na “človekove pravice” če se je pa cel koncept izkazal za nevzdržen in prevaro.

 • Janez Kepic-Kern

  ŽE MI
  – T.I. “VZTRAJNIKI”=PROTESTNIKI ODBORA 2014
  smo opozarjali,
  da opažamo,
  DA SODNA OSEBJA SODIŠČ V R. SLOVENIJI – TAKA KOT SO
  samostojno, brez korektne zunanje strokovne pomoči
  POVSEM EVIDENTNO – NE BODO ZMOGLA – LASTNE KVALITATIVNE PRENOVE !
  Podobno
  KOT VEČINA ALKOHOLIKOV -SAMA NE ZMORE – NEHATI S PITJEM ALKOHOLA !
  Kaj
  storiti – v primeru SODIŠČ V R. SLOVENIJE.
  JA?
  ODGOVOR
  NAJ PODA Parlament oz DZ naše R. Slovenije. Mar ne? L.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • Hribouc

  Vsi bodo odgovarjali.

  Vsi pridejo na vrsto.
  Eden po eden, lepo in počasi bodo pristopali.
  Zadnja postaja pred Luciferjevim Peklom.
  Božji tron.
  Na desni stoji desni Angel in na levi stoji Levi Angel Gospodov.
  Mimo njih ni povratka.
  Po njih delih jih bo nagradil za vsako besedico in za vsako zavestno Misel.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!