Kako bo ministrica pojasnila novih 10 milijonov za nevladne organizacije?

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik (Foto: STA)

Konec marca je bil objavljen Javni razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju. Gre za dodatnih 10 milijonov evrov na že “podarjenih” 40 milijonov evrov, ki so jih nevladne organizacije – konkretno Glas ljudstva – že dobile.  

Poslanka Anja Bah Žibert je na Ministrstvo za javno upravo naslovila pisno poslansko vprašanje glede javnega razpisa za nevladne organizacije.

Kot je izpostavila, je Ministrstvo za javno upravo marca 2023 objavilo Javni razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju. Predmet javnega razpisa so sklopi A, B, C, D in E. Usmerjeni naj bi bili v sofinanciranje projektov in programov nevladnih organizacij, ki bodo spodbudili udeležbo ljudi v posvetovalnih procesih in procesih soodločanja, krepili kompetence zaposlenih in prostovoljcev v nevladnih organizacijah na področju zagovorništva in okrepili družbeni prispevek nevladnih organizacij na področjih demokratičnega delovanja, dobrega upravljanja, transparentnosti in nadzora oblasti ter aktivnega državljanstva.

Nevladnim organizacijam je z Golobovo vlado padla sekira v med. (Foto: Demokracija)

Pregled vsebine oziroma predmeta razpisa po mnenju Bah Žibertove kaže na to, da gre za nadaljevanje nagrajevanja nevladnih organizacij oziroma zaveznikov. Vrednost razpisanih sredstev je 10.645.000 evrov. “Namesto da bi ta denar namenili gasilcem, upokojencem, kmetom in bolnim, ponovno nagrajuje nevladne organizacije. Velja opomniti, da gre za dodatnih 10 milijonov evrov na že »podarjenih« 40 milijonov evrov, ki so jih nevladne organizacije – konkretno Glas ljudstva – že dobile.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert (Foto: Facebook)

Po nekaterih informacijah poslanke naj bi imele določene nevladne organizacije tesne odnose z uslužbenci ministrstev, ki so pristojni za pripravo razpisov in odločanje o prejemnikih državnih sredstev. Gre za hud konflikt interesov in visoke sume koruptivnih ravnanj. Ko nevladne organizacije prejmejo državna sredstva, se uslužbencem “zahvalijo”.

V zvezi s tem poslanka sprašuje naslednje:

 

1. Zakaj se je Ministrstvo za javno upravo odločilo za predmetni razpis, namesto da bi ta denar namenilo za reševanje problemov upokojencev, kmetov, gasilcev, za reševanje področja zdravstva?

2. Kdo bodo člani komisije za delitev sredstev?

3. Ali bodo člani komisije predstavljali vsa področja (kultura, sociala, šport, turizem …), na katerih delujejo NVO?

4. Prosim za preglede, katere NVO so prejele sredstva Sklada NVO in v kakšni višini? Prosim za pregled po letih, odkar Sklad NVO obstaja.