fbpx

Kaj takega pa še ne! Vladna stranka podpira peticijo za nakup letala za gašenje, ki ga je naročila že Janševa vlada

Vidni član Socialnih demokratov in državni svetnik Tomaž Horvat. (Foto: STA)

Državni svetnik Tomaž Horvat, ki je na nedavni izredni seji Državnega sveta vladi podal predlog za nakup letala za gašenje, je s peticijo zbral že več kot 5600 podpisov podpore predlogu, so sporočili na uradni strani Socialnih demokratov. Pobuda je skrajno neumna, saj je dva večnamenska letala za gašenje naročila že Janševa vlada, poleg tega pa so SD vladna stranka in bi tak nakup lahko izpeljali tudi brez peticije.

Socialni demokrati so želeli pristaviti svoj lonček k političnemu izplenu pri tragičnih požarih na Krasu. Sprva predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je priletela na fotografiranje po koncu tragedije. Nato pa je skrajno nenavadno pobudo za nakup letala sprožil državni svetnik in vplivni član iz Nove Gorice Tomaž Horvat.

Kot da nakupa letala ni izpeljala že prejšnja Janševa vlada, oziroma ga je naročila in sedaj čakamo na njegovo dobavo, je Horvat mnenja, da se je ob zadnjem požaru na Krasu pokazala nuja, da bi morale zlasti požarno in vodooskrbno bolj ogrožene regije, kot je goriška, imeti na razpolago tudi letalo za gašenje.

Peticija je grobo zavajanje javnosti
Državni svetnik Tomaž Horvat je že na izredni seji Državnega sveta prejšnji teden pozval Vlado RS in ministrstvo za obrambo, da nemudoma pristopita k naročilu in nakupu letala za gašenje. Pripravil je tudi spletno peticijo, ki jo je samo v nekaj dneh podpisalo 5691 podpornikov. Kar je skrajno nenavadno, da peticijo sproži predstavnik vladne stranke, nato pa jo v SD še dodatno promovirajo na svojih platformah in socialnih omrežjih. Socialni demokrati bi namreč brez peticije povsem brez težav na vladi predlagali in izvedli nakup kakršnegakoli letala ali več njih. Težava bi se lahko pojavila, če bi katera izmed vladnih strank takemu nakupu nasprotovala. Glede na zakulisne govorice iz vlade, se med ministri Socialnih demokratov in predsednikom vlade že pojavljajo nesoglasja.

Sara Kovač