fbpx

Kaj takega je sposoben samo Židan: Od Janše terja pripravljenost za sodelovanje, a na pogovore ga ne bo!

Foto: STA

Glede na pomen teh in ostalih projektov, pomembnih za dvig kakovosti življenja vseh naših državljank in državljanov, tudi od vas, kot predsednika parlamentarne stranke, pričakujem sodelovanje in pogovore, ne glede na koalicijsko ali opozicijsko vlogo obeh strank,” je predsednik Socialnih demokratov in predsednik Državnega zbora Dejan Židan med drugim odpisal prvaku SDS Janezu Janši na povabilo na pogovore o ključnih strateških izzivih države. Pri tem je potrebno poudariti, da ga Janša sploh ni povabil na pogovore o sestavi kakršnekoli koalicije, temveč na pogovore o reševanju politične krize v Sloveniji. Kaj ni nenavadno, da na povabilo na pogovore odgovoriš, da se jih ne boš udeležil, a jih vseeno pričakuješ? Tega je očitno sposoben samo Židan.

Vodja Socialnih demokratov Dejan Židan je zavrnil vabilo Janeza Janše na sodelovanje in pogovore o razrešitvi politične krize, ki je nastala z odstopom vlade ter koalicije, del katere so bili tudi Židanovi SD. Za STA je dal krajšo izjavo, da se bo raje udeležil pogovorov pri Alenki Bratušek, toda v uredništvo Nova24TV smo prejeli celoten Židanov odgovor prvaku SDS.

Njegov odgovor je bil kontradiktoren in kot ponavadi izključevalen, ker je vabilo očitno poslala napačna oseba. Židan se je sprva prijazno zahvalil za povabilo in nadaljeval, da si želi predčasnih volitev in da Socialni demokrati ne želijo sodelovati v “desni ali desnosredinski koaliciji”.

Židan od Janše pričakuje pogovore in pripravljenost na sodelovanje, čeprav sam to zavrača
Nato pa Židan zapiše: “Se pa zavedamo, da je v politiki potrebno iskati širša soglasja glede najpomembnejših izzivov naše države, med katere prav gotovo sodijo podnebna ter okoljska politika, utrditev kakovostnega, dostopnega in  učinkovitega javnega zdravstva, uvedba večje solidarnosti pri pomoči starejšim ter uveljavitev pogojev za pospešen znanstveno-raziskovalni napredek v Sloveniji in podobno. Glede na pomen teh in ostalih projektov, pomembnih za dvig kakovosti življenja vseh naših državljank in državljanov, tudi od vas, kot predsednika parlamentarne stranke, pričakujem sodelovanje in pogovore, ne glede na koalicijsko ali opozicijsko vlogo obeh strank.”

Foto: STA

Pri tem je potrebno poudariti, da Janša Židana sploh ni povabil na pogovore o sestavi kakršnekoli koalicije, temveč na pogovore o ključnih strateških izzivih naše države. Prav tako v SDS ne postavljajo za pogovore nobenega pogoja, še najmanj vnaprejšnje pripravljenosti za sodelovanje v koaliciji. Gre torej le za pogovore o reševanju trenutne politične krize, vsaj pripravljenost na pogovore pa bi morali praviloma izkazati vsi politiki, da bi pridobili čim širše politično soglasje.

To je Židanu odgovoril Janez Janša:
“Spoštovani g. Židan,
hvala za poslani odgovor, ki pa nam ni povsem razumljiv, zato prosimo za pojasnilo.
Pišete, da od nas pričakujete sodelovanje in pogovore, hkrati pa v isti sapi sporočate, da Vi sami nanje niste pripravljeni.
Če ste prebrali naše vabilo, vabimo na pogovore o razrešitvi politične krize, ki je nastala z odstopom Vaše vlade in razpadom Vaše koalicije.
Ne postavljamo pa za pogovore nobenega pogoja, še najmanj vnaprejšnje pripravljenosti za sodelovanje v koaliciji.
Nova koalicija je namreč le eden od možnih izhodov iz aktualne politične krize, ki ste jo (so)povzročili.
V pričakovanju pojasnila Vam želim lep dan,
Janez Janša”

Zatorej je res nenavadno, da na povabilo na pogovore odgovoriš, da se jih ne boš udeležil, a jih vseeno pričakuješ? Tega je očitno sposoben samo Židan.

Jošt Žagar