Kaj skriva Evropska komisija v zvezi z obiskom Jourove v Sloveniji?

Vera Jourova (foto: epa)

Nenavaden marčevski obisk podpredsednice Evropske komisije Věre Jourove ustavnega sodišča v fazi odločanja o zakonu o RTV, ki ga je sprejela Golobova koalicija z namenom prevzema javne hiše, dobiva nove razsežnosti. Da se nekaj kuha, je opozoril že evropski poslanec Milan Zver, ko je zahteval pojasnila Evropske komisije, a so mu odgovorili, da je bi obisk Jourove pri predsedniku Mateju Accettu tako “vsebinsko obsežen”, da za dostop do dokumentov Komisije v zvezi z obiskom potrebujejo še nekaj dodatnega časa. Končno je prišel čas, ko so dokumentacijo predali, a je bila le-ta skoraj v celoti cenzurirana. Poleg tega je iz poročila razvidno, da je bila novela zakona o RTV predmet pogovorov, kljub drugačnim trditvam Jourove. Poleg tega je vredno omeniti, da je do zdaj evropska komisarka le štirikrat obiskala ustavno sodišče držav članic, in sicer v Romuniji, na Češkem in kar dvakrat v Sloveniji. 

Evropski poslanec dr. Milan Zver je zato na Evropsko komisijo v marcu naslovil poslansko vprašanje v povezavi z morebitnimi političnimi pritiski vrha Evropske komisije na Ustavno sodišče Republike Slovenije. Kot je opozoril, se je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova med obiskom v Sloveniji, ki ga je opravila 1. 3. 3023, srečala tudi s predsednikom Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Ker se je obisk zgodil le 10 dni po odločitvi Ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), torej novele, ki jo je pred časom sama javno tudi podprla, si je marsikateri slovenski državljan in javnost ta obisk razlagala kot nedopusten politični pritisk na neodvisnost delovanja Ustavnega sodišča.

Zver je zato Evropsko komisijo vprašal, koliko predsednikov ustavnih sodišč držav članic EU je v tem mandatu obiskala komisarka Jourova in v katerih državah članicah. Prav tako je poslanca zanimalo, kaj bo Komisija storila, da se podobni nedopustni pritiski na neodvisnost sodišč ne bodo več vršili. V nadaljevanju pa je Zver zahteval posredovanje dokumentacije, povezane z obiskom komisarke v Sloveniji, in sicer: zabeležke sestanka med komisarko Jourovo in predsednikom Ustavnega sodišča Republike Slovenije dr. Accettom; vso komunikacijo med kabineti Evropske komisije na temo obiska podpredsednice Evropske komisije Jourove v Sloveniji, ki je potekal med 1. in 3. marcem 2023, in vso komunikacijo znotraj kabineta komisarke Jourove na temo njenega obiska v Sloveniji, ki je potekal med 1. in 3. marcem 2023.

V prostorih Ustavnega sodišča sta se sestala podpredsednica Evropske komisije in predsednik Ustavnega sodišča. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Od šestih strani poročila je pet cenzuriranih in dokaz, da je bil zakon o RTV predmet pogovorov
Evropska komisija je po pretečenem roku za odgovor na vprašanje zaprosila za podaljšanje roka zaradi preobsežne dokumentacije. V petek pa je poslanec prejel “poročilo z misije”. Od šestih strani jih je 5 anonimiziranih, ena pa vidna. A zadnji odstavek več kot očitno kaže na to, da je bila novela zakona o RTV predmet pogovorov kljub drugačnim trditvam Jourove.

Evropski poslanec Milan Zver. Vir: STA

Dr. Milan Zver bo od Evropske komisije sedaj uradno zahteval, da objavi tudi preostali del poročila. Javnost ima pravico vedeti, kaj “njihovi” predstavniki počnejo v imenu vladavine prava.

Poročilo, ki ga je dobil Zver

Sara Kovač