fbpx

Kaj takega se v Sloveniji še ni zgodilo: Na odboru za kulturo opozicija javno sovražno napadla drugače misleče medije in novinarje!

Poslanka SAB Maša Kociper (Foto: Zajem zaslona)

Opozicija je prepričana, da je ministrstvo za kulturo podeljevalo sredstva medijem, ki so vladi politično naklonjeni. S tem namenom je predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić sklicala izredno sejo odbora, kjer so glasovali o primernosti razpisa ministrstva za kulturo. Za ponovno imenovanje komisije in vrednotenje prijav o ponovnem razdeljevanju sredstev medijem, kar so predlagali v opozicijskih vrstah, je na glasovanju zmanjkal en glas, zato sklep ni bil sprejet.

Predsednica odbora državnega zbora za kulturo iz vrst Levice Violeta Tomić je zahtevala sklic izredne seje, saj je želela razpravo o nedavnem razpisu ministrstva za kulturo, kjer so se podeljevala sredstva medijem. Ta je bila prepričana, da so določeni ključni oziroma mediji posebnega pomena ostali brez sredstev, njihova želja pa je bila, da se ponovno opravi razpis in vrednotenje prijav z oblikovanjem nove komisije.

Nujna seja je bila sklicana zaradi Razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2021, na katerem so številni mediji, med njimi osrednji časniki (Delo, Dnevnik, Mladina) in lokalne radijske postaje s statusom posebnega pomena (Radio Študent, Koroški radio, Radia Krka, Radio Triglav Jesenice, Radio Kranj) ostali brez državnega sofinanciranja, medtem ko so sredstva dobili nekateri drugi mediji, ki v nasprotju z njihovimi trditvami niso vsi naklonjeni vladi. “Z nefinanciranjem Koroškega radia pa je ministrstvo za kulturo prekršilo tudi zakonsko določeno obveščanje slovenske manjšine, živeče v zamejstvu,” so bili kritični v Levici.

Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić (Foto: Zajem zaslona)

Opozicija je ministru očitala, da je strokovna komisija ministrstva za kulturo, ki jo je imenoval Vasko Simoniti, sestavljena iz članov, ki so blizu stranki SDS. “Rezultat je rezanje sredstev tistim medijev, ki so kritični do oblasti, in nagrajevanju tistih, ki to oblast hvalijo.” Ob tem dodajajo, da gre za “politično zaznamovano medijsko čistko”, v kateri se uničuje “neodvisno novinarstvo, uredniška avtonomija in medijska svoboda”. Pri tem jih je motil najbolj naš medij in novonastali tednik Domovina.

Poslanka SAB Maša Kociper se je spotaknila ob tednik Domovina, ki je v lasti zavoda Iskreni.net, ki je prav tako dobil sredstva s strani ministrstva za kulturo. Kociprova je prepričana, da gre pri omenjenem projektu še za “en politični pamflet”, ki je blizu stranki NSi. V poslanski skupini NSi menijo, da bi bilo najbolj primerno, da se javni razpisi ukinejo. Namesto tega bi s povečanjem odstotka dohodnine, ki bi ga lahko namenili posameznih organizacijam, večjo možnost odločanja dali v roke ljudem. Ti bi tako sami odločali, komu se nameni njihov denar, je dejala poslanka NSi Tadeja Šuštar.

Po drugi strani je po mnenju Požarja bila Tomićeva žaljiva do Parade plesa, ki je v lasti njegove partnerice in priznane plesalke ter koreografinje Barbre Drnač. “Žaljive besede, ki jih je političarka Violeta Tomić danes sredi DZ (na nujni seji odbora za kulturo) stresala na sodržavljanko Parade plesa, so toliko bolj primitivne zato, ker se Parada plesa s politiko sploh ne ukvarja, ampak, paradoksalno – s kulturo, pa tudi zraven je ni bilo, da bi se lahko branila, njen edini “greh” pa je v tem, da je zasebna partnerka novinarja, in to tistega, ki mu je takrat propadajoča igralka, danes pa poslanka stranke levice Tomićeva marca 2015 – po enem intervjuju, ob kavi jamrala, da mora nujno v politiko, ker nima več niti centa,” se je na delovanje Tomićeve na Twitterju odzval Požar.

Poslanka SDS Alenka Jeraj (Foto: Twitter SDS)

Poslanka SDS Alenka Jeraj zaupa in verjame, da je komisija opravila svoje delo po merilih, ki so znana in jasna. Njena poslanska kolegica Mojca Škrinjar pa je menila, da je bila seja odbora sklicana zgolj zato, ker je subvencijo poleg mnogih drugih medijev dobila tudi Nova24TV, in sicer 19.500 evrov od 2,5 milijona evrov, kot je bila skupna vrednost razpisa. “Mi smo, prosto po Violeti Tomić “zlo, ki je metastaziralo”. Članom komisije za subvencioniranje medijev pa naj bi se, prosto po Lidiji Divjak Mirnik “posušile roke”. Zato ker je Nova24TV dobila 19.500 evrov od 2,5 milijona evrov,” se je kasneje še odzvala Škrinjarjeva.

Poslanka SDS Mojca Škrinjar (Foto: Twitter SDS)

Poslanci so zavrnili sklepe odbora
Po večurnem zasedanju so nato poslanci in poslanke koalicijskih strank zavrnili sklepe, ki jih je predlagal odbor za kulturo. Slednji so zahtevali, da v treh dneh ministrstvo uradno prekliče in razveljavi rezultate razpisa, javni razpis za sofinanciranje programskih vsebin medijev za leto 2021 pa ponovi. Zahtevali pa so tudi imenovanje strokovne komisije, “katere člani in članice bodo ustrezno strokovno podkovani, z dokazljivimi kompetencami in izkušnjami s področja, na katerega se vsebinsko nanaša razpis in katerih delovanje bo izključno strokovno, nepristransko in politično nevtralno”.

Foto: Twitter MK

Kot kaže, je včerajšnje glasovanje vplivalo tudi na vandale, saj so sinoči ponovno napadli ministrstvo za kulturo, kjer so neznanci ponovno porisali stavbo, tokrat s kljukastimi križi.

Sara Rančigaj