fbpx

Kako bo ministrica Aleksandra Pivec iz DeSUS pojasnila upokojencem, da je v enem letu kar 12-krat letela s falconom in porabila vsaj 77 povprečnih starostnih pokojnin?!

Aleksandra Pivec (Foto: FB)

Medtem ko sporno kanaliziranje proračunskih sredstev (gre za 36 tisoč evrov) vidne predstavnice stranke DeSUS Aleksandre Pivec iz prejšnjega mandata, ko je bila državna sekretarka pri strankarskem kolegu Gorazdu Žmavcu, še ni povsem pojasnjeno in ni dobilo epiloga, razkrivamo, kako za svoje udobje proračunsko malho prazni Pivčeva v tem mandatu kot ministrica za kmetijstvo.

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je eden najpogostejših uporabnikov vladnega letala falcon v tem mandatu. Konkretno, ministrstvo za kmetijstvo je v trinajstih mesecih delovanja vlade kar dvanajstkrat letelo z vladnim letalom falcon. Podatke smo pridobili pri ministrstvu za obrambo, ki ga vodi strankarski predsednik Pivčeve Karl Erjavec in kjer so zgolj v nekaj mesecih ustaljeno prakso razkrivanja podatkov zaprli tako, da imen potnikov falcona ne posredujejo več. Kar je skrajno nenavadno, njihovo pojasnilo si lahko preberete v okvirju na dnu strani.

Nekaj letov je plačal Svet EU, večina stroškov letenja ministrice za kmetijstvo s falconom, namesto z rednimi liniji, pa je padla na davkoplačevalce. Vse lete in stroške, ki jih je kmetijsko ministrstvo pod vodstvom Pivčeve iz DeSUS povzročilo proračunu, objavljamo v tabeli, iz katere izhaja, da je Pivčeva za letenje s falconom porabila že vsaj 50.930,30 evra. Ker prihaja Pivčeva iz stranke, katere predsednik je pred enajstimi leti obljubljal tisočaka pokojnine, stranka je bila od tedaj v vladi, po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) pa je povprečna septembrska starostna pokojnina septembra letos znašala 657,02 evra, smo stroške proračuna za njeno letenje s falconom preračunali v pokojnine.

Preračun pokaže, da je DeSUS-ova ministrica Aleksandra Pivec za letenje s falconom porabila več kot 77 povprečnih septembrskih pokojnin. To je vmesna ocena, saj pojasnil ministrstva, ki ga vodi, nismo prejeli.

Razpredelnica ZPIZ kaže, koliko je znašala povprečna neto pokojnina septembra 2019, 11 let po obljubi predsednika DeSUS Karla Erjavca, da bo njegova stranka poskrbela za tisočaka pokojnine. Zadnja dva mandata sta bila kot predstavnika DeSUS v vladi tako Erjavec kot Pivčeva, ki je v tem času očitno skrbela za svoje honorarje.

Fotografija osebe Aleksandra Pivec.

Erjavčevi pojasnjujejo, zakaj omejujejo transparentnost pri uporabi falcona
To je pojasnilo, ki smo ga prejeli na vprašanje, zakaj je v času Karla Erjavca Mors ukinil posredovanje podatkov o potnikih falcona. Prosili smo tudi za podatek o osebi, ki je naročila tako spremembo. Pojasnilo objavljamo v celoti.

“Spoštovani,

praksa posredovanja podatkov se na ministrstvu ni spremenila, v praksi pa se je pokazalo, da se seznam potnikov, ki ga ob naročilu leta posreduje naročnik, iz različnih razlogov v zadnjem trenutku lahko spremeni, največkrat kdo od potnikov dejansko ne odpotuje na določeno destinacijo ali pa se spremeni sestava delegacije, in tako prvotni seznam ni več točen. Zaradi tega smo vas napotili na posamezne naročnike, ki vam lahko posredujejo točen seznam potnikov, ki so leteli na določeno destinacijo, glede na podatke o letih, ki smo vam jih že posredovali. Za lete, na katerih so leteli predstavniki ministrstva za obrambo, vam bomo posredovali poimenske sezname potnikov takoj, ko zberemo podatke.

Lep pozdrav,

Služba za strateško komuniciranje”